Fri Flyt

Bekjempet kreften - løp fra Paris til Moskva

Del

De har vært på jakt etter selveste løperkongen, norske Mensen Ernst. Han var europas mest kjente mann for drøye 180 år siden, blant annet for å ha løpt fra Paris til Moskva. I fjor sommer prøvde Geir Stian Ulstein og Øyvind Torp på samme bragd. Nå kommer boka om løpeturen.

Løperne på vei gjennom Brest. Foto: Privat
Løperne på vei gjennom Brest. Foto: Privat

Navnet på boka ble Løperkongens skygge, etter kongen selv. Han er godt kjent hos løpere, historikere og folk innerst i Sognefjorden. Mensen Ernst omtales ganske fortjent som Løperkongen, men av andre behandles han gjerne som en kuriositet, som svaret på et quiz-spørsmål.

Mons Monsen Øyri kom fra Fresvik i Sogn og ble Norges første profesjonelle idrettsmann  på 1800-tallet. Han løp langt og lenge, og stanset bare for å drikke vin og sove – gjerne så ukomfortabelt som mulig. Før idrettsinstitusjonene fantes, satte rike adelsfolk gjerne penger på hans evne til å løpe, og slik tjente Ernst til livets opphold. Hans bragder er fra en svunnen tid.

Historiker og forfatter

 – Historiene om Mensen Ernst er så mange og så utrolige, at det blir litt vanskelig å tro på dem. Til en viss grad begynte vårt løpeprosjekt delvis som et eksperiment for å bekrefte om dette faktisk var mulig å få til, sier forfatter Geir Stian Ulstein.

Sommeren 2018 tok han og kompisen, legen Øyvind Torp, kjent fra Selvforsvar mot kreft, utfordringen som Mensen Ernst hadde tatt 186 år før dem. Han skulle løpe fra Paris til Moskva på 15 dager. Oppstandelsen var stor når han gjorde det på bare fjorten! Mensen Ernst hadde blitt så kjent i Europa at folk utga seg for å være ham – og ble arrestert for bedrageri!

Geir Stian Ulstein er utdannet historiker og skriver skjønn- og dokumentarlitteratur. Han har hatt mye suksess som en av Norges fremste sykkelnerder, blant annet gjennom de kritikerroste essaybøkene Bakker og BergMonumentene og Drømmenes fjell. Tidligere i år kom også romanen hans Tour Dø France, som fikk terningkast 5 fra Fredrik Wandrup og ros fra Ingvar Ambjørnsen.

Kamp mot kreften

Boka Selvforsvar mot kreft har vært en suksess i egen rett. Det er legen Øyvind Torp, som han gjorde Selvforsvar-boka sammen med, som er med som løpekompis i Løperkongens skygge. Det er også klart at sykdommen Torp hadde levd igjennom setter sitt preg på boken, og bragden de to forsøker å etterligne.

 – Denne løpeturen, og boka om den, kommer fra en avtale mellom meg og Øyvind. Å løpe fra Paris til Moskva var lenge selveste drømmeturen, et stort prosjekt vi hadde fjerne håp om å gjennomføre. Når Øyvind fikk høre om kreftdiagnosen var det langt på nær at drømmen brast, men vi avtalte å gjennomføre drømmen dersom han kom seg igjennom sykdommen. Ingen av delene virket sannsynlig. Men nå har gjort det!

Før forfatteren påberoper seg for mye, må det nevnes at de to ikke har løpt absolutt hele distansen – det var simpelthen ikke praktisk mulig! De har derimot løpt hundrevis av kilometer og passert gjennom Frankrike, Tyskland, Polen, Hviterussland og Russland. De har sett kontinentet og kjent historien under føttene. Resultatet er en bok som blir en hyllest til vår felles kulturarv, til menneskets viljestyrke og til seige knær og vonde føtter. 

Slippfest på Dattera til Hagen i Oslo

Boken er tilgjengelig fra forlaget nå, og kan bestilles på friflytbestill.no. 

Vi avholder slippfest! Den er åpen for alle, og finner sted på Dattera til Hagen i Oslo tirsdag den 24. september klokken 17.30. Da kommer Øyvind Torp til å snakke litt om Selvforsvar mot kreft i tillegg til å diskutere løpeturen sammen med Geir Stian Ulstein. I tillegg har vi invitert Andreas Hompland, kjent Dagbladet-journalist og løpeentusiast, og Bredo Berntsen, tidligere UiO-professor og forfatter av en biografi om Mensen Ernst. Her finner du Facebook-eventet!

Ønsker du å anmelde boken? Ta kontakt på adam@friflyt.no eller ring telefon 97 65 40 25 for å ordne anmelder-eksemplar

Nøkkelord

Kontakter

Adam Tumidajewicz, adam@friflyt.no, 97 65 40 25
Geir Stian Ulstein, gso.ulstein@live.no, 99 52 07 63
Erlend Sande, erlend@friflyt.no, 90 62 20 99

Bilder

Løperne på vei gjennom Brest. Foto: Privat
Løperne på vei gjennom Brest. Foto: Privat
Last ned bilde
Bokomslaget for Løperkongens Skygge
Bokomslaget for Løperkongens Skygge
Last ned bilde
På løpetur gjennom Øst-europa. Foto: privat
På løpetur gjennom Øst-europa. Foto: privat
Last ned bilde
Forfatter Geir Stian Ulstein
Forfatter Geir Stian Ulstein
Last ned bilde
Lege og løpekamerat Øyvind Torp. Foto: Puntum forlkagstjenester
Lege og løpekamerat Øyvind Torp. Foto: Puntum forlkagstjenester
Last ned bilde
Kobberstikk av Mensen Ernst fra samtiden.
Kobberstikk av Mensen Ernst fra samtiden.
Last ned bilde

Lenker

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Løperkongens skygge er den første boknyheten denne høsten fra Fri Flyt forlag. Forlaget gir ut en rekke forskjellige bøker om ski, klatring, sykling, friluftsliv og alt innimellom. Fri Flyt lager guidebøker, kokebøker, kart, historiebøker og biografier og en hel del innimellom. Se utvalget på friflytbestill.no.

Ønsker du å anmelde boka? Ta kontakt på 97 65 40 25!

Fri Flyt er norges ledende blad om ski- og frikjøring startet i 1998. Fri Flyt AS gir også bladene Terrengsykkel, Landevei, Klatring, UTEmagasinet såvel som bøker og kart.

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt