Besøksforbud ved sykehjem berører retten til privatliv og familieliv
– Det følger av både Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen at alle, også eldre på institusjon, har rett til privat- og familieliv. Å tilrettelegge for besøk i institusjonene handler derfor om mer enn helsemyndighetenes etiske ansvar, sier NIMs direktør Adele Matheson Mestad.

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) ønsker velkommen utarbeidelsen av en besøksveileder for sykehjem og andre helseinstitusjoner.
NIMs direktør, Adele Mestad, synes det er veldig bra at Helse- og omsorgsdepartementet, sammen med kommunene og landets øvrige helsemyndigheter, nå jobber aktivt med å gi eldre og andre beboere i helseinstitusjoner mulighet til å få besøkt sine nærmeste. Men dette handler om mer enn helsemyndighetenes etiske ansvar.
Det følger av både Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen at alle, også eldre på institusjon, har rett til privat- og familieliv. Begrensninger i denne rettigheten kan kun tillates dersom de har hjemmel i lov, er nødvendige, og forholdsmessige. Også beboernes pårørende har tilsvarende rettigheter. Retten til privatliv kan også etter omstendighetene omfatte mulighet til å ha kontakt med nære venner. Vi hos NIM har nylig spilt dette inn til Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet, hvor vi nettopp understreket viktigheten av at slike menneskerettslige vurderinger må ligge til grunn for arbeidet med besøksveilederen, og at det må legges stor vekt på å utarbeide og prioritere ressurser til å iverksette kompenserende tiltak for å tilrettelegge for kontakt mellom eldre og deres pårørende
Et annet menneskerettslig krav er retten til likebehandling på tvers av kommuner, slik at ikke ressurssituasjonen i den enkelte kommune blir avgjørende for i hvilken grad det er mulig å iverksette avbøtende tiltak i ulike institusjoner. Kommunene har et selvstendig menneskerettighetsansvar.
– NIM har stor forståelse for at det kan være krevende for helseinstitusjoner å lempe på besøksforbud og samtidig hindre smitte av COVID-19, særlig med tanke på at mange beboere på sykehjem og andre helseinstitusjoner er i risikogruppen. Men kommunene må stille seg spørsmål om samme effekt kunne vært oppnådd med mindre inngripende tiltak overfor den enkelte, sier NIMs direktør Adele Matheson Mestad.
Nøkkelord
Kontakter
Elianne Kemble-ClarksonKommunikasjonssjef
Tel:+47 900 12 727elianne.kemble.clarkson@nhri.noBilder

Om Norges institusjon for menneskerettigheter - NIM
Følg saker fra Norges institusjon for menneskerettigheter - NIM
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges institusjon for menneskerettigheter - NIM på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Norges institusjon for menneskerettigheter - NIM
Pressemelding koronarapport18.11.2020 14:07:45 CET | Pressemelding
NIM har i en rapport til koronakommisjonen redegjort for sentrale menneskerettslige spørsmål ved myndighetenes håndtering av covid-19. Formålet med arbeidet har vært å gi Koronakommisjonen et grunnlag for å vurdere myndighetsutøvelse under koronakrisen, samt å finne læringspunkter knyttet til ivaretakelse av menneskerettighetene i fortsettelsen av denne pandemien, nye pandemier og andre fremtidige kriser.
EMK feirer 70 år: NIM og UiB inviterer til jubileumsseminar 4. november30.10.2020 10:00:00 CET | Pressemelding
Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og dommer i EMD Arnfinn Bårdsen innleder når forskergruppen for rettsstat ved UiB og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) inviterer til et digitalt jubileumsseminar for å markere at det er 70 år siden EMK ble undertegnet i Roma.
Risiko for menneskerettighetsbrudd ved besøksbegrensninger for beboere i kommunale boliger og bofellesskap2.10.2020 14:23:12 CEST | Aktuelt
Besøksnekt i omsorgsboliger og bofelleskap for å forebygge Covid-19 kan gripe inn i menneskeretten til privat og familieliv. Derfor må slike tiltak ha tilstrekkelig grunnlag i lov, ivareta et legitimt formål, og være nødvendige og forholdsmessige, sier NIMs direktør Adele Matheson Mestad.
NIM presiserer at statens primære menneskerettighetsforpliktelse er plikten til å sikre liv og helse.24.3.2020 11:03:17 CET | Pressemelding
Adele M. Mestad, direktør ved NIM, presiserer at statens primære menneskerettighetsforpliktelse i den situasjonen vi står i, er plikten til å sikre liv og helse. Dette må avveies også mot andre rettigheter, som retten til bevegelsesfrihet. Utover dette har ikke NIM kjennskap til statens avveiing i dette tilfelle og har heller ikke uttalt seg om det.
Koronaloven: For å beskytte rettsstatens spilleregler må regjeringen spille med åpne kort19.3.2020 21:01:16 CET | Aktuelt
Selv om staten har en plikt til å beskytte sine innbyggere i krisetider, også med ekstraordinære grep, er det samtidig veldig viktig at vi ikke setter til side demokratiske spilleregler i større grad enn det som er strengt nødvendig.
Norge domfelt i EMD i to nye barnevernssaker10.3.2020 20:27:36 CET | Aktuelt
Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) avsa i dag to dommer i norske barnevernssaker. Norge ble domfelt for brudd på retten til familieliv i begge sakene. Med dette er hele den første puljen av norske barnevernssaker som EMD tok inn til behandling avgjort.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom