Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tomat er grønnsaken med høyeste omsetningsverdi i Norge

Del
Nå går vi inn i sesongen for norske tomater. Den varer fram til november. Kvaliteten er bra og smaken veldig god, takket være en kjølig vår som har gitt en lang modningsperiode.

Nordmenn har blitt et tomathungrig folk

Vi spiser mer og mer tomater. Den gjennomsnittlige veksten i forbruket de siste årene er på 2,7 %. Forbruket per person i året ligger på hele 7,24 kg. Nest etter gulrot, er tomat den grønnsaken vi spiser aller mest av. Tomat har hatt den største omsetningsverdi hva grønne produkter angår med 1,3 milliard kroner, ifølge forrige års statistikk. Den totale omsetningsverdi for grønnsaker lå på 7,5 milliard kroner. Verdiøkningen ut av butikk kom opp i 629,5 millioner kroner fra 2012 til 2013, hvorav tomat bidro til 13,1 % av denne økningen.

Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke

Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke med 85 % av den totale norske produksjonen. Vi har mange sorter; vanlige tomater, klase, cherry, bifftomat, coctail, plomme, piccolo, juanita, perle, m fl. Fargene kan variere fra mørke røde til lysere rødfarget, oransje og gule.

Tomat har et stort bruksområde og er en veldig sunn grønnsak

Tomater har etter hvert fått et stort bruksområde i vårt norske kjøkken. Spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller grillet, i salater, gryteretter, wok, supper, sauser, juicer og smoothie. Som om ikke dette kunne være nok, så spises små tomater som snacks. Barn elsker de små snackstomatene, som i økende grad er i ferd med å bli et alternativ til usunne godterier.

Tomater er kalorifattig, er rik på vitamin A og C samt mineraler, og er en god antioksidantkilde med sitt rike innhold av lykopene.

Nøkkelord

Kontakter

Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no Mobil 916 36 870.

Bilder

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye