Baking med Bollestad
Statsråden var invitert til feiringen for å sette fokus på brødets bærekraftige egenskaper. På besøk hos bybonden i Oslo på Losæter bakehus fikk hun også hjelpe til med baking av varme brødtallerkner.
Den tradisjonelle baksten som stammer fra vikingtiden, ble tilberedt i samarbeid med Konrad Kopac fra Lofthus samvirkelag og daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Brød er bærekraftig
I innledningen til feiringen la Nordbø frem tall som viser hvor bærekraftig kornproduksjon er sammenlignet med de fleste andre matvarer.
– Bærekraftig matproduksjon handler både om å produsere menneskemat med minst mulig skadelige effekter, og det handler om å bruke de naturgitte ressursene vi har på en best mulig måte. Det er stort sett bare epler, gulrøtter og poteter som kan måle seg med kornet med tanke på hvor lite klimautslipp det gir å produsere en kilo matvare, sier Nordbø.
Budskapet falt i god jord hos landbruks- og matministeren, som også er personlig engasjert i temaet.
– Helt siden min tid som ordfører har jeg vært beinhard på å beskytte matjord. Vi må ikke bygge ned det lille vi har av dyrkbar mark – det er gullet vårt, sier Bollestad.
Godt kornår
I både 2017 og 2018 var andelen norskprodusert korn som ble konsumert av nordmenn på lavt nivå. I 2017 på grunn av mye regn, og i 2018 på grunn av lange tørkeperioder.
– Selv om jeg kommer fra Kristelig folkeparti, har jeg ikke kontroll på Vårherre når det gjelder regnet. Vi har et utfordrende klima, og det er kanskje kornprodusentene som merker det best, sier Bollestad.
2019 ser imidlertid ut til å være et bedre kornår enn de to foregående. Denne kornhøsten legger til rette for at rundt 67 prosent av matkornet som konsumeres vil være norsk.
– Det vil si at 2 av 3 korn i norske brød vil være norske i sesongen 2019/2020, sier Bollestad.
Havre og bygg er kornslag som tåler det norske klimaet best, og som er mest robust i møtet med klimaendringer. Disse kornslagene er imidlertid mindre etterspurt enn hvete hos norske forbrukere.
Mer kortreist korn
Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer jevnlig til å innføre et brøddøgn i uka for å styre kostholdet i miljøvennlig retning. Ofte handler det også om hvilke matvalg man gjør som forbrukere.
– En metode kan være å bytte ut ris med byggryn, som er kortreist og miljøvennlig mat, sier Torunn Nordbø.
I feiringen av Verdens brøddag deltok også Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender. Hun pekte blant annet på at vi nordmenn spiser mindre brød enn vi selv tror.
– På verdensbasis kommer halvparten av menneskers kaloriinntak fra brød og korn, mens det tilsvarende tallet i Norge er en tredel, sier Riise.
Fakta om kornproduksjon
Matkorn har svært lavt klimaavtrykk sammenlignet med de fleste andre matvarer: 0,9 kg/CO2 i gjennomsnitt per produsert kg vare.
Landbruket står for om lag 8,5 % prosent av de totale utslippene av klimagasser i Norge. Av dette igjen er det kun fire prosent som kommer fra produksjon av korn.
1 % av vårt totale areal er godt egnet til kornproduksjon. Men vi produsere likevel mye matkorn, og vi kan produsere mer av havre og bygg.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom