Matmerk

Bassturøkt lammelår rett opp i mateliten.

Del

- Jeg håper mange får øynene opp for dette flotte lokalmatproduktet, sa ordfører Kirsti Welander da hun delte ut Spesialitetsmerket for særpreget lokalmat til Bortistu Gjestegard. Det skjedde under åpningen av Oppdal fjell- og fårikålfestival 4. oktober.

Kokkene Lene Berg og Lars Ivar Sesaker på Bortistu Gjestegard.  Foto: Sven-Erik Knoff/FotoKnoff
Kokkene Lene Berg og Lars Ivar Sesaker på Bortistu Gjestegard. Foto: Sven-Erik Knoff/FotoKnoff

Bassturøkt lammelår fra  Bortistu Gjestegard er  et tradisjonsprodukt med sterk lokal identitet . Råvaren kommer fra Trollheimen og lammelårene røykes i en røykbadstu fra 1850.

- Spesialitet er en merkeordning som gis til de beste av de beste lokalmatprodusentene i Norge. Og "Bassutrøkt lammelår" fra Bortistu Gjestegard, er virkelig blant disse, sier Fagsjef for lokalmat i Matmerk, Marit Strand. Hun legger til; Fagjuryen var begeistret, ikke minst over godt håndtverk og et meget mørt produkt.

Stor stas

-Vi syns det er stor stas å kunne kvalitetsmerke bassturøkt lammelår gjennom Matmerk. Vi er stolte av produktet, og da er det ekstra stas når det også er en fagjury som syns det samme. Tildelingen viser vei til unike produkter med unik smak som er utført for hånd, og det syns vi er veldig viktig å framheve med dette merket. Spesialitetmerket skal selvsagt smykke selve produktet, men vi skal også markedsføre dette på beste måte i all vår markedsføring, sier Linda Mai H. Weiseth, vertskap på Bortistu Gjestegard.

Lokalmat i særklasse

Lammelåret er lettsaltet og røkt med bjørk og einer i Bortistus gamle røk-basstu. Dette særegne tømmerhuset, som ligger på tunet i Bortistu, er fra ca 1850. Tidligere ble Basstu brukt til prosessen med ølbrygging, der ble maltet tørket til brygging av maltøl.

Linda Mai Helmersen Weiseth og hennes mann Rune Weiseth eier og driver Bortistu Gjestegard. Leif Helmersen, som er far til Linda Mai, har utviklet denne framgangsmåten med å bassturøyke lammelår i den gamle røykbasstua på gården.

I dag utføres prosessen av kokken på gården, som først salter, og deretter røyker og modner lammelårene, før det langstekes før servering. Produksjonen av lammelår er rent håndverk, og prosessen er møysommelig utviklet for å oppnå en balansert mild og unik røksmak, aroma og mørhet.

Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat

  • Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge
  • Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse
  • Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker
  • Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Kokkene Lene Berg og Lars Ivar Sesaker på Bortistu Gjestegard.  Foto: Sven-Erik Knoff/FotoKnoff
Kokkene Lene Berg og Lars Ivar Sesaker på Bortistu Gjestegard. Foto: Sven-Erik Knoff/FotoKnoff
Last ned bilde
Bassturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegard. Foto: Lisa Westgård
Bassturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegard. Foto: Lisa Westgård
Last ned bilde
Badsturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegard fikk tildelt Spesialitet under åpningen av Oppdal  fjell- og fårikålfestival. F.v: Marit Strand, Matmerk, Rune Weiseth og Linda Mai Helmersen Weiseth, Bortistu Gjestagard, ordfører Kirsti Welander. Foto: Matmerk
Badsturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegard fikk tildelt Spesialitet under åpningen av Oppdal fjell- og fårikålfestival. F.v: Marit Strand, Matmerk, Rune Weiseth og Linda Mai Helmersen Weiseth, Bortistu Gjestagard, ordfører Kirsti Welander. Foto: Matmerk
Last ned bilde

Lenker

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom