Sector Alarm

Åtte tips for sikker vedfyring

Del

Kun én av fire nordmenn sjekker brannvernutstyret en gang i halvåret eller mer, viser en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm. Dette er det viktig å huske på når det blir kaldere vær, mer bruk av levende lys og mer fyring. Det å ha en fungerende røykvarsler er det viktigste tiltaket du kan gjøre for å forebygge brann.

Det viktigste brannverntipset er at man sørger for å ha røykvarslere som virker i boligen.
Det viktigste brannverntipset er at man sørger for å ha røykvarslere som virker i boligen.

– Årstiden vi befinner oss i øker behovet for oppvarming av boliger og hytter, og fører til mer bruk av levende lys. I sum gir høyere belastning på strømnett og el-artikler, flere bål i peiser og åpne ildsteder samt levende lys i de tusen hjem, grobunn for flere branner, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten.

Det å ta sine forholdsregler er en viktig faktor for å forebygge brann, og noen av de viktigste tiltakene som trekkes frem er å være forsiktig med levende lys og ha seriekoblede røykvarslere som du sjekker regelmessig.

– Det viktigste brannverntipset er at man sørger for å ha røykvarslere som virker i boligen. Tidlig varsling gir en mulighet til å redde seg ut i tide dersom en brann skulle oppstå, sier Trine Sivertsen Sommerlade, kommunikasjonsleder i Bergen brannvesen.

Brannvarsler er påbudt i norske boliger, og det skal være minst én røykvarsler per etasje. Tryg Forsikring anbefaler å ha en røykvarsler i hvert rom, i tillegg til at de bør være seriekoblet.

– Det vil si at alle varslerne løser seg ut dersom én av dem detekterer røyk. Tester viser også at optiske røykvarslere er å foretrekke fremfor ioniske, fordi de varsler tidligere, forklarer Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm.

Trygt å fyre med ved

Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige ildsteder og skorsteiner, påpeker at det er trygt å fyre med ved og at det sjelden oppstår brann i lukkede ildsteder. Han mener likevel at det er viktig å ta sine forholdsregler for økt brannsikkerhet, og at man ikke skal være uforsiktig i sin kontakt med levende ild.

Dette er Norsk Varmes tips for sikker vedfyring:

  • Tilsyn er det viktigste virkemiddelet for å forhindre brann.
  • Brennbart material må plasseres på trygg avstand.
  • Bruk gnistfanger hvis du har et åpent ildsted. Du skal i tillegg ha en gulvplate som dekker 30cm ut fra ildstedet.
  • Kast asken i en metallbeholder.
  • Bruk tørr ved.
  • Bruk aldri væske til opptenning i ovn og peis. Vær også forsiktig med bruk av peiskubber.
  • Sørg for god trekk, ikke ha i for mye ved og tenn fra toppen.
  • Torvtak på hytta? I så fall er det hensiktsmessig med en gnistfanger i toppen av skorsteinen.

*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 22-27. september gjennomført til sammen 1001 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det viktigste brannverntipset er at man sørger for å ha røykvarslere som virker i boligen.
Det viktigste brannverntipset er at man sørger for å ha røykvarslere som virker i boligen.
Last ned bilde

Om Sector Alarm

Sector Alarm
Sector Alarm
Postboks 113 Grefsen
0409 Oslo

915 03033http://www.sectoralarm.no

Sector Alarm ble etablert i Norge i 1995 og har siden den gang utviklet seg til å bli det nest største alarmselskapet i Europa. Selskapet leverer trygghet til sine kunder gjennom alarmløsninger til boliger og bedrifter.
Sector Alarm, som har hovedkontor i Oslo,  har mer enn 600 000 kunder, og over 3000 medarbeidere i Norge, Sverige, Irland, Finland, Spania, Italia, Portugal og Frankrike.

Følg pressemeldinger fra Sector Alarm

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sector Alarm på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sector Alarm

Vinningskriminalitet og boliginnbrudd forventes å øke til normaltilstander med åpne grenser: – Innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk19.7.2022 11:43:26 CEST | Pressemelding

Rekordmange nordmenn skal til utlandet på sommerferie i år, melder flyselskaper og reiseselskaper. Med åpne grenser og et samfunn tilbake til normalen, forventer Politiet at boliginnbrudd vil øke til samme nivå som før koronatiden. Tyverier fra boder, garasjer og hager ser også ut til å bli et stadig større problem.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom