
Vidar Sandbecks Kulturpris for 2015 tildeles Eldar Vågan

- Spesielt finner vi det interessant at Vågan har utviklet sin tegnekunst i voksen alder. Han er multikunstner slik som Vidar Sandbeck også var. De har opptrådt på noe ulike arenaer, men de har også mye til felles. Begge er opptatt av at tekst og tone skal harmonere. Begge er de opptatt av språk og bruker dialekt i sine tekster. Begge tar utgangspunkt i det miljøet de kjenner best og gjør det universelt. Hos begge finner vi lun humor og melankoli side om side, og vi møter utpreget folkelighet kombinert med subtil satire. Eldar Vågan står for mange av de samme verdiene som er sentrale hos Vidar Sandbeck, slik som sjølinnsikt, skaperglede, humor, mot og hardt, målbevisst arbeid, sier leder av juryen, styreleder Åse Grønlien Østmoe.
Eldar Vågan er født på Kapp i Østre Toten kommune i Oppland i 1960. Selv om han nå har bodd mange år i Bærum, er det ingen tvil om at sjela hans aldri forlater Kapp og Toten-miljøet. Eldar Vågan er en svært allsidig kunstner; musiker, komponist, tekstforfatter, tegner og jøgler/skuespiller. Han er kanskje best kjent som fremragende gitarist, først i Baiage og fra 1980 som en hjørnestein i Vazelina Bilopphøggers, en gruppe som kan sies å ha opp til flere hjørnesteiner…. Men hans bidrag i denne sammenhengen er mer enn som så. Han er nemlig låtskriveren. Tekst og musikk er helhetlig i hans verk, hvis han da ikke bruker kjente slagere, gjerne Elvis-låter, og løfter dem inn i eget miljø. Tekstene hans utgjør et eget univers med et rikt billedgalleri farget av Toten-miljøet og de har absolutt litterære kvaliteter.
Årets prismottaker har også gitt ut egne album, senest i 2012 med «Leva livet, som Eldar i Elvis-film». Han har opptrådt som gjesteartist i ulike sammenhenger, blant annet hos Øystein Sunde og Jahn Teigen og på Sandbeckstiftelsens CD «Gull i fra grønne skoger» i 2003. Denne produksjonen ble berømmet med Gullplate i 2010. I mange år har han bidratt med illustrasjoner i visebøker av bl.a. Hans Rotmo, Øystein Sunde og Arne Moslåtten, dessuten på egne plate-cover. I 2014 debuterte han som kunstutstiller med 25 tegninger sammen med Lillebjørn Nilsen og Nils Ole Oftebro i utstillingen «FØRSTE GANG: Tre modne herrer». Han sier at kombinasjonen tegnekunst og musikk er ideell for ham, fordi han da spekulerer ut musikkideer samtidig som han tegner og dermed er kreativ med både hode og hender.
Han har da også utviklet en særegen strek som på en utmerket måte gir assosiasjoner og farge til hans tekster.
Om prisen
Vidar Sandbecks Kulturpris ble opprettet av Sandbeckstiftelsen på Rena i 2008 i forbindelse med at det da var 90 år siden Åmotkunstneren ble født. I juryen sitter foruten styreleder i stiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, styremedlem Jo Petter Grindstad, leder for Kunstnerisk Råd i stiftelsen, John Nyutstumo og musiker Lars Otto Sørhus.
Prisen deles ut hvert år under Sandbeckdagene «Viser i Skogen» på Rena. Det skjer i år under Sandbeckgallaen tirsdag 9. juni. Prismottaker Vågan har da med seg sin mangeårige kollega og tagentspiller fra Roverud, Tor Welo.
Prisen består av et treskåret Sandbeck-relieff utført av Åmot-treskjæreren Ragnar Nysæther, et diplom designet av grafiker Elin M. Wood og kr. 10.000,- blanke kroner.
Tidligere prismottakere
Märtha Louise
Lasse Johansen
Ove Røsbak
Frida Ånnevik
Tom Steinar Lund
Erik Lukashaugen
Joakim Røbergshagen
Se www.vidarsandbeck.com for info om prisen og prismottakerne.
For ytterligere informasjon
Åse Grønlien Østmoe, styrel. Sandbeckstiftelsen:
62 44 03 88 / 91 52 50 27
Eldar Vågan:
92 24 96 61
Tom-Erik Tangen, ansv. for Sandbeckarbeidet:
99 22 00 22
Nøkkelord
Bilder

Om Sandbeckstiftelsen
Følg pressemeldinger fra Sandbeckstiftelsen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sandbeckstiftelsen
Ønsker kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris22.10.2018 14:28:18 CEST | Pressemelding
I 2019 skal Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, deles ut for 12. gang. Sandbeckstiftelsen ønsker derfor forslag til kandidater innen 1. november. Prismottaker nå i jubileumsåret var forfatter og musiker Levi Henriksen, og prismottakere de siste årene har vært Øystein Sunde, Kari Bremnes og Eldar Vågan.
Sandbeckstiftelsen ønsker kulturpris-kandidater7.9.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding
I 2018 er det 100 år siden Åmotkunstneren Vidar Sandbeck ble født. 15. september er nå fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for jubileumsåret.
Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CET | Pressemelding
-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.
Sandbeckstiftelsen ønsker kulturpris-kandidater1.11.2016 14:08:16 CET | Pressemelding
15. november er fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for 2017. Prinsesse Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen, Joakim Røbergshagen, Eldar Vågan og Kari Bremnes har tidligere mottatt prisen. – Hvem synes du bør hedres med prisen denne gang? spør Tom-Erik Tangen, som er ansvarlig for Sandbeckarbeidet.
Vidar Sandbecks Kulturpris for 2016 tildeles Kari Bremnes8.3.2016 00:00:00 CET | Pressemelding
– Hun er melankoliens mester, men har også et like godt grep om humoren. Samtidig viser hun en dybde i musikk og tekst som gir sterke opplevelser. Hun skildrer livet og får det til å funkle – i blått. Dette samsvarer svært ofte med Vidar Sandbecks kunstneriske uttrykk, sier juryleder og styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe.