Kålrot – tilgjengelig og trendy

Etter flere år med økning i salget av denne knollen tok det helt av fra 2013 – 2014. Da økte salget med hele 12 %, og i gjennomsnitt spiste vi 2,66 kg. pr hode.
- Flere og flere får øynene opp for dette tradisjonsrike og anvendbare produktet, slår Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt fast.
Den er dyrket i Norge, den er rimelig og den er tilgjengelig hele året. Det er bare i Norden og Skottland vi dyrker og spiser kålrot. Lengere sør i Europa er den ukjent. Kålroten, eller kålrabien som den også kalles høstes i perioden fra juni til november, men den kan lagres fram til neste sommer. Det spesielle er at den holder god kvalitet også gjennom en slik lang lagringsperiode. Vi kan derfor holde markedet med kålrot hele året, forteller Simon Helge Dahl fra Gjerpen Grønt.
En super sesong for kålrot
- Vi fikk en sen med god sesong med jevn temperatur og fuktighetsforhold forteller Dahl. Dette gir oss gir et smakfullt produkt, som er godt egnet for eksempel som snack med dipp. Noen kålrotstaver i matpakken er også en god ide – rimeligere og bedre tilskudd av vitamin C får du ikke.
Kålrot tåler godt vinterlagning, og den blir tatt godt hånd om. Kålrot lagres i ca. 0 grader, og vaskes, pusses og det meste plastfilmes rett før den sendes til butikk. Plastfilmingen hindrer uttørking og gjør at produktet holder seg godt helt til den kommer hjem til deg, og vi slipper å kaste myke og udelikate produkter. Den kålroten vi finner i butikkene nå er fortsatt sprø, saftig og søt. Dette er takket være bedre metoder for oppbevaring og pakking. Vi kommer til å være selvforsynt med norske produkter helt frem til vi igjen kan begynne å høste enkelte steder i juni måned.
Så enkelt baker du rotgrønnsaker
Det skjer noe magisk når rotgrønnsaker bakes i ovnen – sødmen kommer frem og smaken blir nydelig. Å bake grønnsaker er enkelt. Rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, persillerot, sellerirot og løk egner seg godt. Skjær grønnsakene i staver eller omtrent like store biter og vend dem i litt olje, gjerne tilsatt noen friske urter. Dersom du vil sette en ekstra spiss på retten kan du ha i litt sitronsaft og en liten skje honning for ekstra smak.
Sett formen i ovnen på ca. 180 grader i ca. 20 – 30 minutter eller til de er møre og delikat gylne.
Ovnsbakte grønnsaker smaker godt både til fisk, fugl og annet kjøtt, eller de kan nytes alene med et dryss parmesan over.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom