Nortura styrker satsingen på halal
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
Muligheter i et marked i vekst
Nortura har slaktet halal i 20 år og har lang erfaring med å tilby halalkylling til markedet. Leder for Nortura PROFF og Industri, Hilde Klerck-Nilssen, ser frem til at selskapet skal satse videre på halalkylling.
– Halal er et stort og viktig marked for oss. Nå samler vi hele prosessen fra slakting til skjæring og pakking til vårt oppgraderte anlegg på Hærland. Dette vil gi oss muligheter til å ekspandere og innovere i takt med markedet, sier Klerck-Nilssen.
Et tredjepartssamarbeid som sikrer uavhengighet
Nortura og Muslimsk Dialognettverk (MDN) har over en lenger periode hatt en god og grundig dialog og jobbet med å finne en samarbeidsmodell som kan sikre tillit og innsyn til Nortura sin slakting av halal. Løsningen er blitt et trepartssamarbeid mellom Nortura, MDN og Animalia, som er Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon. Formen med en uavhengig tredjepart uten kommersielle interesser gir trygghet og tillit til prosessen. Løsningen sikrer at både den teologiske og industrielle delen av slakteprosessen blir verifisert i henhold til kravene til halal og offentlige forskrifter for dyrevelferd.
– Sammen med MDN har vi jobbet for å finne en samarbeidsmodell som sikrer uavhengighet, åpenhet og tillit til vår slakting av halal. Vi har nå landet på at Animalia, en nøytral og kompetent tredjepart, med lang erfaring innen revisjon av slakterier, skal utføre revisjonene. Med MDN som en kompetansepartner på den teologiske delen under revisjonen sikrer vi at denne blir gjort grundig av parter med spisskompetanse og som ikke har kommersielle interesser i varestrømmen. Vi mener at dette er markedets beste løsning, avslutter Klerck-Nilssen.
Godkjennelsen er på plass
Den 25. november ble første revisjon utført og godkjent. Revisjonene vil fra nå skje årlig med mulighet for uanmeldte revisjoner i tillegg. Leder for kunnskaps- og imamkomiteen i Muslimsk Dialognettverk Dr. Faruk Terzic, er svært fornøyd med arbeidet som er gjort.
– Vi er meget fornøyde med avtalen vi nå har inngått med Nortura og Animalia. Gjennom den kan vi sikre at halalkyllingen som kommer fra Nortura er i tråd med de rutinene og kravene vi har til halalslakt. Vi har hatt en lang og grundig prosess gjennom høsten med flere møter og besøk på anlegget på Hærland. Vi er trygge på at Nortura vil være en god leverandør av halal videre og er glade for at de ser mulighetene og har lyst å satse videre i dette markedet, sier Terzic.
Bakgrunn
- Nortura har slaktet halal i 20 år og slakteprosessen på Elverum ble først sertifisert i 2006. Skjæring og pakking av halal har parallelt siden 2006 foregått på anlegget på Hærland.
- Som et ledd i Nortura sin industrieffektivisering har de flyttet hele halal-prossessen til det mer moderne og oppgraderte anlegget på Hærland.
- Slakteplanen for halal på Hærland, er lik den som ble sertifisert på anlegget på Elverum i 2006 og de samme personene som slaktet halal på Elverum har blitt med videre til Hærland. I tillegg har Nortura lagt til en ekstra kontroll med pulsmåling hver gang det utføres slakting av halal. Det dokumenteres og protokollføres sånn at det kan legges frem ved en revisjon.
- Nortura selger halalkylling gjennom sitt varemerke Alfhati til industri- og restaurant-kunder over hele Norge.
- Animalia er Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon.
- Muslimsk Dialognettverk (MDN) er nasjonal paraplyorganisasjon for muslimske trossamfunn og representerer rundt 50.000 muslimer gjennom sine medlemssamfunn.
For spørsmål kan du ta kontakt med:
- Matilda Aronsson v/ Nortura,
Tlf. 915 96 181. e-post: Matilda.aronsson@nortura.no
- Arshad Jamil v/ Muslimsk Dialognettverk
Tlf. 957 47 526. e-post: arshad.jamil@muslimskdialog.no
Kontakter
Matilda AronssonSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:915 96 181matilda.aronsson@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
Tilbakekaller et lite parti Gilde Ekte kokt skinke distribuert i Nordland, Troms og Finnmark15.8.2024 14:15:00 CEST | Pressemelding
Grunnet risiko for metallrester i produktet, bes forbrukere som har kjøpt Gilde Ekte kokt skinke 110g med siste forbruksdag 15.09.2024 om å kaste produktet. Tilbakekallingen gjelder kun produkter kjøpt i NorgesGruppen sine butikker i området mellom Lofoten/Ballangen i sør til Honningsvåg og Kirkenes i nord, i tidsperioden 9. til 15. august.
Nye eggbønder til Nortura1.8.2024 09:31:32 CEST | Pressemelding
Det er stor investeringsvilje hos norske bønder som vil produsere egg. Nortura har signert leveranseavtaler med 14 bønder, og vil om kort tid inngå avtale med ytterligere omtrent det samme. Sammen skal de bidra til å dekke den voksende etterspørselen etter egg.
Hvert år avlives 3,5 millioner hanekyllinger i norsk eggproduksjon – nå går PRIOR bort fra denne praksisen24.6.2024 08:18:30 CEST | Pressemelding
Som først i Norden, har PRIOR tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å unngå avlivning av nyklekkede hanekyllinger. De første PRIOR-eggene lanseres nå i butikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom