Kålrot – tilgjengelig og trendy

Etter flere år med økning i salget av denne knollen tok det helt av fra 2013 – 2014. Da økte salget med hele 12 %, og i gjennomsnitt spiste vi 2,66 kg. pr hode.
- Flere og flere får øynene opp for dette tradisjonsrike og anvendbare produktet, slår Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt fast.
Den er dyrket i Norge, den er rimelig og den er tilgjengelig hele året. Det er bare i Norden og Skottland vi dyrker og spiser kålrot. Lengere sør i Europa er den ukjent. Kålroten, eller kålrabien som den også kalles høstes i perioden fra juni til november, men den kan lagres fram til neste sommer. Det spesielle er at den holder god kvalitet også gjennom en slik lang lagringsperiode. Vi kan derfor holde markedet med kålrot hele året, forteller Simon Helge Dahl fra Gjerpen Grønt.
En super sesong for kålrot
- Vi fikk en sen med god sesong med jevn temperatur og fuktighetsforhold forteller Dahl. Dette gir oss gir et smakfullt produkt, som er godt egnet for eksempel som snack med dipp. Noen kålrotstaver i matpakken er også en god ide – rimeligere og bedre tilskudd av vitamin C får du ikke.
Kålrot tåler godt vinterlagning, og den blir tatt godt hånd om. Kålrot lagres i ca. 0 grader, og vaskes, pusses og det meste plastfilmes rett før den sendes til butikk. Plastfilmingen hindrer uttørking og gjør at produktet holder seg godt helt til den kommer hjem til deg, og vi slipper å kaste myke og udelikate produkter. Den kålroten vi finner i butikkene nå er fortsatt sprø, saftig og søt. Dette er takket være bedre metoder for oppbevaring og pakking. Vi kommer til å være selvforsynt med norske produkter helt frem til vi igjen kan begynne å høste enkelte steder i juni måned.
Så enkelt baker du rotgrønnsaker
Det skjer noe magisk når rotgrønnsaker bakes i ovnen – sødmen kommer frem og smaken blir nydelig. Å bake grønnsaker er enkelt. Rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, persillerot, sellerirot og løk egner seg godt. Skjær grønnsakene i staver eller omtrent like store biter og vend dem i litt olje, gjerne tilsatt noen friske urter. Dersom du vil sette en ekstra spiss på retten kan du ha i litt sitronsaft og en liten skje honning for ekstra smak.
Sett formen i ovnen på ca. 180 grader i ca. 20 – 30 minutter eller til de er møre og delikat gylne.
Ovnsbakte grønnsaker smaker godt både til fisk, fugl og annet kjøtt, eller de kan nytes alene med et dryss parmesan over.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom