Kålrot – tilgjengelig og trendy

Etter flere år med økning i salget av denne knollen tok det helt av fra 2013 – 2014. Da økte salget med hele 12 %, og i gjennomsnitt spiste vi 2,66 kg. pr hode.
- Flere og flere får øynene opp for dette tradisjonsrike og anvendbare produktet, slår Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt fast.
Den er dyrket i Norge, den er rimelig og den er tilgjengelig hele året. Det er bare i Norden og Skottland vi dyrker og spiser kålrot. Lengere sør i Europa er den ukjent. Kålroten, eller kålrabien som den også kalles høstes i perioden fra juni til november, men den kan lagres fram til neste sommer. Det spesielle er at den holder god kvalitet også gjennom en slik lang lagringsperiode. Vi kan derfor holde markedet med kålrot hele året, forteller Simon Helge Dahl fra Gjerpen Grønt.
En super sesong for kålrot
- Vi fikk en sen med god sesong med jevn temperatur og fuktighetsforhold forteller Dahl. Dette gir oss gir et smakfullt produkt, som er godt egnet for eksempel som snack med dipp. Noen kålrotstaver i matpakken er også en god ide – rimeligere og bedre tilskudd av vitamin C får du ikke.
Kålrot tåler godt vinterlagning, og den blir tatt godt hånd om. Kålrot lagres i ca. 0 grader, og vaskes, pusses og det meste plastfilmes rett før den sendes til butikk. Plastfilmingen hindrer uttørking og gjør at produktet holder seg godt helt til den kommer hjem til deg, og vi slipper å kaste myke og udelikate produkter. Den kålroten vi finner i butikkene nå er fortsatt sprø, saftig og søt. Dette er takket være bedre metoder for oppbevaring og pakking. Vi kommer til å være selvforsynt med norske produkter helt frem til vi igjen kan begynne å høste enkelte steder i juni måned.
Så enkelt baker du rotgrønnsaker
Det skjer noe magisk når rotgrønnsaker bakes i ovnen – sødmen kommer frem og smaken blir nydelig. Å bake grønnsaker er enkelt. Rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, persillerot, sellerirot og løk egner seg godt. Skjær grønnsakene i staver eller omtrent like store biter og vend dem i litt olje, gjerne tilsatt noen friske urter. Dersom du vil sette en ekstra spiss på retten kan du ha i litt sitronsaft og en liten skje honning for ekstra smak.
Sett formen i ovnen på ca. 180 grader i ca. 20 – 30 minutter eller til de er møre og delikat gylne.
Ovnsbakte grønnsaker smaker godt både til fisk, fugl og annet kjøtt, eller de kan nytes alene med et dryss parmesan over.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom