Bassturøkt lammelår rett opp i mateliten.

Bassturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegard er et tradisjonsprodukt med sterk lokal identitet . Råvaren kommer fra Trollheimen og lammelårene røykes i en røykbadstu fra 1850.
- Spesialitet er en merkeordning som gis til de beste av de beste lokalmatprodusentene i Norge. Og "Bassutrøkt lammelår" fra Bortistu Gjestegard, er virkelig blant disse, sier Fagsjef for lokalmat i Matmerk, Marit Strand. Hun legger til; Fagjuryen var begeistret, ikke minst over godt håndtverk og et meget mørt produkt.
Stor stas
-Vi syns det er stor stas å kunne kvalitetsmerke bassturøkt lammelår gjennom Matmerk. Vi er stolte av produktet, og da er det ekstra stas når det også er en fagjury som syns det samme. Tildelingen viser vei til unike produkter med unik smak som er utført for hånd, og det syns vi er veldig viktig å framheve med dette merket. Spesialitetmerket skal selvsagt smykke selve produktet, men vi skal også markedsføre dette på beste måte i all vår markedsføring, sier Linda Mai H. Weiseth, vertskap på Bortistu Gjestegard.
Lokalmat i særklasse
Lammelåret er lettsaltet og røkt med bjørk og einer i Bortistus gamle røk-basstu. Dette særegne tømmerhuset, som ligger på tunet i Bortistu, er fra ca 1850. Tidligere ble Basstu brukt til prosessen med ølbrygging, der ble maltet tørket til brygging av maltøl.
Linda Mai Helmersen Weiseth og hennes mann Rune Weiseth eier og driver Bortistu Gjestegard. Leif Helmersen, som er far til Linda Mai, har utviklet denne framgangsmåten med å bassturøyke lammelår i den gamle røykbasstua på gården.
I dag utføres prosessen av kokken på gården, som først salter, og deretter røyker og modner lammelårene, før det langstekes før servering. Produksjonen av lammelår er rent håndverk, og prosessen er møysommelig utviklet for å oppnå en balansert mild og unik røksmak, aroma og mørhet.
Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat
- Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge
- Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse
- Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker
- Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder



Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom