Innbyggere på Vestlandet er best rustet i møte med brann
– Vi ser at nordmenn generelt har et litt slapt forhold til brannsikkerhet, der mange tenker at det ikke gjelder dem før uhellet først inntreffer. På Vestlandet ser det derimot ut til at befolkningen er mer bevisste på hvilke forholdsregler de skal ta og hvordan de skal agere i møte med brann, sier Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm.
Et flertall av deltakerne i undersøkelsen som var fra Vestlandet svarte at de har god oversikt over brannslukkingsapparat og rømningsveier, at de tar ekstra grep for å øke brannsikkerheten hjemme og at de relativt ofte sjekker brannvernutstyret sitt. En av tre på Vestlandet sjekker brannvernutstyr som røykvarsler og brannslukkingsapparat en gang i halvåret eller oftere.
– Av de forholdsreglene som tas nevnes å ikke bruke elektriske apparater eller ladere om natten eller når man ikke er hjemme, å ha brannslukkingsapparat og brannteppe lett tilgjengelig, å være forsiktig med levende lys og ha seriekoblede røykvarslere som man sjekker regelmessig, sier Svendsen.
Pass på komfyren
Bergen brannvesen jobber systematisk med brannforebygging ut mot innbyggerne. De besøker bergenserne hjemme for å sjekke brannsikkerheten der de bor, arbeider målrettet overfor risikogrupper, driver skoleundervisning for sjetteklasser i brannvern, og har en rekke informasjonskampanjer rettet mot innbyggerne gjennom året for å øke bevisstheten rundt brannsikkerhet.
– Det viktigste brannverntipset er at man sørger for å ha røykvarslere som virker i boligen. Tidlig varsling gir en mulighet til å redde seg ut i tide dersom en brann skulle oppstå, sier Trine Sivertsen Sommerlade, kommunikasjonsleder i Bergen brannvesen.
Hun påpeker videre at alle også må være oppmerksomme når de lager mat på komfyren.
– Det er svært mange branntilløp på komfyr gjennom hele året og her er det viktig å være våken og tilstede når komfyren er slått på. Invester gjerne i en komfyrvakt som kutter strømmen når en brannfarlig situasjon oppstår på komfyren.
Optisk røykvarsler er et viktig livreddende tiltak
For å redusere sannsynligheten for brann gjelder gode rutiner og kjøreregler i hverdagen.
– Dette kan for eksempel være fornuftig bruk av åpen varme (levende lys, peis/ildsted, røyking) samt fornuftig bruk av elektriske artikler. For å redusere konsekvensen av branner må man sikre tidligst mulig varsel ved brann eller røykutvikling, ha rask tilgang til fungerende slokkeutstyr,samt effektive rømningsveier ut av boligen, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten.
Brannvarsler er påbudt i norske boliger, og det skal være minst én røykvarsler per etasje. Tryg Forsikring anbefaler å ha en røykvarsler i hvert rom, i tillegg til at de bør være seriekoblet. Det vil si at alle varslerne løser seg ut dersom én av dem detekterer røyk. Tester viser at optiske røykvarslere er å foretrekke fremfor ioniske, fordi de varsler tidligere.
Viktig å gjennomføre brannøvelser
Sivertsen Sommerlade er opptatt av at brannøvelser er et annet tiltak som er viktig å gjennomføre for å bedre brannsikkerheten, slik at man vet hva man skal gjøre dersom det oppstår brann. Hun påpeker at øvelse gjør mester når det gjelder brannøvelser.
– Har du brannøvelse hjemme 1-2 ganger i året, øker man sjansen for å gjøre de rette tingene i riktig rekkefølge hvis det brenner.
– Det blir fort kaos hvis en brann oppstår, og derfor er det lurt å ha gjennomført en brannøvelse slik at alle i familien vet hva man skal gjøre dersom det skulle oppstå brann, tilføyer Inge Svendsen i Sector Alarm.
Dette gjør du
- Avtal øvelsen med de du bor sammen med.
- Sjekk at du har røykvarslere som virker, minst én i hver etasje, og som du kan høre fra soverommet med døren lukket. Trykk inn testknappen for å høre om den gir fra seg et kraftig pip. Hvis den ikke piper, bytt batteri.
- Lag en evakueringsplan med oversikt over hvilke rømningsmuligheter du har. Det er ikke alltid det er mulig å rømme ut hoveddøren.
- Avtal hvem som har ansvar for hvilket barn eller kjæledyr.
- Kryp ut om det er mye røyk.
- Avtal et møtested utenfor hjemmet. På møteplassen må alle telles opp, slik at du kan være sikker på at alle er ute.
- Ved brann ring 110.
For flere tips til brannøvelse les https://www.sectoralarm.no/brannovelse/
*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 22-27. september gjennomført til sammen 1001 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel EckbladKommunikasjonssjef
23 39 94 03 / 928 43 870
Bilder
Om Sector Alarm
Sector Alarm, som har hovedkontor i Oslo, har mer enn 550 000 kunder, og over 2000 medarbeidere i Norge, Sverige, Irland, Finland, Spania, Italia og Frankrike.
Følg pressemeldinger fra Sector Alarm
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sector Alarm på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sector Alarm
Rekordøkning i antall branntilfeller denne julen27.12.2022 10:59:35 CET | Pressemelding
Julen er høytid for hygge og glede, men årets siste dager markerer også høysesong for branner i Norge. Med matlaging og mye tid hjemme øker risikoen for brann, og Sector Alarm får hver jul inn mange alarmsignaler som skyldes brann. Den siste juleuken har selskapets alarmstasjon mottatt nesten 60 prosent flere brannsignaler enn en normaluke.
Vinningskriminalitet og boliginnbrudd forventes å øke til normaltilstander med åpne grenser: – Innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk19.7.2022 11:43:26 CEST | Pressemelding
Rekordmange nordmenn skal til utlandet på sommerferie i år, melder flyselskaper og reiseselskaper. Med åpne grenser og et samfunn tilbake til normalen, forventer Politiet at boliginnbrudd vil øke til samme nivå som før koronatiden. Tyverier fra boder, garasjer og hager ser også ut til å bli et stadig større problem.
Ikke slurv med brannsikringen på hytta11.4.2022 12:15:48 CEST | Pressemelding
Påskeferien står for døren. Mange familier reiser til fjells i høytiden, andre åpner opp hytta ved fjorden. Hytteferie betyr mye innetid med god mat, stearinlys og fyr på peisen. Da er også sjansen større for brann. Brannsikring kan redde liv og bør være minst like viktig som fjellvettreglene og solkremen når nordmenn drar på påsketur.
Åtte tips for sikker vedfyring6.12.2021 11:51:52 CET | Pressemelding
Kun én av fire nordmenn sjekker brannvernutstyret en gang i halvåret eller mer, viser en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm. Dette er det viktig å huske på når det blir kaldere vær, mer bruk av levende lys og mer fyring. Det å ha en fungerende røykvarsler er det viktigste tiltaket du kan gjøre for å forebygge brann.
7 av 10 nordmenn tror det holder å låse dørene når de reiser bort24.6.2021 12:33:46 CEST | Pressemelding
Sommerferien er høytid for vinningskriminelle, og nå som nordmenn skal ut og reise igjen, forventer Politiet en økning i innbrudd. Undersøkelser viser at nordmenn flest likevel ikke har planer om å sikre boligen sin når de reiser bort i sommer.