Diabetesforbundet

70 år etter ­- Fortsatt skyer på diabeteshimmelen

Del

Før var diabetes ensbetydende med en sikker død. Nå kan man leve godt såfremt man får god hjelp. Samtidig, til tross for ny kunnskap, vet vi at levetiden er kortere og mange får alvorlige komplikasjoner. Det er også flere unge som får diabetes type 2.

Visste du at i 1948 kunne ikke personer med diabetes

  • få førerkort?
  • bli lærer eller sykepleier?
  • bli medlem i pensjonskasser eller være fast ansatt i offentlige virksomheter?
  • få kompensasjon for utgifter forbundet med diabetes. Til og med insulinet måtte de betale selv. De fikk ikke den livsviktige medisinen på refusjon før i 1956.

Betale selv for livsviktig diabetesutstyr

Vi har vært med på å kjempe frem forandring. En bedre hverdag for de med diabetes. Lederen av Diabetesforbundet husker godt hvordan det var da det kom et nytt blodsukkerapparat, da hun var tenåring, på 80-tallet.              

-          Det kostet 3 000 kroner. Det sto mellom det og ny garasje hjemme, og det ble ikke garasje kan du si, sier Nina Skille.

Utstyr som forlenger levetiden

Kampen er på ingen måte over. Nå, som før, kjemper de med diabetes for å få tilgang til utstyr som gir dem bedre sjanse til å leve lenger. Flere tusen nordmenn tar i dag for eksempel kostnaden for sensorbaserte blodsukkermålere selv. Dette skaper forskjeller. Det triste er at dagens ordning som gir barn, unge og voksne flere tusen stikk i fingeren på et år, koster mye mer.

Vi gir oss ikke. Det er flere skyer på diabeteshimmelen:

  • Også i 2019 får 300 barn som får diabetes type 1 – og familiene deres – livet forandret. Denne sykdommen krever egenbehandling 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det er også tilfelle for de som lever med diabetes type 2. Totalt gjelder det mer enn 300.000 mennesker i Norge.
  • Hos flere oppdages diabetes type 2 først ved innleggelse for hjerteinfarkt, ved begynnende nyresvikt eller ved redusert syn som følge av skade på øynene.

Vi finner gjerne en case som for eksempel kan fortelle om livet med diabetes gjennom 70 år eller lignende.

Nøkkelord

Kontakter

Om Diabetesforbundet

Diabetesforbundet
Diabetesforbundet
Østensjøveien 18
0661 Oslo

23 05 18 00http://www.diabetes.no

Diabetesforbundet er en interesseorganisasjon for personer med diabetes og alle som er interessert i diabetes. Vi fyller 70 år den 30.september 2018.

I Norge har nærmere 30 000 diabetes type 1, og over 300 000 type 2. Trolig er det opptil 200 000 som har type 2 uten å vite det.

Følg saker fra Diabetesforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Diabetesforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Diabetesforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom