Klimaforliket har gitt kunnskap og næringsmuligheter

Klimaforliket hadde både konkrete mål om norsk klimapolitikk og en forpliktende opptrappingsplan for finansiering av forskning på miljøvennlig energi der forskningsinnsatsen ble tredoblet i årene etter.
- Norge har i perioden etter 2008 skapt en plattform som kan bidra til å løse klimautfordringene og posisjonere næringslivet for verdiskapning. En langsiktig satsing har gitt konkrete resultater og gjort oss konkurransedyktige på områder der også mange andre land satser tungt, sier divisjonsdirektør Fridtjof Unander i Forskningsrådets Divisjon for energi, ressurser og miljø.
Samtidig som Stortinget forhandlet om Klimaforliket var en ny nasjonal strategi for forskning på miljøvennlig energi, Energi21, i sluttfasen. Næringsliv, forskningsmiljøer og myndigheter med næringslivet i førersetet utarbeidet Energi21-strategien som pekte ut prioriterte områder for norsk energiforskning. Dermed lå alt til rette for et nasjonalt løft av forskning med høy kvalitet. Stortingets forpliktelser om langsiktig finanisering av forskning på miljøvennlig energi, var den utløsende faktoren.
- Samtidig er det viktig å huske på at Klimaforliket bare er et første skritt på veien til å løse utfordringene og for å sikre norsk næringsliv konkurransekraft i de raskt fremvoksende markedene for miljøvennlig energi, sier Unander.
Rapporten om effekten av Klimaforliket på norsk energiforskning ble lagt frem for Olje- og energiminister Tord Lien på Energiforskningskonferansen i Oslo 22. mai.
Stor bredde og faglig tyngde
Forskningsaktivitetene etter Klimaforliket dekker et bredt spekter av temaer.
En direkte konsekvens av Klimaforliket var etableringen av til sammen 11 forskningssentre for miljøvennlig energi (FME); åtte innenfor teknologiske områder som representerer store verdiskapningsmuligheter for Norge og tre innenfor samfunnsvitenskapelig energiforskning som er viktig for markedsforståelse og politikkutvikling.
Over 200 partnere er med i sentrene, fordelt på mer enn 70 forskningspartnere og vel 130 bruker- og industripartnere. Totalt har de 11 FME-ene ved utgangen av 2013 levert mer enn 1300 vitenskapelige publikasjoner.
- Ordningen har skapt økt engasjement for energiforskning og langvarige relasjoner mellom forskningsmiljøer, forvaltning og næringslivet. Slike relasjoner gjør aktiviteten i forskningsmiljøene mer relevant for næringslivet og gir økt kunnskap og styrket innovasjonsevne i forvaltning og næringsliv, sier Unander.
Klimaforlikets suksessfaktorer
Forskningsrådets gjennomgang av effektene etter Klimaforliket trekker frem følgende suksessfaktorer:
- Klimaforliket i 2008 la grunnlaget for en målrettet satsing med en faglig-strategisk forankring i Energi21-strategien.
- Klimaforliket var tydelig på hvordan bevilgningene skulle trappes opp år for år. Det gjorde at forskningsmiljøene og næringslivet kunne planlegge på lang sikt.
- Stortinget ga en bred ramme der opptrappingen ble gitt over flere år gjennom en rekke departementer og i sin helhet til Forskningsrådet. Dette sikret faglig bredde gjennom mange av Forskningsrådets programmer og gjorde at mange miljøer følte seg velkomne.
Flere smarte hoder
Styrkingen av forskningsmiljøene og oppbyggingen av FME-ene har gitt et kompetanseløft innenfor miljøvennlig energi og utdannet mange flere kandidater. Eksempelvis har antallet doktorgradsårsverk støttet av Forskningsrådets energiprogrammer blitt nesten firedoblet fra om lag 60 før Klimaforliket i 2008 til over 200 i 2012.
- Det gir et helt annet utgangspunkt både for næringslivets rekruttering og kvaliteten i forskningsmiljøene når antallet kandidater knyttet til Forskningsrådets energiprogrammer er nesten firedoblet sammenlignet med før Klimaforliket, sier Unander.
Fart på bedriftene
Forskningsrådet har opplevd en betydelig mobilisering av næringslivet, både i energibransjen og hos leverandørbedriftene, som respons på den styrkede satsingen gjennom Klimaforliket. Næringens bidrag vokste med 230 prosent fra 2008 til 2013 (nominelle kroner). I 2013 var bedriftenes egen finansiering i de næringsrettede prosjektene i energiprogrammene i Forskningsrådet ca. 360 millioner kroner, mens Forskningsrådets andel var ca. 600 millioner kroner.
- Veksten i antallet bedrifter som er engasjert i energiforskning viser at risikoavlastningen som det offentlige tilbyr i stor grad er avgjørende for at næringsaktører skal kunne prioritere langsiktig teknologiutvikling rettet mot et usikkert marked i en tidlig fase, sier Unander.
Nøkkelord
Kontakter
Divisjonsdirektør, Fridtjof Unander, Forskningsrådet
Telefon: +47 48 86 87 45
E-post: fu@forskningsradet.no
Kommunikasjonsrådgiver ENERGIX, Kristoffer Robin Haug, Forskningsrådet
Telefon: +47 22 03 75 92 / +47 958 30 942
E-post: krh@forskningsradet.no
Bilder



Dokumenter
Om Forskningsrådet
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom