Opplysningskontoret for brød og korn

Baking med Bollestad

Del

- Jeg bærer navnet med rette i dag, spøkte landbruks- og matminister Olaug Bollestad da hun sammen med Opplysningskontoret for brød og korn feiret Verdens brøddag med bærekraftig bakst.

Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.

Statsråden var invitert til feiringen for å sette fokus på brødets bærekraftige egenskaper. På besøk hos bybonden i Oslo på Losæter bakehus fikk hun også hjelpe til med baking av varme brødtallerkner.

Den tradisjonelle baksten som stammer fra vikingtiden, ble tilberedt i samarbeid med Konrad Kopac fra Lofthus samvirkelag og daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Brød er bærekraftig

I innledningen til feiringen la Nordbø frem tall som viser hvor bærekraftig kornproduksjon er sammenlignet med de fleste andre matvarer.

– Bærekraftig matproduksjon handler både om å produsere menneskemat med minst mulig skadelige effekter, og det handler om å bruke de naturgitte ressursene vi har på en best mulig måte. Det er stort sett bare epler, gulrøtter og poteter som kan måle seg med kornet med tanke på hvor lite klimautslipp det gir å produsere en kilo matvare, sier Nordbø.

Budskapet falt i god jord hos landbruks- og matministeren, som også er personlig engasjert i temaet.

– Helt siden min tid som ordfører har jeg vært beinhard på å beskytte matjord. Vi må ikke bygge ned det lille vi har av dyrkbar mark – det er gullet vårt, sier Bollestad.

Godt kornår

I både 2017 og 2018 var andelen norskprodusert korn som ble konsumert av nordmenn på lavt nivå. I 2017 på grunn av mye regn, og i 2018 på grunn av lange tørkeperioder.

– Selv om jeg kommer fra Kristelig folkeparti, har jeg ikke kontroll på Vårherre når det gjelder regnet. Vi har et utfordrende klima, og det er kanskje kornprodusentene som merker det best, sier Bollestad.

2019 ser imidlertid ut til å være et bedre kornår enn de to foregående. Denne kornhøsten legger til rette for at rundt 67 prosent av matkornet som konsumeres vil være norsk.

– Det vil si at 2 av 3 korn i norske brød vil være norske i sesongen 2019/2020, sier Bollestad.

Havre og bygg er kornslag som tåler det norske klimaet best, og som er mest robust i møtet med klimaendringer. Disse kornslagene er imidlertid mindre etterspurt enn hvete hos norske forbrukere.

Mer kortreist korn

Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer jevnlig til å innføre et brøddøgn i uka for å styre kostholdet i miljøvennlig retning. Ofte handler det også om hvilke matvalg man gjør som forbrukere.

– En metode kan være å bytte ut ris med byggryn, som er kortreist og miljøvennlig mat, sier Torunn Nordbø.

I feiringen av Verdens brøddag deltok også Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender. Hun pekte blant annet på at vi nordmenn spiser mindre brød enn vi selv tror.

– På verdensbasis kommer halvparten av menneskers kaloriinntak fra brød og korn, mens det tilsvarende tallet i Norge er en tredel, sier Riise.

Fakta om kornproduksjon

Matkorn har svært lavt klimaavtrykk sammenlignet med de fleste andre matvarer: 0,9 kg/CO2 i gjennomsnitt per produsert kg vare.

Landbruket står for om lag 8,5 % prosent av de totale utslippene av klimagasser i Norge. Av dette igjen er det kun fire prosent som kommer fra produksjon av korn.

1 % av vårt totale areal er godt egnet til kornproduksjon. Men vi produsere likevel mye matkorn, og vi kan produsere mer av havre og bygg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Last ned bilde
Anja Bakken Riise (t.v.) fra Framtiden i våre hender, landbruks- og matminister Olaug Bollestad og bybonde Øystein Hvamen Rasmussen var med på feiringen av Verdens brøddag 16. oktober.
Anja Bakken Riise (t.v.) fra Framtiden i våre hender, landbruks- og matminister Olaug Bollestad og bybonde Øystein Hvamen Rasmussen var med på feiringen av Verdens brøddag 16. oktober.
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og landbruks- og matminister Olaug Bollestad feiret Verdens brøddag med egenbakte brødtallerkner.
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og landbruks- og matminister Olaug Bollestad feiret Verdens brøddag med egenbakte brødtallerkner.
Last ned bilde
Varme brødtallerkner er en slags pizza fra vikingtiden. Toppingen varieres etter eget ønske - her er det laget noen frokostvarianter basert på egg og bacon.
Varme brødtallerkner er en slags pizza fra vikingtiden. Toppingen varieres etter eget ønske - her er det laget noen frokostvarianter basert på egg og bacon.
Last ned bilde
Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Last ned bilde
Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Last ned bilde
Varme brødtallerkner under tilberedning - før de stekes i vedfyrt bakeovn i Losæter bakehus.
Varme brødtallerkner under tilberedning - før de stekes i vedfyrt bakeovn i Losæter bakehus.
Last ned bilde
Varme brødtallerkner under tilberedning - før de stekes i vedfyrt bakeovn i Losæter bakehus. F.v. Konrad Kopac fra Lofthus samvirkelag, landburks- og matminister Olaug Bollestad, Torunn Nordbø fra Opplysingskontoret for brød og korn og Anja Bakken Riise fra Fremtiden i våre hender.
Varme brødtallerkner under tilberedning - før de stekes i vedfyrt bakeovn i Losæter bakehus. F.v. Konrad Kopac fra Lofthus samvirkelag, landburks- og matminister Olaug Bollestad, Torunn Nordbø fra Opplysingskontoret for brød og korn og Anja Bakken Riise fra Fremtiden i våre hender.
Last ned bilde
Matminister Olaug Bollestad er personlig engasjert i arbeidet for å bevare matjord for dyrking av korn.
Matminister Olaug Bollestad er personlig engasjert i arbeidet for å bevare matjord for dyrking av korn.
Last ned bilde
I tillegg til pizza serverte Opplysningskontoret for brød og korn hjemmelaget byggrynsgrøt med mandler, tranebær og honning.
I tillegg til pizza serverte Opplysningskontoret for brød og korn hjemmelaget byggrynsgrøt med mandler, tranebær og honning.
Last ned bilde
Brødtallerken med egg og bacon.
Brødtallerken med egg og bacon.
Last ned bilde
Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender gjorde et poeng ut av at vi nordmenn ikke spiser så mye brød som vi tror.
Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender gjorde et poeng ut av at vi nordmenn ikke spiser så mye brød som vi tror.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom