Virke

Avgiftskutt bidro sterkt til lavere priser på mat og drikke

Del

Avgiften på mineralvann ble fjernet med virkning fra 1. juli. Det har bidratt til lavere priser på mat og drikke i juli og august, viser de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisutviklingen på mat og drikke er negativ målt mot fjoråret, og prisnivået har ligget under fjoråret siden mars. Utvikling i konsumprisindeksen (KPI) for mat og alkoholfri drikke i august er -2,9 %. Utviklingen i juli var -2,8 %. Dette målt mot samme måneder i fjor.

Avgiftskuttet på mineralvann utgjør en stor del av prisendringen, men prisendringen justert for dette er også negativ. I juli var KPI-endringen for mat og drikke -2,8 % målt mot fjoråret, justert for avgiftsendringene var KPI-endringen -0,8 % (endring i KPI-JA).

– Det er gledelig å se at avgiftslettelsen på mineralvann har bidratt til lavere priser for forbrukerne, og at den negative prisutviklingen på mat og drikke fortsetter. Det tyder på at det er hard konkurranse om kundene i dagligvaremarkedet, sier Jarle Hammerstad, direktør for dagligvare i Virke.

Som normalt i august faller prisnivået fra juli (-1 %). Prisøkning fra leverandører slo inn i juli, mens det normalt er mer kampanjer i august.

– Utviklingen i sommer viser at konkurransen mellom dagligvarekjedene bidrar til å holde prisene nede, til tross for økte priser fra leverandørene, sier Hammerstad.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 24 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom