Virke

40 % av barnevernet skal drives av ideelle innen 2025

Del

Et flertall på Stortinget stemte i dag for å sikre at barnevernsinstitusjoner i større grad drives og eies av ideelle aktører, og vedtok et mål om at 40 % av barnevernet skal drives av ideelle innen 2025, samtidig som det offentliges andel holdes på samme nivå som i dag. Ideelle står i dag for 25,4 % av institusjonsplassene i det statlige barnevernet.

- Etter en tett dialog med partiene i denne saken er vi er glade for at et flertall på Stortinget nå har slått fast at ideelle aktører skal spille en større rolle i barnevernet framover. Det er offensive målsettinger de nå har samlet seg om, sier direktør i Virke ideell og frivillighet, Inger Helene Venås, og legger til:

- Det er også gledelig at regjeringen har gått foran og gjennomført anskaffelser forbeholdt ideelle aktører på barnevernsfeltet. På den måten har de bidratt til å synliggjøre et handlingsrom. Virkemidlet er på plass, nå med en konkret målsetting om vekst.

Sprikende innstilling fra komiteen

Innstillingen fra komiteen var sprikende: Regjeringspartiene, som har flertall i komiteen, sto sammen om de mest moderate forslagene. De ber regjeringen utrede behovet for kommersielle og ideelle i barnevernet og videreføre egne, reserverte anbudskonkurranser reservert for ideelle, og dette ble også vedtatt i Stortinget.

KrF og partiene på venstresiden hadde på forhånd levert ulike og til dels sprikende forslag, men skal ha jobbet med å komme til enighet gjennom helgen. De siste forslagene ble levert i dag, som såkalte «løse forslag» i forkant av Stortingets møte. Det var ett av disse som til slutt fikk flertall under Stortinget gjennom subsidiær stemmegivning.

Viser en tydelig vilje til å satse på ideelle krefter

- Stortinget har med dette satt et ambisiøst mål, sier fagsjef i Virke ideell og frivillighet, Benjamin Endré Larsen, - dette viser en tydelig vilje til å satse på ideelle krefter, og på vegne av ideell sektor vil vi rette en stor takk til alle dem som har arbeidet seg fram til en enighet i denne saken.

Venås og Larsen er glade for at KrF, Ap, Sp, SV, R og MDG har funnet sammen:

- Her har ingen fått det akkurat som de ville, men man har klart å samles om en forpliktelse til å satse på ideell sektor. Dette er godt politisk håndverk som våre medlemmer vil vite å sette pris på, sier Larsen.

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
f.v.:Benjamin E. Larsen, fagsjef i Virke ideell og frivillighet, og Inger Helene Venås, direktør i Virke ideell og frivillighet
f.v.:Benjamin E. Larsen, fagsjef i Virke ideell og frivillighet, og Inger Helene Venås, direktør i Virke ideell og frivillighet
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom