Asylsøkere må få bo privat
Dersom en asylsøker i dag velger å bo privat heller enn i mottak, mister man normalt den økonomiske basisstøtten, og man har heller ikke krav på sosiale ytelser. Dette gjør at det blir vanskelig for asylsøkere å velge å bo eksempelvis sammen med en ektefelle med opphold i Norge, eller sammen med annen familie eller venner.
–Med de økte ankomstene vi nå ser til Norge, må vi tørre å legge til rette for fleksible boløsninger for asylsøkere som fremdeles er i søknadsprosessen. Asylsøkere må derfor få lov å velge å bo privat uten å miste økonomisk støtte, sier Tørres.
Norsk Folkehjelp mener at asylsøkere bør få muligheten til bosette seg privat når de er gjennom registrering og obligatoriske helsesjekker.
– Det store engasjementet for asylsøkere har vist at folket både har hjerterom og husrom. Å gi flere asylsøkere mulighet til å bo privat er et tiltak som norske myndigheter vil tjene økonomisk på, samtidig som det vil bidra til å lette det akutte behovet for mottaksplasser, fortsetter hun.
Tørres sier en ikke skal glemme at det er fordeler ved asylmottak, men hun mener det kan løses ved at asylsøkere som velger å bo privat fortsatt må ha en visst tilknytning til et mottak eller et av UDIs regionskontorer.
–Ved at asylsøkere må opprettholde kontakt med et mottak eller et av UDI sine regionskontorer for å beholde basispengene, vil man kunne opprettholde en god oversikt over asylsøkerne som bor utenfor mottakene. Et alternativ for å hindre at mange bosetter seg i samme område, kan også være å unnta visse byer eller bydeler for privat innlosjering, sier Tørres.
Kontakter
Liv TørresGeneralsekretær
Tel:916 26 288Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Det siste Europa trenger i en krevende tid, er en ny generasjon amputerte barneføtter4.4.2025 16:07:40 CEST | Pressemelding
- Vi har full respekt for at en ekstraordinær sikkerhetssituasjon krever ekstraordinære sikkerhetstiltak. Men det eneste som er ekstraordinært med antipersonell-landminer, er at de dreper og lemlester barn og sivile i flere tiår etter en krig er over, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Jordskjelvkatastrofen i Myanmar: Norsk Folkehjelp etterlyser internasjonal støtte30.3.2025 11:14:36 CEST | Pressemelding
– Naturkatastrofen rammer et land som allerede er i en dyp politisk og humanitær krise. Nå hjelper lokalbefolkningen naboene sine ut av sammenraste bygninger mens nødhjelpsbehovene vokser for hver time, sier Trygve Augestad, seksjonsleder for Afrika og Sørøst-Asia i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp fordømmer Israels brudd på våpenhvilen i Gaza.18.3.2025 13:40:37 CET | Pressemelding
Norsk Folkehjelp fordømmer Israels brudd på våpenhvilen i Gaza og krever at en utsultet befolkning får umiddelbar tilgang til nødhjelp
Norsk Folkehjelp: Israel bryter folkeretten, nødhjelpen må fortsette inn til Gaza2.3.2025 14:50:48 CET | Pressemelding
I dag har Israel ensidig blokkert all nødhjelp til Gaza, noe som rammer over to millioner sivile, hvorav 70 % er kvinner og barn. Dette er et alvorlig brudd på folkeretten og må stoppes umiddelbart.
Norsk Folkehjelp og Norad fornyer avtale som gir støtte til livreddende arbeid i 20 land17.2.2025 15:41:57 CET | Pressemelding
— Den norske humanitære finansieringen er viktig, særlig i lys av den amerikanske bistandsfrysen, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen. — Norge er kjent som en fleksibel og lydhør partner, som velger å være prinsipiell i en tid hvor mange land trekker seg tilbake fra internasjonalt humanitært ansvar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom