Tomat er grønnsaken med høyeste omsetningsverdi i Norge

Nordmenn har blitt et tomathungrig folk
Vi spiser mer og mer tomater. Den gjennomsnittlige veksten i forbruket de siste årene er på 2,7 %. Forbruket per person i året ligger på hele 7,24 kg. Nest etter gulrot, er tomat den grønnsaken vi spiser aller mest av. Tomat har hatt den største omsetningsverdi hva grønne produkter angår med 1,3 milliard kroner, ifølge forrige års statistikk. Den totale omsetningsverdi for grønnsaker lå på 7,5 milliard kroner. Verdiøkningen ut av butikk kom opp i 629,5 millioner kroner fra 2012 til 2013, hvorav tomat bidro til 13,1 % av denne økningen.
Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke
Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke med 85 % av den totale norske produksjonen. Vi har mange sorter; vanlige tomater, klase, cherry, bifftomat, coctail, plomme, piccolo, juanita, perle, m fl. Fargene kan variere fra mørke røde til lysere rødfarget, oransje og gule.
Tomat har et stort bruksområde og er en veldig sunn grønnsak
Tomater har etter hvert fått et stort bruksområde i vårt norske kjøkken. Spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller grillet, i salater, gryteretter, wok, supper, sauser, juicer og smoothie. Som om ikke dette kunne være nok, så spises små tomater som snacks. Barn elsker de små snackstomatene, som i økende grad er i ferd med å bli et alternativ til usunne godterier.
Tomater er kalorifattig, er rik på vitamin A og C samt mineraler, og er en god antioksidantkilde med sitt rike innhold av lykopene.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no Mobil 916 36 870.
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom