Virke

Ber kommunene legge til rette for at flere innbyggere kan vaske bilen mer miljøvennlig

Del

En befolkningsundersøkelse gjennomført på oppdrag fra interesseorganisasjonen Norsk Vann viser at et stort flertall av nordmenn ønsker å ta bedre miljøvalg når de vasker bilen. Bedre informasjon fra kommunene er viktig for å unngå at oljeholdig avløpsvann og andre miljøgifter havner på avveie når man vasker bilen.

Analyseinstituttet Sentio har på oppdrag fra Norsk Vann gjennomført en befolkningsundersøkelse som kartlegger nordmenns holdninger til bilvask og miljø. Undersøkelsen viser at 6 av 10 ikke vet at bilvask hos godkjente bilvaskeanlegg medfører en forsvarlig behandling av vaskevannet, i motsetning til ved hjemmevask eller vask hos et bilvaskeanlegg som ikke er godkjent. Med godkjente vaskeanlegg menes anlegg som har gyldig utslippstillatelse og gyldig serviceavtale.

− Bilvask kan medføre utslipp av kjemikalier og tungmetaller. Når vi vasker bilen vår på plasser uten rensesystem for dette står vi i fare for å forurense nærmiljøet vårt. Derfor utfordrer vi norske kommuner til å ta tak i denne utfordringen. Lykkes vi med å få flere innbyggere til å velge godkjente vaskehaller, reduserer vi risikoen for at oljeholdig avløpsvann og andre miljøgifter havner i naturen, sier Arne Haarr, rådgiver i Norsk Vann, den nasjonale interesseorganisasjonen for vannbransjen.

Undersøkelsen viser at 53 prosent av de spurte ikke har kjennskap til at hjemmevask av bil medfører utslipp av farlige stoffer. Virke Servicehandel representerer landets bensinstasjoner som har bilvask som en viktig del av sitt tjenestetilbud. Leder i Virke Servicehandel Iman Winkelman ber norske kommuner legge til rette for at flere innbyggere kan ta bedre miljøvalg når de skal vaske bilen

− I Sverige oppfordrer mange kommuner sine innbyggere til å vaske bilen i godkjente vaskeanlegg for å unngå at bilvask skal være en lokal miljøbombe. Vi håper også norske kommuner vil bruke egne informasjonskanaler til å i minne innbyggerne om viktigheten av å velge godkjente vaskehaller ved vask av bil, sier Winkelman.

Winkelman mener norske kommuner kan lære av informasjonstiltakene Trondheim2030, Bergen og Lillestrøm har gjennomført. De har lagt ut informasjon på sine egne nettsider om hvordan vask av bilen ved en godkjent vaskehall, i stedet for hjemme på gårdsplassen eller hos useriøse aktører, bidrar til å redusere faren for at miljøgifter havner på avveie.

Store mengder olje og tungmetaller
Hvert år vaskes flere millioner kjøretøy i Norge. Bilvask kan være en miljøbombe når det skjer utenfor godkjente vaskehaller. Det er blant annet påvist at veistøvet som fester seg på biler kan inneholde tungmetaller. Avløpsvann fra bilvask er også ofte oljeholdig. Enkelte vaskemidler er lite skånsomme og inneholder miljøgifter. Havner utslippene fra bilvask rett i naturen, handler det i realiteten om tonnevis med olje og tungmetaller på avveie. Mer enn annenhver spurte (58 prosent) er villig til å endre valg av sted eller måte å vaske bilen på dersom blir gjort oppmerksom på at det finnes andre mer miljøvennlige steder eller måter å få ren bil.

− Innbyggerne har lav kjennskap til miljøutfordringene ved å vaske bilen utenfor godkjente vaskeanlegg. Samtidig vil mange gjerne ta riktige miljøvalg. Lykkes vi med å få flere innbyggere til å velge godkjente vaskehaller, reduserer vi risikoen for at oljeholdig avløpsvann og andre miljøgifter havner i naturen, sier rådgiver i Norsk Vann Arne Haarr.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

Virke: Det må sterkere lut til for å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i 20217.10.2020 12:32:09 CESTPressemelding

Regjeringen tegner et for optimistisk bilde av økonomien til neste år. Koronakrisen kommer til å legge store begrensninger på verdiskaping og sysselsetting også neste år, og dessverre er det grunn til å tro at utfordringene i økonomien er større enn det regjeringen legger opp til. Jeg regner med at Stortinget er beredt til å bruke sterkere lut, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Virke: − Budsjettet sender tusenvis av arbeidsplasser ut av landet7.10.2020 11:02:14 CESTPressemelding

Virke mener at regjeringen lukker øynene for det koronakrisen har vist: Det skyhøye norske særavgiftsnivået på grensehandelsutsatte varer og fremdeles tekstiltoll sender tusenvis av arbeidsplasser over grensen. − Å redusere særavgiftene på typiske lokkevarer for grensehandel og å fjerne tekstiltollen vil være som å trykke på en knapp for å få flere permanente arbeidsplasser. Reduksjonen i avgiften for lettbrus er altfor lite, sier Virke-sjefen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom