Asylmottaket på Lysaker åpner
- Vi er opptatt av å møte både beboere og nærmiljø på en god måte, og jobber nå for å få til et godt frivillig engasjement rundt mottaket. Så langt har alle involverte lagt ned en enorm innsats, alt fra UDI, bygningsarbeidere, NAV som har hjulpet oss med rekrutteringen og de nyansatte som knapt har rukket å takke ja til stillingen før de er i full sving, sier Tom Hjertholm, leder for enhet for flyktning og inkludering i Norsk Folkehjelp.
Parkeringskjeller har blitt dusj og vaskerom. Kontorceller har blitt oppholdsrom og soverom tilpasset kvinner og barn, familier og enslige voksne. UDI har tidligere informert om at dette skal være et mottak hvor barnefamilier vil bli prioritert, og to av fire etasjer er nå spesielt tilrettelagt for barnefamilier. Mange frivillige har meldt seg allerede, og frivillighetskoordinator Raifeh Albahleh er i full gang med å planlegge aktiviteter på mottaket.
- Det vil være både språktrening, turer og ulike aktiviteter for både barn og voksne. Det vil primært arrangeres av frivillige både fra Norsk Folkehjelp og andre organisasjoner som for eksempel Røde Kors, Refugees Welcome to Asker & Bærum, frivillighetssentralen i Bærum Kommune, samt enkeltpersoner. Vi håper også å få med oss næringslivet i området, forteller hun.
Rekruttering på rekordtid
Åpning av nytt asylmottak betyr også nye arbeidsplasser. I første omgang vil rundt 30 stillinger vil være tilknytta mottaket på Lysaker.
- I dette tilfellet har vi samarbeidet tett med NAV Bærum om rekrutteringen. Uten deres hjelp ville vi ikke klart dette på den korte tiden vi har hatt til rådighet siden det i desember ble klart at det var Norsk Folkehjelp som skulle drifte mottaket, sier Hans Eric Haug, HR-sjef i Norsk Folkehjelp.
Han roser samarbeidet med NAV Bærum, hvor en gruppe ansatte brukte julen på å gjennomgå søknadene som hadde kommet inn. I alt var det 503 søkere. Dette er tredje gangen Norsk Folkehjelp og NAV samarbeider om rekruttering av ansatte til asylmottak.
- Mottaket vil være døgnbemannet, og Bærum kommune etablerer et helsesenter for beboerne som vil være åpent på ukedager. Det er et stort apparat som må på plass for at et mottak som dette skal bli klart. Vårt motto er "solidaritet i praksis", og et asylmottak skal være et trygt og godt bosted for sårbare mennesker på flukt. Nå ser vi frem til å ta imot de første beboerne på Lysaker, sier Hjertholm.
Asylmottaket på Lysaker skal etter planen være et transittmottak, altså et mottak hvor beboerne bor mens de venter på at UDI skal intervju dem om deres asylsak. Botiden for den enkelte er tenkt til 3-6 uker og maks botid skal være 3 måneder. Etter intervjuet flyttes beboerne til ordinære mottak rundt om i landet, hvor de skal bo mens de venter på svar på sine søknader om opphold i Norge. Norsk Folkehjelp skal i første omgang drifte mottaket på Lysaker i to år på vegne av oppdragsgiver UDI. Det er også UDI som avgjør nøyaktig når de første beboerne flytter inn.
For mer informasjon, kontakt prosjektleder i Norsk Folkehjelp Bendix Jørgensen, tlf 97713297
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgOm Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Norge må mobilisere for støtte til grasrota som redder liv i Sudan14.4.2025 12:37:01 CEST | Pressemelding
På tirsdag – som markerer to år siden krigen brøt ut – deltar utviklingsminister Aukrust på toppmøte i London for å diskutere løsninger på verdens verste humanitære krise. – Over 26 millioner mennesker i Sudan står i fare for å sulte. Norge må bruke toppmøtet til å hindre at internasjonale bistandskutt kveler det eneste hjelpeapparatet de har, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps leder for utvikling og humanitært samarbeid.
Norsk Folkehjelp: – Still forberedt til årets påsketur11.4.2025 15:10:01 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp oppfordrer påsketuristene til å være forberedt på uhell og skiftende vær under årets påskeferie.
Presseinvitasjon: Helseminister Jan Christian Vestre og justisminister Astri Aas-Hansen på øvelse med Norsk Folkehjelp før påskeferien7.4.2025 10:12:12 CEST | Pressemelding
Sted: Trollvannstua, Grefsenkollen Tidspunkt: Fredag 11. april, 12:00-13:15
Det siste Europa trenger i en krevende tid, er en ny generasjon amputerte barneføtter4.4.2025 16:07:40 CEST | Pressemelding
- Vi har full respekt for at en ekstraordinær sikkerhetssituasjon krever ekstraordinære sikkerhetstiltak. Men det eneste som er ekstraordinært med antipersonell-landminer, er at de dreper og lemlester barn og sivile i flere tiår etter en krig er over, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Jordskjelvkatastrofen i Myanmar: Norsk Folkehjelp etterlyser internasjonal støtte30.3.2025 11:14:36 CEST | Pressemelding
– Naturkatastrofen rammer et land som allerede er i en dyp politisk og humanitær krise. Nå hjelper lokalbefolkningen naboene sine ut av sammenraste bygninger mens nødhjelpsbehovene vokser for hver time, sier Trygve Augestad, seksjonsleder for Afrika og Sørøst-Asia i Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom