Norges Blindeforbund

Barns øyne mer utsatt for solstråler og varige synsskader. Bruk solbriller!

Del

Stadig får Blindeforbundet spørsmål fra publikum om hva man skal tenke på når det gjelder å beskytte barns øyne mot skadelige UV-stråler. Dette trenger du å vite.

Barns øyne er mer utsatt for solstråler og varige synsskader. Foto: Shutterstock/NTB
Barns øyne er mer utsatt for solstråler og varige synsskader. Foto: Shutterstock/NTB

–Barn er mer ute, pupillene er gjerne større og vevet inne i øyet er mer gjennomsiktig og klart, så de skadelige strålene trenger lettere inn til netthinnen, sier forskningssjef i Blindeforbundet Inga Britt Kjellevold Haugen.

Kortvarige og langvarige skader

Alle vet at UV-stråler kan gi hudkreft. Det er viktig å huske på at UV-stråler også er skadelig for øynene. Problemet med UV-stråler er at de både kan forårsake skader på kort og lengre sikt.

Kortsiktige skader er ofte det vi kjenner som snøblindhet, og er skade på det ytre vevet i øyet, som gir en type solbrenthet som leges etter 24-48 timer. Langsiktig skade kommer av at UV-stråler akkumuleres over tid. Det betyr at det er den totale mengde UV- stråling som på sikt skaper mer alvorlig sykdommer i øynene slik som grå stær og aldersrelaterte forkalkninger i øyet, også kjent som AMD (aldersrelatert makula degenerasjon).

Det er kanskje ikke typisk at vi tenker på de mer langsiktige skadene når en kjemper for at barnet skal beholde solbrillene på, eller skal få dem til å bruke det i det hele tatt, men det er verdt å huske på at skadeomfanget avhenger av hvor lenge en blir eksponert, samt intensiteten i UV-strålene.

–En god solbrille vil beskytte barnas øyne mot skadelige UV stråler, samt dempe det sterke lyset, så det blir mer behagelig å se, sier Kjellevold Haugen.

Hva bør man se etter for å sikre god beskyttelse?

Optiker og fagsjef i Specsavers Norge, Trine Johnsen, bekrefter behovet for å øke kunnskapen blant voksne om barn og sol. De får også mange spørsmål i sine butikker om dette.

–Men det er bra de spør, for da kan vi gi gode råd, sier Trine Johnsen og ramser opp:

Barn kan med fordel bruke det vi kaller «wrap-around» solbriller, disse sitter godt inntil barnets ansikt og beskytter derfor øynene mot lys og UV stråler som kan komme inn fra siden. Solbriller, også til barn, skal være CE-merket for å oppfylle minimumskrav for beskyttelse mot skadelig UV-stråler. Mørke glass uten UV-beskyttelse kan være skadelig for øynene. Det er derfor svært viktig at brillene har full UV-beskyttelse og er CE-merket.

Inga Britt Kjellevold Haugen råder også foreldre om minne barna på at man ikke skal stirre direkte mot sola.

–Barn bør beskyttes mot sol og UV-stråler så raskt som mulig. Caps og skjerm på barnevogn kan gi beskyttelse, men i tillegg bør CE-godkjente solbriller benyttes.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef i Blindeforbundet Mia Jacobsen
Tlf: 958 74 292
E-post: mia.jacobsen@blindeforbundet.no

Forskningssjef i Blindeforbundet Inga Britt Kjellevold Haugen
Tlf: 464 47 026

Fagsjef i Specsavers Trine Johnsen
Tlf: 474 09 109

Bilder

Barns øyne er mer utsatt for solstråler og varige synsskader. Foto: Shutterstock/NTB
Barns øyne er mer utsatt for solstråler og varige synsskader. Foto: Shutterstock/NTB
Last ned bilde
Forskningssjef i Blindeforbundet, Inga Britt Kjellevold Haugen
Forskningssjef i Blindeforbundet, Inga Britt Kjellevold Haugen
Last ned bilde
Fagsjef i Specsavers Norge, Trine Johnsen. Foto: Specsavers
Fagsjef i Specsavers Norge, Trine Johnsen. Foto: Specsavers
Last ned bilde

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Punktskriftens dag 4. januar: Nordmenn støtter krav om blindeskrift på melk og salmiakk4.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding

En undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blindeforbundet, viser at 59 % mener det bør komme krav om punktmerking av matvarer og at tre av fire mener det er viktig at produkter som kan være farlige (vaskemidler og kjemiske produkter) blir merket med punktskrift, eller blindeskrift som det også kalles. I tillegg oppgir nesten 80 % (79 %) at de mener at viktig offentlig informasjon også må komme i punktskrift.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom