Grønt forlag

4 av 10 barn tror bacon kommer fra en plante. Økende trend at barn vil kutte ut kjøtt

Del

Hva vet barn om matens opprinnelse?

Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om  plantebasert ernæring"
Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring"

Barn har begrenset matkunnskap – spesielt når det kommer til enkelte matvarer. Dette ifølge en studie publisert i Journal of Environmental Psychology, som inkluderte 176 barn mellom 4 og 7 år. Undersøkelsen så på barnas kunnskap om plante- og animalsk opprinnelse til matvarer, samt deres forståelse av hva som kan og ikke kan spises.

Pølser, kyllingnuggets og bacon ble klassifisert som plantemat

Det ble funnet til dels store feil i grunnleggende matkunnskap, spesielt når det gjaldt animalske matvarer. For eksempel klassifiserte mange av barna bacon og pølser som mat fra planteriket. Til og med kyllingnuggets, en matvare som har et dyr i navnet, ble kategorisert som plantebasert mat av mer enn en tredjedel av barna i utvalget. Kunnskapene om maten økte til en viss grad med alder.

Generelt ser det ut som at barn også sliter med ideen om å bruke visse dyr som matkilde, selv når det gjelder animalske matvarer som tradisjonelt inngår i deres egen matkultur. Dette så man særlig blant 6-7 åringene. Både kylling, ku og gris ble klassifisert som "ikke OK å spise", mens det var mer akseptabelt å bruke fisk som mat.

Tips til foreldre til barn og unge som vil bli veganere/vegetarianere

Undersøkelser blant annet fra BBC viser at veldig mange barn allerede er, eller ønsker å bli veganer eller vegetarianer. Mye tyder på at dette er en trend som øker raskt. Stadig flere barn og ungdommer bestemmer seg for å kutte ut animalske matvarer på egen hånd. Hvordan møter man dette som foreldre/omsorgsperson om man selv ikke er kjent med et vegetarisk kosthold? Boken Fra liten til stor – er skrevet blant annet for foreldre, lærere, barnehageansatte og helsesykepleiere, og gir mange tips til hvordan man kan sørge for et sunt og næringsrikt kosthold til barn og unge helt uten, eller med lite, animalske matvarer. I tillegg til en grundig ernæringsdel får du tips til mer enn 40 næringsrike og sunne basisoppskrifter smaktestet av barna og ungdommen selv. Forfatterne av boken er Lars Fadnes (lege/professor), Nina Johansen (mastergrad i ernæring) og Cathrine Birkeland (spesialist på plantebasert familiemat). De har alle lang erfaring med plantebasert kosthold og barneernæring. Forfatternes mål med boken er å gjøre det enkelt og trygt for alle å spise plantebasert.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om  plantebasert ernæring"
Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring"
Last ned bilde
Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om  plantebasert ernæring"
Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring"
Last ned bilde
Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om  plantebasert ernæring"
Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring"
Last ned bilde

Om Grønt forlag

Grønt forlag
Grønt forlag
Kjellehaugvegen 17
4054 Tjelta

+47 920 82 448https://grontforlag.no

Grønt Forlag er et lite, uavhengig forlag som ligger på Tjelta, utenfor Stavanger. Forlaget ble startet i januar 2021 i forbindelse med utgivelsen “Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring” (utgis november 2021) skrevet av forfatterne Lars Thore Fadnes, Nina Cathrine Johansen og Cathrine Birkeland. Forlaget består av forfatterne og daglig leder Gunnar Birkeland. 

Følg pressemeldinger fra Grønt forlag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt forlag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grønt forlag

BBC melder at 1 av 5 barn ønsker å være veganer. Samtidig lanseres solid fagbok om ernæring og plantebasert kosthold skrevet av norske eksperter3.10.2021 15:10:46 CEST | Pressemelding

En rykende fersk undersøkelse ved BBC Good Food viser at nesten 60 % av britiske barn allerede er, eller ønsker å være veganer eller vegetarianer. Totalt 1004 barn mellom 5 og 16 år var med i undersøkelsen. Av de spurte oppgav 21 % at de allerede var veganere eller vegetarianere. I tillegg sa 15 prosent av barna at de gjerne ville spise vegansk, og omtrent hver femte (21 prosent) ønsket å spise vegetarisk. Undersøkelsen fra BBC Good Food viser at nesten halvparten av barna ønsker å kutte ned på sitt forbruk av kjøtt- og meieriprodukter, og de fleste som blir spurt, ønsker dette «for å være snillere mot natur og dyr». Mange sier at de velger kjøttfritt for å redusere negative miljøpåvirkninger eller for å forbedre helsen. En lignende undersøkelse fra 2019, viste at andelen britiske barn og unge som spiser vegetarisk og vegansk, øker dobbelt så raskt som andre grupper. Blant 1500 barn som den gang ble spurt, svarte 1 av 10 barn mellom 8 og 16 år at de hadde valgt å bli vegetarianere elle

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom