Lotteri- og stiftelsestilsynet

6 av 10 vet ikke at utenlandske spillselskaper ikke har lov til å reklamere i Norge

Del

I en ny spørreundersøkelse fra Respons Analyse kommer det frem at forvirringen rundt det norske regelverket for utenlandske pengespillselskaper er stor. Nå intensiverer Lotteritilsynet informasjonsarbeidet. Lotteritilsynet har sendt ut en veileder til alle som har fått eller kan få en henvendelse fra et utenlandsk spillselskap om at et samarbeid med disse kan være ulovlig, og at det kan føre til at flere nordmenn får problemer med pengespill.

Atle Hamar er direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet
Atle Hamar er direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet

Utenlandske pengespillselskap har ikke lov til å tilby spill eller markedsføre seg i Norge. Likevel ble antallet TV-reklamevisninger for utenlandske pengespill mer enn doblet fra 2013 til 2015, og i 2015 hadde slike selskap daglig mer enn 1500 reklamevisninger i døgnet, som vil si 62 i timen i snitt.

I en ny spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Lotteritilsynet kommer det frem at over halvparten (57 %) av befolkningen tror utenlandske spillselskaper har lov å reklamere i Norge, eller er usikre. Kun 4 av 10 (44 %) tror slike selskaper ikke har lov til å reklamere i Norge.

- Bekymringsverdig
Direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar, er opptatt av å beskytte Norges 122.000 risiko- og problemspillere.

- Det er bekymringsverdig at ikke flere nordmenn vet hva som er ulovlig og ikke. De siste årene har vi opplevd en massiv vekst i de utenlandske pengespillselskapenes ulovlige markedsføring i Norge. Til tross for at vi har bedt dem avslutte sin ulovlige virksomhet i flere år, nekter de konsekvent å følge norsk lov. Det er ikke greit, og det må vi nå få en slutt på, sier han.

Undersøkelsen viser også at kun 44 % av befolkningen kjenner til det norske spillmonopolet. Kjennskapen er vesentlig lavere blant kvinner enn menn.

Mens 59 % menn kjenner til monopolet, er det kun 26 % kvinner som gjør det. Aller lavest er kjennskapen i aldersgruppen 16 til 24 år, der kun 2 av 10 svarer at de kjenner til det.

De utenlandske pengespillselskapene bruker flere hundre millioner kroner i året på å kjøpe reklametjenester fra TV-kanaler som sender fra utlandet, norske PR-, reklame-, event- og mediebyråer, samt folkekjære kjendiser, bloggere og sportsutøvere. I praksis betyr det at en rekke nordmenn og selskaper bidrar til ulovlig markedsføring av utenlandske pengespill.

I undersøkelsen kommer det frem at 8 av 10 mener det er uakseptabelt at de utenlandske pengespillselskapene markedsfører seg ulovlig i Norge, mens 6 av 10 mener det er uakseptabelt at norske kjendiser samt reklame- og kommunikasjonsbyråer deltar i den ulovlige markedsføringen.

Ansvarliggjør alle som bidrar til markedsføring
- Måten de utenlandske pengespillselskapene opererer på er ikke greit. Det er også befolkningen enige i. Vi har nå derfor sendt ut en veileder til alle vi tror de utenlandske spillselskapene vil være interessert i å ta kontakt med om at det de gjør kan være ulovlig og at det kan få store negative konsekvenser for både spilleavhengige og frivilligheten i Norge, sier Hamar.

Veilederen sendes til eksisterende og potensielle kjendisambassadører samt deres management, TV-kanaler, PR-byråer, reklamebyråer, kommunikasjonsbyråer, mediebyråer og andre som samarbeider med eller som kan blir spurt om å samarbeide med et utenlandsk spillselskap. Lotteritilsynet utvider lista fortløpende, og kommer også til å inkludere lag og organisasjoner som står oppført hos Folkeandelen.

- Denne veilederen skal informere alle involverte om konsekvensene av å bidra til ulovlig markedsføring av pengespill. Vi håper dette vil føre til at flere tenker seg om og tar ansvarlige valg i fremtiden, sier Atle Hamar.

Kontaktpersoner:

Kommunikasjonssjef i Lotteritilsynet, Anne-Mette Hjelle: Tlf.nr: 99 28 43 02, e-post: amh@lottstift.no

Direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar: Tlf.nr: 99 28 43 00, e-post aha@lottstift.no

Oppsummering av spørreundersøkelsen og digital veileder finner du her: https://lottstift.no/nb/pengespill/ulovlig-markedsforing/er-det-lov-a-markedsfore-utenlandske-spillselskap/

Bilder

Atle Hamar er direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet
Atle Hamar er direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet
Last ned bilde

Om Lotteri- og stiftelsestilsynet

Lotteri- og stiftelsestilsynet
Lotteri- og stiftelsestilsynet
Storehagen 1B
6800 FØRDE

57 82 80 00https://lottstift.no/nb/

Lotteri- og stiftelsestilsynet skal sikre ansvarlege pengespel, sterk frivilligheit og trygge stiftelsar. Les meir på www.lottstift.no  

Følg saker fra Lotteri- og stiftelsestilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lotteri- og stiftelsestilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Lotteri- og stiftelsestilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom