Nå er det sesong for norske bringebær

Vårt forbruk av bringebær har økt i rakettfart i løpet av kort tid. Statistisk spiste vi 922 tonn i 2010. I 2013 var forbruket økt til hele 2152 tonn. Den totale omsetningen av bær lå på 1,4 milliard kr i 2013, som ga en økonomisk vekst på hele 21,6 % fra året før. Ingen produktgruppe øker mer enn nettopp bær hva forbruk angår nå.
Vi har endret vårt bruksmønster for bringebær mye på få år. De har tradisjonelt blitt tatt omhyggelig vare på i syltetøyglass, på saftflasker og i fryseboksen. Vinteren er lang i Norge, og sunne bringebær har vært nødvendig å ha gjennom hele den kalde perioden. Nå spiser vi friske bringebær i mengder gjennom den norske sesongen.
Bringebær er et særdeles smakfullt bær som er herlig til dessert med fløte, vaniljesaus, kesam eller is, i kaker og i frukt- og bærsalater, i sommerdrikker og drinker, i smoothies, til frokost med kornblandinger, yoghurt og cottage cheese, i nisteboksen, i grønne salater, på ostefatet og til spekemat, for å nevne noe.
Det er viktig å oppbevare bær kjølig, men det er like viktig å la dem bli godt tempererte før bruk. Da kommer både smak og aroma til sin fulle rett. Og årets bringebær er smakfulle på grunn av mye sol og varme.
Bringebær er faktisk en ung kultur. Det var i England at bringebærdyrking startet opp på 1600-tallet. Før det var det bare ville bringebær som ble brukt. Det er mange sorter, men her i Norge har Glen Ample blitt hovedsorten. Asker-bær er fortsatt også populært.
Bringebær er rike på vitamin C, magnesium, kalium og naturlig fiber, og selvfølgelig på antioksidanter. Så når det gjelder bringebær, er det sunnhet i hver munnfull.
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post britt.kasin@frukt.no, tlf.: 916 36 870.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post britt.kasin@frukt.no, tlf.: 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom