Skuffet over Arbeiderpartiets manglende støtte til Palestina-anerkjennelse
Arbeiderpartiet skapte nylig historie da de for første gang vedtok på et landsmøte å anerkjenne Palestina som stat. I Stortinget torsdag stemte Arbeiderpartiet imidlertid imot representantforslaget fra Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken om anerkjennelse av Palestina.
–Det er skuffende. Selv om Aps landsmøte riktignok sa at dette måtte vurderes i 2017 på bakgrunn av framgang i fredsforhandlingene og bosettingsbygging, er det ingen grunn til å vente, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
I innstillingen fra utenriks- og forsvarskomiteen om anerkjennelse av Palestina skriver Arbeiderpartiet i en merknad at «hvis det ikke har skjedd en reell framgang i fredsprosessen mot en tostatsløsning, og byggingen av de folkerettsstridige bosetningene fortsetter, bør Norge anerkjenne Palestina som egen stat».
–Dagens bilde i Midtøsten er krystallklart. Det finnes ingen framgang i fredsprosessen, det er ikke engang et realistisk håp om forhandlinger. Det er heller ingen tegn på at byggingen av bosettinger har stoppet eller at antall bosettinger reduseres. Tvert imot, påpeker Tørres.
Forbeholdene Arbeiderpartiet legger til grunn i innstillingen er i utgangspunktet problematiske, fordi bosettinger i seg selv er ulovlige i følge FN og folkeretten. I tillegg er altså fredsforhandlingene fastlåst, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har understreket at det ikke er rom for en tostatsløsning så lenge han sitter ved makten.
–Det er ingen grunn til å ta forbehold i denne saken. Norsk Folkehjelp forventer at Arbeiderpartiet vil anerkjenne Palestina ved første mulige anledning, sier Tørres.
Ap, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti understreker i innstillingen at en fredsavtale mellom Israel og Palestina ikke bør være en betingelse for anerkjennelse av Palestina.
–Dette er riktig og viktig. En anerkjennelse av Palestina vil tjene fredsforhandlingene ved at palestinernes forhandlingsposisjon blir styrket, sier Tørres.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgOm Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom