Opplysningskontoret for frukt og grønt

Tid for norsk asparges

Del
Norsk aspargessesong er fra 17. mai til rundt sankthans. Vi har hatt en jevn økning på rundt 9 % i forbruket de siste årene. Selv om vi ligger i grenselandet for denne produksjonen, anstrenger noen bønder seg for å fremskaffe delikatessen til 17. mai. En delikatesse som er nasjonaldagen verdig.
Nå er det tid for herlig norsk asparges.
Nå er det tid for herlig norsk asparges.

Det er en gammel kulturplante vi snakker om, da asparges har vært en verdsatt grønnsak nærmere 4000 år bakover i tid. Romerne kalte asparges for den nyttigste mat for magen, og var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Solkongen Ludvig 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt. Den har blitt brukt som en medisinplante og vært kjent for å ha en positiv virkning på kjærlighetslivet. Den slags borger bra. Her i Norge ble det dyrket hvit asparges fra 1950-tallet, og fra midten av 1980-tallet fikk vi produksjon av grønn asparges. Peru er i dag et av de store aspargesproduserende land i verden.

Asparges inneholder kalsium, jern og fosfor, samt vitamin A og D. Kaloriinnholdet er det ikke noe å klage på. 100 g vare gir kun 29 kcal.

Asparges dyrkes i mange land

Asparges dyrkes i mange land, og betegnes som en meget viktig flerårig grønnsak. Det finnes mange aspargesvarianter, men de viktigste kategoriene er hvit, lilla og grønn. Her i landet er vi i hovedsak kjent med den hvite og den grønne.

Det er nesten utelukkende grønn asparges som dyrkes i Norge. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg. Det medfører at det ikke kommer lys til og stilkene blir derfor bleke. Den grønne varianten vokser fritt over jorden og får dermed sin fine vårgrønne farge.

Asparges har mange bruksområder

Fersk grønn asparges kan serveres på forskjellige måter. Rå i salater, grillet, fritert, stekt og selvfølgelig kokt. Grønn asparges skal bare så vidt være gjennomkokt. 1 - 3 minutter holder - avhengig av tykkelse. Serveres umiddelbart. Ha litt salt og sukker i kokevannet.

Asparges kan være et måltid i seg selv med smeltet smør, rømme eller en hollandaisesaus til. Videre er asparges praktfullt til spekemat, kjøtt, kylling og fisk. Det er gourmetmat på sitt ypperste.

Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før bruk. Skjær eller brekk av den nederste grove delen av stilken.

Asparges er en krevende kultur

Asparges er en krevende kultur. Den er en staude som gir avling i opptil 15 år. Første avling høstes etter 2 år. Det er en utfordring å holde ugress unna, og asparges høstes for hånd, en for en. Så kvalitetsorteres de, vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid. Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. Er det kjølig, så holder veksten seg i ro. Så fort det blir varmere døgn, vokser aspargesen i rekordfart, opptil 12 cm på 24 timer.

Kontaktperson:

Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post britt.kasin@frukt.no,  telefon 916 36 870.

Nøkkelord

Kontakter

Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post britt.kasin@frukt.no, telefon 916 36 870.

Bilder

Nå er det tid for herlig norsk asparges.
Nå er det tid for herlig norsk asparges.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye