Grattis søta bror og velkommen etter!

– Det synes vi er heidundrende bra, sier velkommen etter og gleder oss på vegne av Medelsvensson, sier adm. dir. Nina Sundqvist i Matmerk.
Over halvparten av svenske forbrukere oppgir at de ønsker å handle svenskprodusert mat. Opprinnelsesmerket «Från Sverige» skal gjøre det lettere å finne fram til den svenske maten. For å bruke «Från Sverige» må maten være laget av svenske råvarer, bearbeidet og pakket i Sverige.
– I forhold til Nyt Norge, er den eneste forskjellen at vi i Norge har et felles kvalitetssystem i bunnen som sikrer at bonden følger de lover og regler vi er pålagt. I internasjonal sammenheng er det helt enestående at en samlet bransje stiller seg bak har ett felles kvalitetssystem, forteller Sundqvist.
Flere ser verdien av opprinnelsesmerking
84% av norske forbrukere kjenner Nyt Norge, det offisielle merket for norsk mat. Det omfatter over 2500 mat- og drikkevarer. Finland som har hatt eget opprinnelsesmerke lengst i Norden, har en kjennskap på 90% og omfatter hele 8000 mat- og drikkevarer.
Også i EU ser en verdien av å opprinnelsesmerke maten sin. I løpet av året ruller EU ut kampanjen «Enjoy it’s from Europe» med en verdi av 1,6 mrd med sikte på å få økt eksport av europeisk mat.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom