Dette er nordmenns julekakefavoritt

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Melange. Om lag 1000 respondenter fra hele landet har deltatt i undersøkelsen.
41 prosent av de spurte mener krumkaker er den viktigste julekaken, mens pepperkaker får en god andreplass med 39 prosent. Bunnplasseringen får fattigmann, med kun 9 prosent, etterfulgt av Goro, med 10 prosent.
– Det kommer ikke som en overraskelse at krumkaker er favoritten. Det ses gjerne på som noe litt eksklusivt, som man ofte bruker i juledesserter, sier Liv Gregersen Kongsten (78) som hele denne uken er en av fire bestemødre som tar i mot besøkende i Norges første julebakeri, i Pløens gate 2 i Oslo sentrum.
Man får ikke kjøpt julekaker i bakeriet, men man får smaksprøver, inspirasjon, og snakke med hyggelige bestemødre.
Trønderne er ikke så glade i pepperkaker
Undersøkelsen som gjennomføres i forbindelse med åpningen viser store regionale forskjeller på hva slags julekaker nordmenn foretrekker. Krumkaker er favoritten i alle landsdeler, bortsett fra på Sørlandet. Nesten halvparten av sørlendingene svarer at de foretrekker pepperkaker.
Det er ikke trønderne enig i. Bare 26 prosent av dem svarer at de foretrekker pepperkaker, svarer 43 prosent at de er mest glad i krumkaker.
– Ikke vær redd for å eksperimentere
Undersøkelsen viser også at det ligger sterke tradisjonsbånd i julekakebaking. Hele 7 av 10 mener man ikke skal tulle for mye med gamle oppskrifter og tradisjoner. Likevel svarer også 7 av 10 at de gjerne baker noe annet enn de tradisjonelle kakene.
Liv Gregersen Kongsten, også kjent som Ingrid Espelid Hovigs «juksekokk», mener nordmenn må tørre å variere mer og prøve nye oppskrifter når julebaksten skal lages.
– Man må være opptatt av å bevare tradisjoner, men samtidig ikke vær redd for å eksperimentere litt. Å tilsette litt spennende julekrydder, litt ingefær, chili eller tørkede frukter kan være spennende. Men det finnes også mange nye oppskrifter som det kan være verd å prøve som et supplement til de tradisjonelle. Det viktigste er imidlertid at man koser seg med julebaksten. Den beste julestemningen baker du selv, sier hun.
Oppskrifter går i arv
At mange mener man ikke skal tulle for mye med gamle oppskrifter, kan ha sammenheng med at 7 av 10 nordmenn har arvede oppskrifter. Like mange synes det er viktig å ta vare på disse oppskriftene. Nesten 9 av 10 svarer også at de mener baking er en hyggelig familieaktivitet i førjulstiden.
– For å ta vare på gamle oppskrifter, og for å inspirere til å prøve nye sorter, har Melange opprettet «Julebakeriet». Der samler vi inn det beste av tradisjonsrike og velprøvde oppskrifter, sier produktsjef for Melange, Joakim Øren Antonsen.
I tillegg til Julebakeriet i Oslo sentrum, har prosjektet en egen nettside på julebakeriet.no hvor et av målene er å samle folks tradisjonsrike oppskrifter.
For mer informasjon:
Johannes Fjose Berg, kommunikasjonsrådgiver, tel. 47409206. Epost johannes@trigger.no
Joakim Øren Antonsen, produktsjef på epost Joakim.Antonsen@mills.no, eller telefon 92 24 88 56
Om Mills DA
Mills DA er et norsk, familieeid mat- og merkevarehus som ble etablert på Grünerløkka i Oslo i 1885. Der holder vi hus fremdeles, og produserer og markedsfører flere av landets mest kjente og kjære matvarer under merkevarene Delikat, Mills, Vita hjertego’, Soft Flora og Melange. Vår hovedoppgave å gjøre det enklere for dagens og fremtidens generasjoner å samles rundt sunn og god mat.
Kontakter
Celine SjøbergKommunikasjonsrådgiver
Tel:970 71 727celine.sjoberg@mills.noBilder



Om Mills
Mills AS er et norsk selskap etablert på Grünerløkka i Oslo i 1885. Der holder vi hus fremdeles. Vi produserer og markedsfører flere av landets mest kjente og kjære matvarer under merkevarene Plantego’, Delikat, Mills, Vita hjertego’, Soft Flora, Olivero og Melange. Vi skaper små og store øyeblikk av matglede hver dag!
Følg pressemeldinger fra Mills
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mills på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mills
Mills lanserer flere nyheter i uke 814.2.2025 13:33:53 CET | Pressemelding
Mills utvider sortimentet med flere produkter denne vinteren. Blant nyhetene er to nye varianter peanøttsmør og flere nye smaker innen påleggssalater. Delikat potetsalater er en favoritt hos mange forbrukere. Fra uke 8 vil disse produktene bli lagt under Mills merket, samme gode smaken, bare nytt design og nytt merke.
Agra tar en bit av Nordens største kebabselskap5.11.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
Agra konsernet har i dag signert en avtale om kjøp av 60% av aksjene i Schysst Käk AB som siden de lanserte "hela Sveriges hemmakebab" har vært pioneren i å etablere kebab som et hjemme-måltid og fått millioner av svenske fans. Etter bare 7 år i markedet har den årlige omsetningen passert 400 mill SEK og Schysst Käk er for lengst etablert som en sterk merkevare i svensk dagligvare.
Vi lanserer Mills Grønnsakspostei!30.8.2024 13:25:45 CEST | Pressemelding
En smøremyk og god postei, helt uten kjøtt.
Mills lanserer Eventyrpostei!28.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Eventyrpostei fra Mills er en god og mild leverpostei som vil passe perfekt for barnefamilier. Den er lett å smøre på brødskiven og rik på jern.
Nordmenn baker fortsatt – og dette er favoritten!16.12.2022 11:14:39 CET | Pressemelding
Mange fant frem kjevle og bakebolle under pandemien, men holder bakegleden seg frem mot julen 2022?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom