Opplysningskontoret for frukt og grønt

Kålrot – tilgjengelig og trendy

Del
Den er kortreist. Den er rimelig. Den smaker godt og kan brukes i utallige retter. Og sist, men ikke minst, den er full av det viktige C-vitaminet. Derfor kalles den også Nordens appelsin. Kålrot er med andre ord trendmat.
Kålrot – tilgjengelig og trendy
Kålrot – tilgjengelig og trendy

Etter flere år med økning i salget av denne knollen tok det helt av fra 2013 – 2014. Da økte salget med hele 12 %, og i gjennomsnitt spiste vi 2,66 kg. pr hode.

- Flere og flere får øynene opp for dette tradisjonsrike og anvendbare produktet, slår Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt fast.

Den er dyrket i Norge, den er rimelig og den er tilgjengelig hele året. Det er bare i Norden og Skottland vi dyrker og spiser kålrot. Lengere sør i Europa er den ukjent. Kålroten, eller kålrabien som den også kalles høstes i perioden fra juni til november, men den kan lagres fram til neste sommer. Det spesielle er at den holder god kvalitet også gjennom en slik lang lagringsperiode. Vi kan derfor holde markedet med kålrot hele året, forteller Simon Helge Dahl fra Gjerpen Grønt.

En super sesong for kålrot

- Vi fikk en sen med god sesong med jevn temperatur og fuktighetsforhold forteller Dahl. Dette gir oss gir et smakfullt produkt, som er godt egnet for eksempel som  snack med dipp. Noen kålrotstaver i matpakken er også en god ide – rimeligere og bedre tilskudd av vitamin C får du ikke.

Kålrot tåler godt vinterlagning, og den blir tatt godt hånd om. Kålrot lagres i ca. 0 grader, og vaskes, pusses og det meste plastfilmes rett før den sendes til butikk. Plastfilmingen hindrer uttørking og gjør at produktet holder seg godt helt til den kommer hjem til deg, og vi slipper å kaste  myke og udelikate produkter. Den kålroten vi finner i butikkene nå er fortsatt sprø, saftig og søt. Dette er takket være bedre metoder for oppbevaring og pakking. Vi kommer til å være selvforsynt med norske produkter helt frem til vi igjen kan begynne å høste enkelte steder i juni måned.

Så enkelt baker du rotgrønnsaker

Det skjer noe magisk når rotgrønnsaker bakes i ovnen – sødmen kommer frem og smaken blir nydelig.  Å bake grønnsaker er enkelt. Rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, persillerot, sellerirot og løk egner seg godt.  Skjær grønnsakene i staver eller omtrent like store biter og vend dem i litt olje, gjerne tilsatt noen friske urter. Dersom du vil sette en ekstra spiss på retten kan du ha i litt sitronsaft og en liten skje honning for ekstra smak.

Sett formen i ovnen på ca. 180 grader i ca. 20 – 30 minutter eller til de er møre og delikat gylne.

Ovnsbakte grønnsaker smaker godt både til fisk, fugl og annet kjøtt, eller de kan nytes alene med et dryss parmesan over.

Nøkkelord

Kontakter

Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Kålrot – tilgjengelig og trendy
Kålrot – tilgjengelig og trendy
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning. Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye