Travle tider for redningsskøytene
– Plutselig ble finværet borte. Alt skjedde så fort og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg var veldig lettet da redningsskøyta kom, sier Daniel Karlstad.
Karlsen var nesten fremme ved sitt mål på Ulvøya utenfor Hitra da finværet tok en brå vending. Vinden økte, bølgene slo over båten og han mistet styringen på den 23 fot store snekken. Han ringte etter hjelp og oppdaget snart at mobil-appen, som han brukt som navigeringsverktøy, hadde sluttet å fungere. Kartet på mobilen viste feil posisjon og han klarte ikke å formidle hvor han var.
– Det var en veldig ubehagelig situasjon og da redningsskøyta endelig kom var jeg mer enn lettet, sier Karlsen.
Det var skipsfører Werner Huse og mannskapet på RS «Horn Flyer» som rykket ut for å hjelpe Karlsen. Ifølge Huse får mannskapet flere og flere oppdrag der havaristen har navigasjonsproblemer.
– Å bruke «apper» på mobilen som sitt primære navigasjonsverktøy har blitt vanlig og vi får langt flere oppdrag nå enn for noen år siden fra folk som sliter med det tekniske utstyret. Vi anbefaler alle å ha kart og kompass i båten, og heller bruke tekniske hjelpemidler som supplement. Får en dårlig dekning eller mister mobilen i vannet er det lite en kan gjøre, sier Huse.
71 oppdrag på to uker
Så langt i år har over 6000 personer fått hjelp på sjøen og mannskapene har reddet 13 liv. Til tross for få finværsdager så langt i sommer har redningsskøytene hatt mye å gjøre.
RS «Bergesen d.y.» som har stasjon på Oscarsborg har hatt 71 oppdrag de siste to ukene. Det har heldigvis vært få store ulykker så langt, men mange av hendelsene kunne ha fått alvorlige følger.
– Motorhavari er et av de vanligste oppdragene, og det går som oftest bra. Men seiler en nært land i sterk vind og får fremdriftsproblemer kan det fort få katastrofale følger. Å planlegge seilasen nøye og tenke sikkerhet kan redde sommerferien, sier skipsfører på redningsskøyta, Pål Abrahamsen.
Tips til et trygt båtliv
- Ha en godt vedlikeholdt båt
- Planlegg seilasen sammen
- Bruk vest
En godt vedlikeholdt båt er en trygg båt:
- Sørg for at båten er i orden
- Vit hvor ting er om bord, alt fra sikkerhetsutstyr til motordeler
- Sørg for å ha nok drivstoff og fulle batterier
- Ha alltid ekstra filtre, reimer, deler osv.
Planlegg seilasen:
- Planlegg seilasen sammen med resten av mannskapet om bord.
- Skaff deg gode farvannskunnskaper.
- Lær deg å navigere, ha kart om bord i tillegg til plotter, lær deg å bruke plotter.
- Sjekk værmeldingen jevnlig.
- VHF er noe av det viktigste om bord.
- Sørg for at du får varslet dersom ulykken er ute og vit hvor du får hjelp.
Bruk vest:
- 2 av 3 som drukner bruker ikke flyteplagg.
- Du har større sjanser for å overleve med flyteplagg.
- De fleste ulykkene skjer ved fint vær.
Vedlegg: Oppdragsoversikt fra januar 2015 til og med juni 2015
Fakta Redningsselskapet: - Humanitær organisasjon
- Reddet 25 mennesker fra å drukne i fjor
- Hjalp 14 000 mennesker på sjøen i fjor
- 1500 redningsmenn som hjelper både fritidsbåter, fiskebåter, lastefartøy og passasjerfartøy.
- Gir sjøvettopplæring til 30 000 barn hvert år
- Visjon: Ingen skal drukne
- Får 2/3 av inntektene fra privatpersoner og næringsliv.
Nøkkelord
Kontakter
Sofi Lundin
kommunikasjonsrådgiver
mobil: 977 10 812
epost: sofi.lundin@rs.no
Janna Myerscough Aarvik
kommunikasjonsrådgiver
mobil: 47610602
epost: janna.aarvik@redningsselskapet.no
Bilder





Om Redningsselskapet
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Redningsselskapets tips for en trygg båtpåske10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken er høytid for fremdriftshavarier på sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er en gjenganger i forbindelse med årets første båttur.
Ingen drukningsulykker i mars7.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
For første gang har Redningsselskapet registrert en måned uten omkomne i drukningsulykker i Norge. Tallene for første kvartal viser også en betydelig nedgang: Fire personer har druknet så langt i år, sammenlignet med 21 i samme periode i fjor.
Nytt digitalt verktøy skal styrke beredskapen til sjøs – Norske Shell går inn som hovedsamarbeidspartner4.4.2025 15:00:51 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet og Hovedredningssentralen (HRS) initierer nytt innovativt Samvirkeverktøy, en digital løsning som skal styrke koordineringen av redningsoperasjoner langs kysten. Nå går Norske Shell inn som hovedsamarbeidspartner og bidrar med økonomisk støtte til Redningsselskapet for å realisere prosjektet.
Totalombygget redningsskøyte døpt i Lillesand1.4.2025 16:16:24 CEST | Pressemelding
RS 127 «Anne-Lise» er klar for å trygge kysten på Sørlandet. – Denne ombyggingen er bærekraftig beredskap i praksis og gir redningsskøyta 20 nye år i tjeneste for det norske folk, for å redde liv og berge verdier. sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
Priv. til red: Presseinvitasjon til dåp av redningsskøyte1.4.2025 11:00:00 CEST | Presseinvitasjon
RS 127 er ny totalrestaurert og fremstår som ny, til tross for at den har vært i tjeneste siden 2003. Tirsdag får skøyta nytt navn og ny base - i Lillesand. Velkommen til skipsdåp!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom