Tid for norsk asparges

Det er en gammel kulturplante vi snakker om, da asparges har vært en verdsatt grønnsak nærmere 4000 år bakover i tid. Romerne kalte asparges for den nyttigste mat for magen, og var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Solkongen Ludvig 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt. Den har blitt brukt som en medisinplante og vært kjent for å ha en positiv virkning på kjærlighetslivet. Den slags borger bra. Her i Norge ble det dyrket hvit asparges fra 1950-tallet, og fra midten av 1980-tallet fikk vi produksjon av grønn asparges. Peru er i dag et av de store aspargesproduserende land i verden.
Asparges inneholder kalsium, jern og fosfor, samt vitamin A og D. Kaloriinnholdet er det ikke noe å klage på. 100 g vare gir kun 29 kcal.
Asparges dyrkes i mange land
Asparges dyrkes i mange land, og betegnes som en meget viktig flerårig grønnsak. Det finnes mange aspargesvarianter, men de viktigste kategoriene er hvit, lilla og grønn. Her i landet er vi i hovedsak kjent med den hvite og den grønne.
Det er nesten utelukkende grønn asparges som dyrkes i Norge. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg. Det medfører at det ikke kommer lys til og stilkene blir derfor bleke. Den grønne varianten vokser fritt over jorden og får dermed sin fine vårgrønne farge.
Asparges har mange bruksområder
Fersk grønn asparges kan serveres på forskjellige måter. Rå i salater, grillet, fritert, stekt og selvfølgelig kokt. Grønn asparges skal bare så vidt være gjennomkokt. 1 - 3 minutter holder - avhengig av tykkelse. Serveres umiddelbart. Ha litt salt og sukker i kokevannet.
Asparges kan være et måltid i seg selv med smeltet smør, rømme eller en hollandaisesaus til. Videre er asparges praktfullt til spekemat, kjøtt, kylling og fisk. Det er gourmetmat på sitt ypperste.
Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før bruk. Skjær eller brekk av den nederste grove delen av stilken.
Asparges er en krevende kultur
Asparges er en krevende kultur. Den er en staude som gir avling i opptil 15 år. Første avling høstes etter 2 år. Det er en utfordring å holde ugress unna, og asparges høstes for hånd, en for en. Så kvalitetsorteres de, vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid. Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. Er det kjølig, så holder veksten seg i ro. Så fort det blir varmere døgn, vokser aspargesen i rekordfart, opptil 12 cm på 24 timer.
Kontaktperson:
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post britt.kasin@frukt.no, telefon 916 36 870.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post britt.kasin@frukt.no, telefon 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom