Stiftelsen Norsk Mat

Årets fire kandidater til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris er klare

Del

Fire ildsjeler og fyrtårn innen norsk drikketradisjon er plukket ut av fagjuryen. Nå kan du stemme fram din favoritt.

Norsk drikke på Norges- og verdenskartet

Felles for alle kandidatene som er plukket ut i år er at de er viktige ambassadører for norsk drikketradisjon som er i vinden som aldri før. Ikke bare har de økt statusen til norsk drikke i Norge, men de har også satt norsk drikke - det være seg øl, sider eller akevitt - på verdenskartet. 

Åge Eitungjerde

Åge Eitungjerde fra Balholm har over mange år arbeidet med å utvikle norsk drikke fra frukt og bær. Han er kanskje mest kjent for sin fruktmost, men produserer også sider og har etablert Ciderhuset i Balestrand. Eitungjerde har vært en ivrig formidler av norsk drikkehistorie og tradisjon og holdt utallige kurs for både etablerte og kommende fruktdrikkeprodusenter for å løfte kunnskapen hos andre interesserte.

Lars Marius Garshol

Lars Marius Garshol har gjennom sitt grundige og vitenskapelige arbeid over mange år dokumentert den norske kveikens kvaliteter og norsk tradisjonsbrygging. Gjennom dette arbeidet har han vært en pådriver for innovasjon i bransjen og har fått kveik inn i norsk kommersiell brygging. Garshol har æren for at kveik er blitt kjent og ettertraktet i utlandet, og har med dette bidratt til å sette Norge og norsk tradisjonsbrygging på verdenskartet. Gjennom bøker og foredrag har han dessuten vært en ivrig kunnskapsformidler.

Asbjørn Børsheim og Olav Bleie

Asbjørn Børsheim og Olav Bleie har funnet et samarbeid på tvers av generasjoner der Asbjørn har gått i spissen for å løfte siderens posisjon i drikkelandskapet og der Olav med sin kjemikompetanse har bidratt til å løfte kvaliteten på sideren ytterligere. Med fokus på håndverk og kvalitet i alle ledd har de løftet Sider frå Hardanger inn i verdensklasse. De har villig delt av sin kunnskap og bidratt til den store interessen sideren har oppnådd de siste årene. Asbjørn var også primus motor i arbeidet med å få beskyttet Sider frå Hardanger som en geografisk betegnelse.

Halvor Heuch

Halvor Heuch har gjennom mange tiår jobbet med norske drikkevarer som øl, akevitt, sider og fruktvin. Heuch er Norges fremste akevittekspert og har utviklet akevitter tilpasset norske smaker og mattradisjoner som har gitt norsk akevitt status som det nasjonale brennevinet og en viktig kulturbærer. Heuch er kunnskapsrik og faktabasert og deler villig sin kunnskap med andre. Han har et ustoppelig engasjement for norske drikkevarer og er en formidler av rang.

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.

Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blant annet: 

2020: Torill Renaa, resturantør og matformidler

2019: Maret Ravdna Buljo, reindriftseier og matformidler

2018: Gunnar Waagen, Tingvollost og tidligere styreleder i Norsk gardsost

2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

Stem her. Du kan stemme på en av de fire nominerte av gangen og kun en gang per dag.
Stemmegivningen avsluttes 20.10.2021.

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Åge Eitungjerde. Foto: Ciderhuset.
Åge Eitungjerde. Foto: Ciderhuset.
Last ned bilde
Lars Marius Garshol.
Lars Marius Garshol.
Last ned bilde
F.v.: Olav Bleie og Asbjørn Børsheim.
F.v.: Olav Bleie og Asbjørn Børsheim.
Last ned bilde
Halvor Heuch. Foto: Mat fra Norge.
Halvor Heuch. Foto: Mat fra Norge.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom