Røros på matskatt-toppen
Tildelingen fant sted under åpningen av Rørosmartnan, Rørosregionens store folkefest som ikke minst viser hvilken stolt matkultur regionen har.
- Skjørost er en del av vår felles matkulturarv. I Norge har vi laget skjørost helt tilbake til vikingtida og Skjørost fra Røros hører hjemme på lista over nasjonale matskatter. Gjennom en Beskyttet Betegnelse tar vi vare på kunnskap og kvalitet i tråd med tradisjonen. Vi sikrer Skjørosten mot juks med råvaren og foredlingsprosessen. Med sin andre Beskyttede Betegnelse befester Rørosregionen sin nasjonale posisjon som førende til å se lokalmat og reiseliv sammen og forstå verdien av å utvikle denne delen av norsk kulturarv, sier Sundqvist.
- Jeg bruker å kalle Skjørosten for Rørosmeieriets uslepne diamant. Nå bør jeg kanskje endre det til Norges uslepne diamant! Skjørosten er ikke bare et unikt tradisjonsprodukt, det er også den mest proteinrike ferskosten på det norske markedet, så vidt meg bekjent. Skjørosten er anvendelig, frisk og mild på smak. For oss er en Beskyttet Betegnelse et sterkt og tydelig kvalitetsstempel og en forpliktelse til å opprettholde den høye kvaliteten, laget på norsk økologisk råvare og produsert her i Røros-traktene, sier meieribestyrer Trond V. Lund.
- Skjørost fra Røros er den 25. norske matskatten som oppnår det høyeste juridiske vernet man kan oppnå. Det er en milepæl, og det er ekstra artig at Rørosmeieriet var den aller første som klarte å få et slikt vern av et norsk produkt, da med «Tjukkmjølk fra Røros» i 2005, sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist.
Ost med personlighet
Rørosmeieriet lager skjørost med melk fra økologiske gårdsbruk i regionen. Skjørosten er håndverk og varierer i konsistens, alt etter hvem som har knadd ostekornene. Håndbåren kunnskap og erfaring om produksjon og kvalitet er avgjørende for sluttkvaliteten.
I Røros-traktene serveres tradisjonelt Skjørosten med tjukkmjølk, rømme og noen ganger sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat. I dag brukes den også i vaffelrører, salater, kjøttdeig, brøddeig, ostekake, smoothies, sammen med kjøtt eller fisk i wraps eller i andre retter som alternativ til cottage cheese.
Vernet mot juks
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Den tilsvarer EUs merkeordning, og i Norge har 25 produkter nå fått dette vernet.
Formålet med Beskyttede Betegnelser er tredelt:
- Større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon.
- Sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
- Ta vare på viktig kunnskap om norsk mat og matkultur.
Matmerk forvalter merkeordningen, og Mattilsynet foretar endelig godkjenning av søknadene om beskyttelse.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom