Begrensede muligheter for å bekjempe pukkellaks i sjø
– Basert på rapporten vil det, selv med et utvidet uttak i sjøen, fortsatt være nødvendig med samme omfattende nivå av tiltak i elv for å lykkes med å bekjempe den fremmede og uønskede arten pukkellaks, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
– Ikke effektivt bidrag
Siden 2017 har det hvert andre år kommet et økende antall pukkellaks opp i norske elver, særlig nord i landet. Nå i 2023 ventes en større pukkellaksinvasjon. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) har vurdert om det finnes effektive metoder med kjente redskaper for å ta ut pukkellaks i sjøen, uten uforsvarlig høy risiko for bifangst, med påfølgende skader og dødelighet hos atlantisk laks, sjøørret og sjørøye.
– Rådet konkluderer med at kilenøter og krokgarn, med de maskeviddene som ble brukt i sjølaksefisket i 2021, ikke vil kunne bli et effektivt bidrag til å bekjempe pukkellaks selv om innsatsen økes. Dette skyldes at mange pukkellaks er så små at de uansett ikke fanges med de maskeviddene som ble brukt, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Med samme omfang av sjølaksefiske som i 2021, og ved bruk av samme redskaper og maskevidder, anslås uttaket av pukkellaks til å bli så lite som 19 prosent av den totale mengden, mens 25 prosent av den atlantiske laksen vil bli fanget og drept. Dette skyldes at maskeviddene i sjølaksefisket er tilpasset fangst av atlantisk laks. Bruk av reduserte maskevidder vil kunne øke uttaket av pukkellaks, men samtidig vil man da ta livet av uakseptabelt store mengder atlantisk laks, sjørøye og sjøørret.
To alternativer peker seg ut
Ifølge rapporten fra VRL finnes det to mulige tilnærminger. Den første er å videreføre et tradisjonelt sjølaksefiske som i dag, der fisket reguleres slik at risikoen for overbeskatning av de atlantiske laksebestandene er liten, og der pukkellaksen inngår som bifangst. Den andre er at det annethvert år blir et målrettet fiske etter pukkellaks, med kort fisketid, små maskevidder og gjenutsettingspåbud for all atlantisk laks, sjøørret og sjørøye.
– Pukkellaks er en skadelig fremmed art, som er viktig å bekjempe. Vi ønsker alle effektive tiltak velkommen, men tiltak for å bekjempe pukkellaks må ikke gå på bekostning av de naturlig forekommende fiskebestandene, sier Ellen Hambro.
Det har blitt foreslått å drive et sorteringsfiske, hvor den atlantiske laksen settes ut igjen, og bare pukkellaksen avlives. Dette viser seg vanskelig, fordi den beregnede dødeligheten er så høy som 35-53 prosent for sjøørret og sjørøye, og 25-44 prosent for atlantisk laks, ved fiske med kilenot.
VRL mener at det i tillegg må forventes at dødeligheten stiger ytterligere dersom fisk fanges og skal settes ut igjen flere ganger, noe som vil skje ved fiske med kilenot. Dødeligheten kan også bli høyere når fangstene av pukkellaks blir store, dels på grunn av høy tetthet og trengsel i fangstkammeret, og dels fordi det blir mer utfordrende å sortere ut fisken som skal settes ut igjen.
– Vi er glade for å ha fått styrket kunnskapsgrunnlaget om mulighetene for uttak av pukkellaks i sjø, og vil sette oss inn i rapporten og vurdere videre oppfølging, sier Hambro.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom