Grønn forskning på Ås
Brokkoli og tomat er blant verdens mest omtalte “supersunne” grønnsaker. Brokkoli er rik på jern, A-vitaminer, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber, samt antioksidanter. Tomat inneholder blant annet lykopen, som reduserer risikoen for prostatakreft og hjerte og karsykdommer. Bær inneholder på sin side spesielt mye C-vitaminer, A-vitaminer, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber, samt antioksidanter.
Kan dyrke mer helt nord
- Tomat er blant de mest spiste av grønnsakene våre og har en omsetningsverdi på hele 1,1 milliard kroner. Jordbær, bringebær og blåbær er produktgruppen med den aller største forbruksøkningen innen den grønne sektor. Brokkoli er en plante vi kan dyrke mer av, og særlig helt oppe i det kalde nord. Det er av stor interesse å få vite mer om hvordan helseeffektene i disse kan komme oss forbrukere til gode, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nofima er Europas største næringsrettede forskningsinstitutt for mat og matindustri. På avdelingen i Ås skjer mye forskning rundt plantestoffer i nettopp brokkoli, tomat og bær. Et stort og pågående prosjekt ser på lys og temperaturenes påvirkning på innholdet av plantestoffer i brokkoli dyrket i henholdsvis Tromsø, Grimstad, Berlin og Spania.
- Resultatene så langt tyder på at det er forskjeller. Det man er sikker på er at C-vitamininnholdet i produkter dyrket i nord er større, opplyser seniorrådgiver Sveinung Grimsby i Nofima.
Tomater og olje er bra
I laboratoriet på Nofima sender senioringeniør Frank Lundby en blanding av tomater og rapsolje gjennom en maskin med opp mot 2000 bar trykk som knuser alt og gjør flytende produkter til varmestabile emulsjoner.
- Det høye trykket gjør at lykopenet går inn i fettdråpene og dermed tar menneskekroppen det lettere opp i seg, forklarer senioringeniøren.
Bakgrunnen for prosjektet er ønsket om å utnytte ikke salgbare tomater fra de største gartneriene her i landet. Paprika og chili blandes også i for å sette smak. Denne typen produkter kan med hell hermetiseres og brukes i matlaging på ymse vis.
Temperatur er viktig
Det er flere faktorer som påvirker innholdet av sunne stoffer i grønne produkter. Oppbevaring og temperatur er avgjørende for hvor mye av helseeffekten som er igjen når det ender hos forbrukeren. Temperatur er spesielt viktig.
- Også grossister og butikkleddet må derfor få mer kunnskap om å ta vare på maten frem til forbruker, sier Sveinung Grimsby.
Helseeffekten av bringebærkomponenter er velkjent, men det er mye å hente i å finne rette sorter til rett bruk. Et prosjekt Nofima er involvert i har hatt som mål å finne nye sorter av jordbær og bringebær som egner seg til prosessering. Man har funnet syv nye sorter som er lovende både hva gjelder dyrkingsegenskaper og egnethet for prosessering.
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt. Tlf: 916 36 870. E-post: britt.kasin@frukt.no
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt. Tlf: 916 36 870. E-post: britt.kasin@frukt.no
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom