Bassturøkt lammelår rett opp i mateliten.
Bassturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegard er et tradisjonsprodukt med sterk lokal identitet . Råvaren kommer fra Trollheimen og lammelårene røykes i en røykbadstu fra 1850.
- Spesialitet er en merkeordning som gis til de beste av de beste lokalmatprodusentene i Norge. Og "Bassutrøkt lammelår" fra Bortistu Gjestegard, er virkelig blant disse, sier Fagsjef for lokalmat i Matmerk, Marit Strand. Hun legger til; Fagjuryen var begeistret, ikke minst over godt håndtverk og et meget mørt produkt.
Stor stas
-Vi syns det er stor stas å kunne kvalitetsmerke bassturøkt lammelår gjennom Matmerk. Vi er stolte av produktet, og da er det ekstra stas når det også er en fagjury som syns det samme. Tildelingen viser vei til unike produkter med unik smak som er utført for hånd, og det syns vi er veldig viktig å framheve med dette merket. Spesialitetmerket skal selvsagt smykke selve produktet, men vi skal også markedsføre dette på beste måte i all vår markedsføring, sier Linda Mai H. Weiseth, vertskap på Bortistu Gjestegard.
Lokalmat i særklasse
Lammelåret er lettsaltet og røkt med bjørk og einer i Bortistus gamle røk-basstu. Dette særegne tømmerhuset, som ligger på tunet i Bortistu, er fra ca 1850. Tidligere ble Basstu brukt til prosessen med ølbrygging, der ble maltet tørket til brygging av maltøl.
Linda Mai Helmersen Weiseth og hennes mann Rune Weiseth eier og driver Bortistu Gjestegard. Leif Helmersen, som er far til Linda Mai, har utviklet denne framgangsmåten med å bassturøyke lammelår i den gamle røykbasstua på gården.
I dag utføres prosessen av kokken på gården, som først salter, og deretter røyker og modner lammelårene, før det langstekes før servering. Produksjonen av lammelår er rent håndverk, og prosessen er møysommelig utviklet for å oppnå en balansert mild og unik røksmak, aroma og mørhet.
Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat
- Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge
- Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse
- Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker
- Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom