Tynset tar opp kampen mot utenlandsk eksos-skinke: Vil gjøre Tynset til hele Norges skinkedestinasjon
De siste årene har salget av spekeskinke i norske butikker eksplodert. Det har ført til at norske tollregler utnyttes av utenlandske produsenter som kjører Europa på kryss og tvers helt uten hensyn til klimaet – kun for å maksimere egen profitt. Som nylig avslørt i media transporteres det i dag slaktet gris fra Spania gjennom hele Europa og over grensa til Norge, for så å returnere tilbake til Spania for skinkebehandling og tilbake til Norge for salg. Andre produkter, som Serrano, fraktes fra Spania til Norge til Danmark og tilbake til Norge, en reise som slipper ut omkring 910 kg CO2. Skinke fra Italia fraktes tur-retur Norge to ganger og slipper i snitt ut over fem tonn CO2 totalt før det blir solgt som ferdig produkt.
– For oss som produserer skinke på Tynset er det provoserende å se hvordan internasjonale aktører driver rovdrift på klimaet og utnytter smutthull i norske tollregler utelukkende for å maksimere egen profitt. Skinkene vi produserer på Tynset er av ypperste kvalitet, dessuten er de kortreiste og produseres på en bærekraftig måte. Nå skal vi løfte frem de stolte tradisjonene bak skinkene våre og få med oss hele bygda på å gjøre Tynset til hele Norges skinkedestinasjon, sier Geir Inge Høistad, fabrikksjef på Nortura Tynset.
– Vi vet jo at vi produserer noen av de beste skinkene på verdensbasis, her på Tynset. Det er kortreist mat som er laget på en ordentlig måte, så det er helt klart at Tynset kan bli skinkehovedstaden i Norge, sier ordfører på Tynset, Bersvend Salbu.
Støtt kampen for å gjøre Tynset til Norges skinkedestinasjon på Facebook: https://www.facebook.com/skinkedestinasjonentynset
Verden sulter etter kortreist mat
I følge FNs nye klimarapport står verdens matvareproduksjon overfor store utfordringer. Ikke bare vil den globale matproduksjonen reduseres med to prosent hvert tiår i årene som kommer, men behovet for mat vil også øke med hele 14 prosent i samme periode. Dermed vil underskuddet av mat i verden øke dramatisk, noe som gjør at Norge som nasjon får et større ansvar for å sikre produksjon av norsk mat, på norsk mark og ved hjelp av norske ressurser.
– I følge Bondelaget importerer vi allerede 60 prosent av maten vi spiser i Norge, og i fjor alene sank graden av selvforsyning med hele fem prosent. Det er en dyster utvikling som vi er nødt til å snu. Vi håper at skinkeproduksjonen på Tynset kan bli et foregangseksempel for satsingen på norsk landbruk i fremtiden. Gjennom å bygge Tynset som skinkedestinasjon vil vi vise verdien av et godt og levende norsk landbruk som skaper verdier for både bygda, nasjonen og for resten verden, sier Høistad.
Vil ha nytt kommunevåpen
Med sitt tørre innlandsklima og sin friske fjelluft har Tynset et ideelt utgangspunkt for langtidsmodning av skinke. Her lages skinker og spekemat av ypperste kvalitet, basert på kjøtt fra blant annet den helt unike Santa Kristina-grisen, som har blitt avlet frem gjennom 30-års forskning på Stange i Hedmark. I tillegg til de ideelle forholdene er håndverket og kompetansen til de 60 ansatte på fabrikken den viktigste ingrediensen for å lykkes. I opptil to år modnes skinkene i både kalde og klimatiserte rom, kun avbrutt av vasking, salting og massasje for å sikre at skinkene får den optimale kvaliteten og smaken som skal til for å bli verdensledende.
– Vi har startet dialogen med kommunen og blant annet lansert ideen om et nytt kommunevåpen som setter skinka i sentrum. Etter påske starter vi arbeidet med å invitere innbyggerne i Tynset til felles idédugnad for å få innspill og synspunkter til det videre arbeidet. Vi er overbevist om at det er riktig for bygda å satse på å bli hele Norges skinkedestinasjon og vi ser frem til å involvere resten av bygda i arbeidet, som blant annet kan bidra til å redusere fraflytting, øke turismen og skape flere arbeidsplasser og bærekraftige alternativer for fremtiden, sier Høistad.
– Dette er helt oppe ved siden av sparken og elgen som Tynset har i dag. Det er nok en lang runde å få byttet ut elgen i kommunevåpenet, men at vi kan profilere skinka på lik linje med elgen, det tror jeg helt sikkert, svarer ordføreren på spørsmålet om han vil gå i bresjen for å innføre nytt kommunevåpen i bygda.
For mer informasjon kontakt Geir Inge Høistad, fabrikksjef Nortura Tynset. Tlf: 907 69 809.
Nøkkelord
Kontakter
Elin Ytterdahl TohjeInformasjonssjef
Tel:971 91 058elin.tohje@nortura.noBilder
Lenker
Om Nortura
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
Tilbakekaller et lite parti Gilde Ekte kokt skinke distribuert i Nordland, Troms og Finnmark15.8.2024 14:15:00 CEST | Pressemelding
Grunnet risiko for metallrester i produktet, bes forbrukere som har kjøpt Gilde Ekte kokt skinke 110g med siste forbruksdag 15.09.2024 om å kaste produktet. Tilbakekallingen gjelder kun produkter kjøpt i NorgesGruppen sine butikker i området mellom Lofoten/Ballangen i sør til Honningsvåg og Kirkenes i nord, i tidsperioden 9. til 15. august.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom