Askim Frukt- og Bærpresseri til topps i tøff kategori
- Slike hedersmerker gjør lokalmat- og drikke mer sexy og anerkjent og er et synlig bevis på arbeidet som gjøres i Indre Østfold. Det målrettede arbeidet til Askim Frukt- og Bærpresseri bidrar til viktig verdiskapning i Indre Østfold, sa ordfører Saxe Frøshaug under tildelingen av kvalitetsmerket Spesialitet til Askim Frukt- og Bærpresseri mandag i produsentens egne lokaler.
De to produktene som ble hedret med Spesialitet var Årgang Askim Eple og Aronia og Årgang Askim Aroma. - Det er inspirerende å følge med utviklingen i Østfold - dere har mange dyktige mat og drikkehåndtverkere, og med Askims to nye produkter i kategorien lokaldrikke i særklasse begynner dere å bli lagt merke til nasjonalt, sa en tydelig imponert Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk.
Med disse to nye Spesialitetene er virkelig Askim i godt Østfoldselskap: Dyre gård, Bamsrudlåven, DUGA, Lippert drikke, Troll laks fra Engelsviken, Ek gårdspakkeri og Den sorte havre er alle merket med Spesialitet. Østfold har virkelig satt seg på kartet som en lokalmatdestinasjon.
Alkoholfrie alternativer i særklasse
Både Vinmonopolet og utelivsbransjen rapporterer om stor økning i salget av alkoholfrie produkter. Flere ønsker å servere alkoholfrie alternativer til mat. Kombinasjonen av syre og sødme gjør eplemost til et svært godt følge til mat.- Vi har arbeidet målrettet for kunne tilby et alkoholfritt alternativ til mat og har brukt vår kompetanse til å finne riktig smakspalett til ulike matretter. Å bli hedret for innsatsen er stas, må jeg si, sa en stolt daglig leder Astrid Lier Rømuld.
Etter hvert som etterspørselen har økt har også utvalget av norsk eplemost blitt større. De beste holder svært høy kvalitet, noe som gjør det vanskelig å hevde seg i toppen. Askim Frukt- og Bærpresseri har produsert eplemost siden 1936 og fokuserer på at produktene skal passe til mat. At de nå får tildelt Spesialitet for to produkter vitner om stor råvarekjennskap og fokus på kvalitet.
I perfekt balanse
Om Årgang Askim Eple og Aronia trakk juryen fram en kraftig smak som kan minne om tanninene i en rødvin, og en god balanse mellom det bitre fra Aroniaen og det sødmefulle fra eplemosten. Årgangsserien er spesielt utviklet som et alkoholfritt alternativ til mat. Dette vitner også juryens begrunnelse om.
- En eplemost i særklasse! Om Årgang Askim Aroma sa juryen at den har en tydelig eplesmak, er aromatisk og frisk med en rund avslutning. Eplemosten har tydelig råvarepreg og har en flott farge.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Les mer om fagjuryen her.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom