Sector Alarm

7 av 10 nordmenn tror det holder å låse dørene når de reiser bort

Del
Sommerferien er høytid for vinningskriminelle, og nå som nordmenn skal ut og reise igjen, forventer Politiet en økning i innbrudd. Undersøkelser viser at nordmenn flest likevel ikke har planer om å sikre boligen sin når de reiser bort i sommer.
Politiet forventer en økning i boliginnbrudd når grensene åpner for fullt igjen. Foto: Sector Alarm
Politiet forventer en økning i boliginnbrudd når grensene åpner for fullt igjen. Foto: Sector Alarm

En undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm viser at de aller fleste nordmenn kun har planer om å låse døren når de drar på ferie denne sommeren. Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm, påpeker at resultatene av undersøkelsen bærer preg av at vi har vært mye hjemme det siste året.

– Det er likevel viktig å tenke på at dette kan bli en utfordring nå som vi begynner å reise igjen, sier Svendsen.

– Aktørene som står bak grove tyverier fra boliger, er ofte norske vinningskriminelle eller profesjonelt organiserte miljøer fra utlandet. Det siste året har vært preget av stengte grenser og det har vært utrolig virkningsfullt når det gjelder utenlandske vinningskriminelle. Men vi tenker at vi vil se mer av denne typen kriminalitet når grensene åpner igjen, sier Tonje Reiten, leder for avdeling for spesiell innsats i Oslo politidistrikt.

Forventer en økning i innbruddstatistikken

– Det at statistikken for innbrudd gikk ned i fjor har blitt en sovepute for oss og vi tar det litt som en selvfølge at dette vil holde seg nede. Vi kan nok forvente en økning i statistikken når grensene åpner for fullt igjen, og det er det viktig at alle har et bevisst forhold til, sier Runar Karlsen, bransjedirektør for sikkerhet og beredskap i NHO Service og Handel.

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, sier at hovedårsaken til reduksjonen i antall innbrudd skyldes at stadig flere har installert boligalarm og blitt bedre til å følge skadeforebyggende råd om å sikre hjem og verdigjenstander når man drar på ferie.

– Vi ser at tyver går etter lett omsettelige verdigjenstander, som smykker, PCer, mobiltelefoner og annen forbrukselektronikk, men også sykler og hageutstyr som utemøbler og griller. Dyre klær er også attraktive, sier Irgens.

Boligen er ikke «alene hjemme» når teknologiske sikkerhetsløsninger passer på

– Det er et stort mulighetsrom i det å ha boligalarm, som ikke blir utnyttet nok. Med boligalarm får du også brannalarm, slik at både brann og innbrudd oppdages tidlig av alarmstasjonen. Boligalarm har også en forebyggende effekt, og vi ser at kriminelle foretrekker boliger uten alarm, forklarer Karlsen.

– Du kan se på det som at boligen ikke er alene hjemme når du har teknologiske sikkerhetsløsninger som passer på.

Inge Svendsen i Sector Alarm forteller at deres kunder opplever det å ha boligalarm som betryggende og at det gir en ekstra sikkerhet.

– Sector Alarm har en døgnbemannet alarmstasjon som følger med og rykker ut dersom noe skjer hos våre kunder. Dette er spesielt viktig i ferier, da man ofte er borte fra hjemmet over flere dager og kanskje uker.

– Å få bekjente til å passe boligen for deg er ikke en fullverdig løsning

Norge er på Europatoppen i å ha boligalarm, men i undersøkelsen kommer det frem at det er flere nordmenn som ber bekjente passe på boligen deres når de er bortreist, enn det er husholdninger som har alarm.

– Det er ikke en fullverdig løsning å få bekjente til å passe boligen for deg, siden de ikke har mulighet til å være til stede hele tiden. Det er heller ikke gunstig hvis dine bekjente ender opp med å overraske innbruddstyver, da det kan skape farlige situasjoner, sier Runar Karlsen i NHO Service og Handel.

Med boligalarm blir innbruddstyver oppdaget raskere, og alarmovervåkning kan også bidra til oppklaring av denne typen kriminalitet.

– Vi må alle dra lasset sammen gjennom å dokumentere og raskt rapportere tyverier. Det å gi en detaljert beskrivelse av tidspunkt og hendelsen er viktig for oppklaring av saken, og det at slike saker blir oppklart og dermed forbundet med en risiko, har en viktig forebyggende effekt, avslutter Tonje Reiten i Oslo-politiet.

Slik sikrer du boligen din

  • Sørg for at alle vinduer og dører er låst før du reiser bort. Ikke glem å lukke og låse garasjen og utvendige boder.
  • Fjern eller lås stiger som kan gjøre innbrudd enklere.
  • Legg søppel i søppelkassa og be naboen om hjelp til å ta inn posten og vanne blomster.
  • Ikke skriv på sosiale medier at du er bortreist. Vær forsiktig med å legge ut bilder av at du er på ferie, med mindre du har lukket profil og oversikt over alle dine følgere.
  • Har du alarm – husk å bruke den!
  • ID-merking av verdigjenstander virker avskrekkende for tyver.
  • Meld fra til politiet om du finner kvister, lapper eller liknende på eller ved utgangsdøren. Kriminelle bruker ofte dette for å spore om beboerne er hjemme.
  • Unngå å forlate hjemmet helt mørkt og med alle gardiner igjen. La lys stå på og koble de gjerne til en tidsbryter. Da kan du stille dem inn slik at de blir skrudd av og på når du ønsker.
  • Installer sensorer for å slå på utelamper når noen beveger seg utenfor boligen din.
  • Merk alle dører og vinduer med «Hjemmet er sikret med alarm».

Kontakter

Bilder

Politiet forventer en økning i boliginnbrudd når grensene åpner for fullt igjen. Foto: Sector Alarm
Politiet forventer en økning i boliginnbrudd når grensene åpner for fullt igjen. Foto: Sector Alarm
Last ned bilde

Om Sector Alarm

Sector Alarm
Sector Alarm
Postboks 113 Grefsen
0409 Oslo

915 03033http://www.sectoralarm.no

Sector Alarm ble etablert i Norge i 1995 og har siden den gang utviklet seg til å bli det nest største alarmselskapet i Europa. Selskapet leverer trygghet til sine kunder gjennom alarmløsninger til boliger og bedrifter.
Sector Alarm, som har hovedkontor i Oslo,  har mer enn 650 000 kunder, og over 3500 medarbeidere i Norge, Sverige, Irland, Finland, Spania, Italia, Portugal og Frankrike.

Følg pressemeldinger fra Sector Alarm

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sector Alarm på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sector Alarm

Vinningskriminalitet og boliginnbrudd forventes å øke til normaltilstander med åpne grenser: – Innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk19.7.2022 11:43:26 CEST | Pressemelding

Rekordmange nordmenn skal til utlandet på sommerferie i år, melder flyselskaper og reiseselskaper. Med åpne grenser og et samfunn tilbake til normalen, forventer Politiet at boliginnbrudd vil øke til samme nivå som før koronatiden. Tyverier fra boder, garasjer og hager ser også ut til å bli et stadig større problem.