Årets Matspire-pris til Juviksild

– Sild har vært en viktig del av norsk kosthold i flere hundre år, men er dessverre litt glemt hos forbrukere. Dere gjør renessanse av havets sølv.
Det sa administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, da hun og Line Verndal fra Matkanalen utropte "Juviksild Kryddersildfilet søt & spiseklar original" fra Juvikprodukt til vinner av Årets Matspire-pris 2019.
Utdelingen skjedde under finalen i Det Norske Måltid i Stavanger.
– Alle kan elske sild
Matspireprisen består av rådgivning, samt produksjon av reklamefilm med visningstid, fra Stiftelsen Matmerk og Matkanalen. Målet er å fremme vekst gjennom å synliggjøre produktets historie og karakter, samt produsentene bak.
Matspire-prisvinneren velges ut blant alle finalistene i Det Norske Måltid. Råvaren må være norsk, produksjonen må finne sted i Norge og produsenten må ha ambisjon og evne til vekst.
Jublende tok Jon-Ragnvald og Hanne-Cecilie Sporsheim imot prisen.
– Vår målsetting og vårt motto har alltid vært at alle kan elske sild. Dette er veldig, veldig gøy. Takk for at dere har sett oss, ei lita bedrift i ei lita vik langt ute på kysten, sa Hanne-Cecilie Sporsheim i en improvisert takketale som fikk hele salen til å juble.
Like høy var jubelen da Juvikprodukt seinere på kvelden også vant prisen Juryens Utvalgte.
– Sild for yngre matkjennere
– Juvikprodukt er dyktige til å ivareta det tradisjonelle produktet samtidig som de utvikler nye smakskombinasjoner og sammensetninger som treffer yngre matkjennere, sa Sundqvist da hun delte ut Matspire-prisen.
Hun framhevet at det er tydelig at familiebedriften Juvikprodukt på Aukra er dedikerte og villige til å satse.
– Bedriften, med tredjegenerasjons eiere, gir havets sølv en ny og velfortjent vår.
Prisen ble delt ut for femte gang. Premien Tidligere vinnere er stikkelsbærdrikk fra Røyse (2018), salamipølsa Slegge fra Ask gård (2017), boknafisk loin fra Halvors Tradisjonsfisk (2016), Valdresost fra Valdresmeieriet (2015) og økologisk black turkey-kalkun fra Homlagarden (2014).
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder



Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom