Årets kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er klare

Ingrid Espelid Hovigs matkultturpris deles i år ut for 26. gang, og er en pris som henger høyt i mat-Norge.
Til ære for husstellærer Ingrid Espelid Hovig og etnolog Astri Riddervold, som begge har vært unike formidlere av Norsk mat og matkultur, skal årets pris gå til en person som viderefører arven fra deres virke.
Etter en åpen nominasjonsprosess har styret i Stiftelsen valgt ut fem kandidater fra 23 foreslåtte. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.
Alle som vil kan stemme på sin kandidat på www.matmerk.no. Du kan stemme på en av de fem nominerte av gangen og kun en gang per dag. Stemmegivningen lukkes 31.10.2019.
Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner, og deles ut under Stiftelsen Matmerks fagdag i Oslo 13. november.
Årets kandidater:
- Fra Nordland: Maret Ravdna Buljo
Matformidler og reineier Maret Ravdna Buljo er en svært viktig ambassadør og ildsjel for samisk matkultur. Hun har brukt mye tid og krefter på å samle, formidle og levendegjøre samisk matkultur. - Fra Trøndelag: Heidi Bjerkan
Heidi Bjerkan står for et norsk kjøkken som er gastronomi i verdensklasse, basert på tradisjon. I tillegg er hun kjent som en kokk som jobber tett med både bønder og sine lærlinger for å bygge kunnskap. - Fra Akershus: Trine Sandberg
Bloggen ”Trines Mat” er Norges største matblogg og henvender seg til hvermansen med enkle oppskrifter som alle forstår. - Fra Oppland: Per Borglund
Per Borglund er redaktør for Norges største matmagasin: Mat fra Norge. Han er en ildsjel som viderefører tradisjonen fra de to damepionerene ved systematisk og idealistisk å løfte frem i deres ånd, de norske mattradisjonene i tekst og bilde fra alle tenkelige vinklinger. - Fra Sogn og Fjordane: Kari Støfringsdal
Kari Støfringsdal er bonde og utdannet faglærer i husstell ved Statens husstellærerhøgskole på Stabekk. Hun har i mange år vært en glimrende formidler av norsk matkultur.
De fem kandidatene er valgt ut av styret i Stiftelsen Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, der disse er medlemmer:
- Andreas Viestad
- Einar Risvik
- Magne Rugsveen
- Liv Kongsten
- Nina Sundqvist
- Nina W. Hegdahl
Styreleder for Stiftelsen er Liv Gregersen Kongsten, og Matmerk administrerer prisen.
Tidligere vinnere av prisene er bant annet:
- 2018: Gunnar Wagen, Tingvoll ost og Norsk gardsost
- 2017: Inge Johnsen, eier og driver av LianTunet og Lian Restaurant,
- 2016: Ingulf Galåen, eier og driver Galåvolden Gård, Røros, og Mikael Forselius, adm. dir. ved Røros Hotell.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom