Redningsselskapets tips for en trygg båtpåske

Del

Påsken er høytid for fremdriftshavarier på sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er en gjenganger i forbindelse med årets første båttur.

Antall oppdrag for redningsskøytene går alltid kraftig opp i påska, og redningsskøytene er klare langs hele kysten for å bistå. I år faller påskeferieuken ekstra sent, som vanligvis betyr enda flere oppdrag for skøytene.
Antall oppdrag for redningsskøytene går alltid kraftig opp i påska, og redningsskøytene er klare langs hele kysten for å bistå. I år faller påskeferieuken ekstra sent, som vanligvis betyr enda flere oppdrag for skøytene. FOTO: Redningsselskapet

Påskehøytiden er for mange ensbetydende med klargjøring av båt. Flere bruker også fridagene til å ta årets første båttur. Snart går vi inn i høysesong for fritidsflåten og påsken bringer ofte med seg aktiviteter både på og ved sjøen. At mange bruker påsken til å få båten på vannet, merkes godt av redningsskøytene.  

– Ja, på denne tiden av året går det mest i tette filter. Drivstofftanker som har stått gjennom vinteren kan inneholde urenheter og skit som virvles opp i tanken allerede i de første bølgene, forteller Gorm Hillgaar, maritim direktør i Redningsselskapet. 

Spesielt nevneverdig er fenomenet «dieseldyr», en geleaktig alge som kan forårsake alvorlige stopp i motoren. 

I beredskap langs hele kysten  

I en ny undersøkelse fra InFact, utført for Redningsselskapet, viser at så mange som 88 prosent sørger for å vedlikeholde båten før årets første tur på sjøen. Likevel opplever Redningsselskapet årlig at mange oppdrag i starten av sesongen skyldes manglende vedlikehold.

I år faller påskeferieuken ekstra sent, som vanligvis betyr enda flere oppdrag for skøytene. 

– Båtfolket skal vite at vi er der for dem, og jeg tror det er ekstra viktig at vi står for en ekstra trygghet når mange skal gjennomføre årets første tur på sjøen, sier Hillgaar. 

Så langt i år har Redningsselskapet utført 960 oppdrag, og redningsskøytene står i påskeuken i beredskap fra sør til nord.  

Sjekk båt og utstyr før tur 

Mye er gjort med gode forberedelser, og Redningsselskapet anbefaler derfor å bruke litt ekstra tid på service og vedlikehold før sjøsettingen og årets første båttur. Kontroller at kommunikasjonsutstyret om bord fungerer, følg med på værmeldingen og ta med en ekstra kanne med drivstoff. Dette kan utgjøre forskjellen på en god og dårlig dag på sjøen. 

– Vi oppfordrer alle båteiere til å sjekke båtens utstyr nøye før de legger ut på sjøen. Dette inkluderer inspeksjon av drivstoffilteret, samt å ha med et reserve-filter og lære seg å bytte det.   

– Videre kan det være nyttig å ha med en startbooster for å håndtere eventuelle startvansker på grunn av flatt batteri. Sjekk også tilstanden på redningsvestene - de kan være forskjellen mellom liv og død i nødsituasjoner, sier Hillgaar.  

Fremdeles vinter i vannet  

For selv om det er vår i luften, minner Hillgaar om at sjøen er iskald. Når vanntemperaturen er under 15 grader, kan et fall i vannet gi kaldtvannssjokk. Rundt 75 prosent av alle drukningsulykker i Norge skjer etter at en person faller i vannet fra land eller fra båt. Kunnskap om kaldt vann og kuldesjokk kan redde ditt og andres liv.   

– Det er viktig å ta gode forholdsregler hvis du skal ut med båt i påsken. Bruk riktige klær for årstiden og husk redningsvest, sier Hillgaar. 

Redningsselskapets sjekkliste før og etter sjøsetting: 

  • Sjekk motorens olje- og kjølevæskenivå. 

  • Kontroller batterispenning og lad batteriet ved behov. Et fulladet batteri skal ha 12,7 V hvilespenning (uten belastning). 12,3 V indikerer halv kapasitet, mens 12 V indikerer kritisk lav spenning. 

  • Gå over alle smørepunkter, smør gjerne wireoverføringer og bevegelige deler. Rengjør og sett inn med et tynt lag fett. Bruk syrefri vaselin, spray grease eller lignende. 

  • Beveg alle ventiler og se etter lekkasjer. 

  • Sjekk ledninger og slanger. Se etter brudd eller slitasje. 

  • Sjekk og rengjør drivstoffilteret. 

  • Test vinsjer, drev, trimflaps og ror. 

  • Etter sjøsetting, se over alle skroggjennomføringer for lekkasje. 

  • Sjekk at motoren har stabil kjøling. 

  • Gummiimpellere kan bli harde og sprekke når de står tørt. Bruk verksted til å skifte impeller for kjølevannssirkulasjon med mindre du er motorkyndig. 

  • Sjekk datostempling på utløsermekanisme i redningsvestene. 

  • Kall opp nærmeste kystradio for test av VHF-en. 

Her finner du tips til hvordan du klargjør båten til sesongen: 

https://www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/sjekk-dette-for-sesongens-forste-battur/ 

https://www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/unnga-battrobbel-med-enkle-rad/ 

Her er noen gode tips og råd om nedkjøling:  

https://www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/slik-behandler-du-en-nedkjolt-person/ 

Kontakter

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er ofte de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye