Norgesmesterne i frukt og grønt er kåret

Nordtug, som stilte på vegne av landbruks- og matministeren, hadde følgende å si om norske frukt og grønnsaker:
- Forbruket har de siste årene gått opp nærmere 20 %, men forbruker ønsker fortsatt å spise mer og vi i Landbruks- og matdepartementet merker spesielt at folk etterspør mer norske produkter.
Hun har selv vært på besøk hos flere norske produsenter og er imponert over innovasjonen i det norske landbruket. Nordtug synes i tillegg det er spennende å se hvordan frukt og grønt som er dyrket her til lands ofte får et helt eget særpreg grunnet det norske klimaet. - I Nord-Norge produseres det nå gulrøtter som får en fin og søtlig smak grunnet det kjølige jordsmonnet og de lange sommerdagene.
Fokus på norsk sesong og salg av norske produkter ivaretas i NM i frukt og grønt i form av spurtpriser som måler salg av rotgrønnsaker, bær, epler, poteter og løk i avgrensede tidsperioder.
Fire butikker kan kalle seg norgesmestere
Denne gang er det fire butikker som kan kalle seg norgesmestere; REMA 1000 Borg som tok seieren i kategorien Store supermarked/Hypermarked, EUROSPAR Rosendal som vant kategorien Små supermarked, Joker Vats som gikk til topps i kategorien Superetter, samt Coop Mega Madla som vant Åpen klasse.
- Det er hyggelig å se at flere butikker som har vært med å kjempe i teten tidligere, men aldri nådd helt til topps, nå har gått av med seieren. Det viser at det lønner seg å se etter hvor man kan forbedre seg og å jobbe hardt for å alltid ha en flott avdeling, sier prosjektleder for konkurransen Julie Langseth.
Det er niende år på rad at NM i frukt og grønt arrangeres av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i samarbeid med bransjebladet Dagligvarehandelen og analyseselskapet Nielsen Norge. Bakgrunnen for konkurransen er ønsket om å motivere forbrukere til å spise mer frukt og grønt. Konkurransen skal bidra til å fremheve og hedre frukt- og grøntansvarlige som gjør en god jobb hver dag for å friste forbrukerne til å handle mer frukt og grønt.
I sin tale til vinnerne la direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Guttorm Rebnes, vekt på hvor viktig arbeidet i frukt- og grøntavdelingene er for at vi forbrukere skal øke forbruket.
- Vi mener at det er utrolig viktig at butikkene, som det siste leddet i verdikjeden, hver eneste dag, hver gang vi er og handler, frister oss til hvordan vi skal få frukt og grønt inn i alle spisesituasjoner gjennom spisedøgnet. Vi håper de gode eksemplene vi ser hos vinnerne vil kunne gi innspill og motivasjon til "best practice" hos kjedeledelsene i de respektive kjedene slik at det kan overføres til andre butikker i samme kjedeprofil.
"Grønn" premietur til London
For å kunne være med i konkurransen må butikken være en del av Nielsen Norges scanningutvalg, ha en omsetning i Nielsen Norges scanningtall på minimum 45 uker over to sammenhengende år, og ikke ha gjennomført en omprofilering det siste året. Det er til sammen rundt 3 800 butikker med i konkurransen.
Premien i år er en «grønn» studietur til London for én representant fra hver av vinnerbutikkene.
RESULTATLISTE NM FRUKT OG GRØNT 2015
Store supermarked/Hypermarked:
1) REMA 1000 Borg
2) Coop Mega Bekkestua
3) Coop Obs! Tromsø
4) Jacob’s Holtet
5) Coop Extra Vågsbygd
Små Supermarkeder:
1) EUROSPAR Rosendal
2) Bunnpris Ulsteinvik
3) Coop Marked Syvde
4) Meny Bogstadveien
5) Kiwi Bygdøy Allé
6) SPAR Geilo
Superetter:
1) Joker Vats
2) Coop Prix Eiksmarka
3) Joker Sola (spurtprisvinner epler)
4) Coop Prix Lødingen (spurtprisvinner løk)
5) Matkroken Lurøy (spurtprisvinner rotgrønnsaker)
6) Coop Marked Fjørtoft (spurtprisvinner poteter)
7) Matkroken Mebygda
8) Bunnpris Oldeide (spurtprisvinner bær)
Åpen klasse:
1) Coop Mega Madla
2) REMA 1000 Signaturgården
3) Coop Obs! Harstad
4) Matkroken Lierne
Nøkkelord
Kontakter
Direktør Guttorm Rebnes, Opplysningskontoret for frukt og grønt, mobil: +47 908 58 227. e-post: guttorm.rebnes@frukt.no
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom