Norges Blindeforbund

4 forebyggende råd mot grå stær

Del

I anledning Verdens synsdag torsdag 13. oktober setter Norges Blindeforbund søkelyset på folkesykdommen grå stær. Det er en folkesykdom med gode prognoser da den lett kan helbredes. Men den kan også forebygges. Her er Blindeforbundets forskningssjef sine 4 forebyggende råd.

Grå stær, eller katarakt, er en vanlig og stort sett udramatisk øyesykdom. Alle får den bare de blir gamle nok. I Norge utføres det om lag 50 000 vellykkede operasjoner i året. Men det er også noe kan du gjøre selv for å forebygge «stæren».

Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Blindeforbundet, har noen viktige råd som er enkle å følge for de fleste:

  1. Bruk solbriller som har tilstrekkelig grad av UV-beskyttelse/er CE-merket, også når det er overskyet.
  2. Mosjoner og spis sunt for å holde blodsirkulasjonen i gang og blodsukkeret godt regulert. Enkelte sykdommer, som for eksempel diabetes, kan øke sjansene for grå stær.
  3. Sørg for et balansert kosthold slik at cellene i øyet får tilgang på riktige mengder av ulike næringsstoffer for å opprettholde sin funksjon. 
  4. Stump røyken, hvis du røyker!

Ny undersøkelse: Få vet at slag mot øyet, alkohol og fedme kan gi grå stær

Mer enn halvparten av de som er blinde i verden, har grå stær. Ifølge Verdens helseorganisasjon har 94 millioner mennesker i verden alvorlig synssvekkelse eller blindhet på grunn av grå stær. De fleste av disse kan behandles gjennom en enkel og billig operasjon.

Grå stær er en sykdom der linsen i øyet mister sin klarhetDet gir først og fremst nedsatt syn, "tåkesyn", både på avstand og på nært hold. Risiko for grå stær øker med høy alder, og det kan være arvelig.

Under et seminar på Litteraturhuset i morgen presenterer Respons en helt fersk undersøkelse om grå stær, foretatt på oppdrag fra Norges Blindeforbund. Her er noen av funnene i undersøkelsen:

  • Relativt få, under 5%, er kjent med at slag mot øyet, høyt alkoholforbruk og fedme kan øke risikoen for grå stær.
  • 36% av personer mellom 65-70 år er imidlertid ikke kjent med symptomene på grå stær.
  • Over 1 av 4 valgte å bruke privat klinikk.
  • Av de som i stor grad opplevde nedsatt/tåkete syn som følge av grå stær valgte 77% likevel å kjøre bil mens de hadde grå stær. 13% av de som opplevde stor grad av nedsatt syn valgte å ikke kjøre bil.
  • 4 av 10 opplever ventetiden på operasjon av øyesykdommen som kort.

Seminar på Litteraturhuset torsdag 13. oktober kl. 14

Vil du høre mer om denne "folkesykdommen" og hvordan den kan behandles, så meld deg på vårt seminar på Litteraturhuset i Oslo ved å sende e-post til infor@blindeforbundet.no. Du kan også følge seminaret på Facebook.

Kontakter

Bilder

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Blindeforbund

Fersk undersøkelse: 8 av 10 kaster mat fordi holdbarhetsdatoen er uleselig. Det vil Blindeforbundet få en slutt på!15.6.2022 13:24:33 CEST | Pressemelding

I Norge ble det kastet omtrent 85 kilo spiselig mat per innbygger i 2020. En fersk, landsrepresentativ undersøkelse utført av Opinion på vegne av Norges Blindeforbund viser at så mange som 8 av 10 kaster mat som man kanskje kunne brukt, som følge av uleselig holdbarhetsdato eller annen uleselig informasjon. En undersøkelse gjort i fjor viser at 1/3 av befolkningen lar være å kjøpe et produkt på grunn av utilgjengelig informasjon.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom