Anders Jahres medisinske pris til banebrytende forskning

Universitetet i Oslo gratulerer de tre prisvinnerne, og jeg er glad for at vi har æren av å dele ut denne prestisjetunge nordiske medisinprisen. Vi bør gi anerkjennelse til de som gjør en ekstraordinær innsats og man kommer ikke lett til resultatene som ligger bak disse prisene. Alle tre prisvinnere har gjort en ekstraordinær innsats, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Anders Jahres store medisinske pris
Anders Jahres store medisinske pris for 2020 på 1 million kroner deles mellom professorene Jiri Lukas, Universitetet i København og Jiri Bartek, Kreftens Bekjempelse i København og Karolinska institutt i Stockholm. Bartek og Lukas får prisen for sitt banebrytende arbeid med å kartlegge hvordan proteiner involvert i regulering av cellesyklus og DNA-reparasjon bidrar til å beskytte arvestoffet og hindre kreftutvikling. Bartek og Lukas er begge av de mest siterte forskerne i Norden, og deres forskning har ført til nye prinsipper innen kreftbehandling.
Før cellene våre kan dele seg må arvestoffet først kopieres opp. Bartek og Lukas har vist hvordan dette er nøye regulert i flere såkalte checkpoints, hvor kopieringsfeil og andre metabolske stressfaktorer som kan føre til DNA-skade registreres og bidrar til at celledelingen stopper opp inntil DNA-skaden er reparert. Dette hindrer akkumulering av farlige mutasjoner som kan føre til kreft og andre sykdommer. Basert på sine basale oppdagelser har Bartek og Lukas videre studert hvordan disse er endret i kreftceller. Det har bidratt til nye terapeutiske tilnærminger og til utvikling av avansert teknologi som kan benyttes diagnostisk innen kreftbehandling.
Pris til yngre forskere
Anders Jahres pris til yngre forskere på kr 400.000 tildeles Dr. Niklas Björkström, Karolinska Institutt, Stockholm, for hans oppdagelser av hvordan NK-celler utvikler seg og fungerer under fysiologiske og patologiske situasjoner, spesielt ved viral og ondartet leversykdom.
NK-celler (naturlige drepeceller) er immunceller som har en viktig funksjon i å identifisere og tilintetgjøre kreftceller og virusinfiserte celler. Björkström har i sin forskning kartlagt hvordan NK-celler utvikler seg fra stamceller i benmargen og vist hvordan de differensierer som respons på visse typer virusinfeksjon og organspesifikke faktorer. Björkström sine oppdagelser legger grunnlag for bruk av NK-celler i kreftbehandling og diagnostisk påvisning av inflammatoriske sykdommer i ulike organer.
Om prisene
Anders Jahres medisinske priser belønner fremragende forskning innen basal og klinisk medisin. Prisene deles ut av Universitetet i Oslo og er blant de største innen medisin i Norden. Prisutdelingen skjer normalt i Universitets aula mot slutten av oktober. Mer informasjon om prisutdelingen kommer senere.
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Bilder


Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Jahre-prisen for 2025 til stamcelleforsker5.6.2025 10:12:18 CEST | Pressemelding
Anders Jahres store medisinske pris for 2025 gis til professor Sten Eirik Wælgaard Jacobsen, Karolinska Institutet. Anders Jahres pris til yngre forskere går til Thomas McWilliams, Universitetet i Helsinki, og William Nyberg, Karolinska Institutet.
I dag åpner Senter for global bærekraft2.6.2025 13:44:39 CEST | Pressemelding
2. juni åpner Universitetet i Oslo et helt nytt senter for forskning og utdanning på bærekraft.
UiO hedrer fremragende ansatte med priser20.5.2025 10:01:33 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har utpekt årets vinnere av UiOs forskningspris, utdanningspris, formidlingspris, innovasjonspris og pris for yngre forskere.
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved UiO4.4.2025 16:48:23 CEST | Pressemelding
Ragnhild Hennum er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo, sammen med prorektor Bjørn Jamtveit.
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom