Årets fire kandidater til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris er klare

Norsk drikke på Norges- og verdenskartet
Felles for alle kandidatene som er plukket ut i år er at de er viktige ambassadører for norsk drikketradisjon som er i vinden som aldri før. Ikke bare har de økt statusen til norsk drikke i Norge, men de har også satt norsk drikke - det være seg øl, sider eller akevitt - på verdenskartet.
Åge Eitungjerde
Åge Eitungjerde fra Balholm har over mange år arbeidet med å utvikle norsk drikke fra frukt og bær. Han er kanskje mest kjent for sin fruktmost, men produserer også sider og har etablert Ciderhuset i Balestrand. Eitungjerde har vært en ivrig formidler av norsk drikkehistorie og tradisjon og holdt utallige kurs for både etablerte og kommende fruktdrikkeprodusenter for å løfte kunnskapen hos andre interesserte.
Lars Marius Garshol
Lars Marius Garshol har gjennom sitt grundige og vitenskapelige arbeid over mange år dokumentert den norske kveikens kvaliteter og norsk tradisjonsbrygging. Gjennom dette arbeidet har han vært en pådriver for innovasjon i bransjen og har fått kveik inn i norsk kommersiell brygging. Garshol har æren for at kveik er blitt kjent og ettertraktet i utlandet, og har med dette bidratt til å sette Norge og norsk tradisjonsbrygging på verdenskartet. Gjennom bøker og foredrag har han dessuten vært en ivrig kunnskapsformidler.
Asbjørn Børsheim og Olav Bleie
Asbjørn Børsheim og Olav Bleie har funnet et samarbeid på tvers av generasjoner der Asbjørn har gått i spissen for å løfte siderens posisjon i drikkelandskapet og der Olav med sin kjemikompetanse har bidratt til å løfte kvaliteten på sideren ytterligere. Med fokus på håndverk og kvalitet i alle ledd har de løftet Sider frå Hardanger inn i verdensklasse. De har villig delt av sin kunnskap og bidratt til den store interessen sideren har oppnådd de siste årene. Asbjørn var også primus motor i arbeidet med å få beskyttet Sider frå Hardanger som en geografisk betegnelse.
Halvor Heuch
Halvor Heuch har gjennom mange tiår jobbet med norske drikkevarer som øl, akevitt, sider og fruktvin. Heuch er Norges fremste akevittekspert og har utviklet akevitter tilpasset norske smaker og mattradisjoner som har gitt norsk akevitt status som det nasjonale brennevinet og en viktig kulturbærer. Heuch er kunnskapsrik og faktabasert og deler villig sin kunnskap med andre. Han har et ustoppelig engasjement for norske drikkevarer og er en formidler av rang.
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.
Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er blant annet:
2020: Torill Renaa, resturantør og matformidler
2019: Maret Ravdna Buljo, reindriftseier og matformidler
2018: Gunnar Waagen, Tingvollost og tidligere styreleder i Norsk gardsost
2017: Inge Johnsen, kokk, Liantunet
2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.
Stem her. Du kan stemme på en av de fire nominerte av gangen og kun en gang per dag.
Stemmegivningen avsluttes 20.10.2021.
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder





Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom