Nasjonalt senter for aldring og helse

Åpent Kulturhus i Oslo: Aldring, kroppen og åpenheten

Del

På Kulturhuset i Oslo 5.-6. desember presenteres et fyldig og variert program om aldringens ulike aspekter. Hvordan vi kan møte egen aldring med et åpent sinn, men samtidig være åpne om de utfordringene vi har med et aldrende samfunn? Tidligere i livet forbinder vi ofte alderdommen med utfordringer, men med alderen kommer også erfaring, frihet og muligheter.

– 5. og 6. desember fylles hele Kulturhuset i Oslo med spennende foredrag og samtaler, kulturelle innslag og aktiviteter rundt temaet aldring. Helt åpent om aldring blir akkurat det – helt åpent. Vi går inn i det med en åpen tilnærming, et åpent sinn, det er åpent for alle og helt gratis. Vi inviterer til deltagelse i aktiviteter, det blir kurs, tango og jazz. Det er fotoutstilling og filmfremvisning, sier daglig leder i Nasjonalt senter for Aldring og helse, Kari Midtbø Kristiansen.

– Det er to hovedtemaer vi tenker det er svært viktig å løfte opp under disse dagene, og vi er så heldige å ha fått mange spennende og dyktige gjester, fortsetter Midtbø Kristiansen. 

Trond Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle: Hva gjør aldringen med kroppen vår? 

– Vår hovedgjest på mandag er Trond Viggo Torgersen, som inviterer til en faglig og personlig samtale på tvers av generasjonsskillet med sin datter, Anna Helle-Valle. 

Torgersen er aktuell med boka Kroppen for voksne der han gir sine personlige refleksjoner i en munter og opplyst språkdrakt. Han ønsker å gi et godt utgangspunkt for å ta kloke valg om egen helse inn i alderdommen.

Far og datter snakker om den aldrende kroppen og kroppens plass i et aldrende Norge. Hva skjer i den aldrende kroppen? Hvordan har fokus på kropp endret seg de siste femti årene? Og er det viktig eller bare kleint for far og datter å snakke om kroppen?

Ivar Dyrhaug og Ingebrigt Steen Jensen: Hvordan får vi åpenhet om sykdom ved aldring?

– Tirsdagens hovedgjester byr på en samtale om livet med Parkinsons og Alzheimers. Ivar Dyrhaug og Ingebrigt Steen Jensen møter Geir Selbæk. De forteller om livet etter diagnosen, og deler sine erfaringer, sier Midtbø Kristiansen.

Ingebrigt Steen Jensen fikk diagnosen demens for ca. ett år siden, og kom med bok om temaet i høst. Den tidligere NRK-profilen Ivar Dyrhaug, som ledet programmet Beat for Beat i mange år, fortalte åpent om sin Parkinsonsykdom tidligere i år.

– Begge to ønsker å bidra til å øke oppmerksomhet og redusere fordommer rundt sykdommene de er rammet av. Jeg tror mange vil ha nytte av å høre deres historie, sier Selbæk. 

Han er opptatt av at samtalen skal være åpen og ærlig, og at den skjer på Steen Jensen og Dyrhaugs premisser.

Ønsker å fremme dialog

– Vi ønsker å få opp en dialog om aldring i samfunnet når vi nå går inn i en tid med flere eldre enn yngre. FN sier at dette vil påvirke alle samfunnsområder. Hvordan skal vi møte dette? Det spør Anna Helle-Valle om, som nå jobber i Aldring og helse. 

– Jeg tror det handler om brobygging, om åpenhet og om å fjerne fordommer mot alderdommen. Alderdommen er en utrolig spennende tid flere og flere av oss får oppleve mer av. Så vi må lære oss å snakke om den og møte den med åpent sinn, sier hun.

Helt åpent om aldring skjer i samarbeid med Pensjonistforbundet. 

En del av en stor faglig satsning

Helt åpent om aldring er en del av Aldring i Norge-konseptet, som også består av fagkonferansen Aldring i Norge-dagene. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Nasjonalt senter for aldring og helse

Nasjonalt senter for aldring og helse
Nasjonalt senter for aldring og helse
Postboks 2136
3103 Tønsberg

33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no

Nasjonalt senter for aldring og helse er en statlig organisasjon og utvikler kunnskap og kompetanse om aldring og eldrehelse i Norge. Vi har en helhetlig tilnærming til vårt fagfelt, som skal fremme helse og god alderdom, forebygge sykdom og gi forutsetninger for å leve med sykdom. Vi driver kompetanseheving og faglig oppdatering av helse- og omsorgspersonell, og vi tilbyr informasjon og kunnskap til allmenheten. Vi både deltar i og driver egne forsknings-/utviklingsprosjekter.

Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse

– Demens er en trussel mot sosial og økonomisk utvikling i verden6.12.2021 16:31:18 CET | Pressemelding

– Demenssykdommene truer også utjevning mellom rike og fattige land. Hvis vi skal nå målet for FNs tiår for sunn aldring (2021-30) på alvor, må vi ta økningen i antall personer med demens på alvor. Det sier professor David E. Bloom ved Harvard School of Public Health, som tirsdag bidrar under åpningen av Demensdagene 2021, i regi av Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom