
Kristiansten festning i ny prakt - klar for innrykk av besøkende og nye opplevelser
Byens ansikt utad
Kristiansten festning er et landemerke og symbol for byen. Militær ingeniørkunst har bidratt til Trondheims status som teknologihovedstad, med festningen som spydspiss på åsen over Domkirken. Siden 2009 er det utført omfattende restaureringsarbeider på festningsområdet; festningen gjenoppstår nå i all sin prakt til glede for byens beboere og tilreisende. Murene er satt i stand og sikret. Besøkende kan igjen vandre på åpnefestningsstier, samt nyte den svimlende flotte utsikten mot byen bak nye vollprofiler.
Nytt liv på historisk grunn
Forsvarsbyggs oppgave er å sørge for levende og åpne festninger, og dette gjøres med respekt for historien, i tråd med fredningsbestemmelser og med respekt for historiske verdier som krever at all restaurering og tiltak utføres på kulturminnenes premisser. Forvaltningen omfatter vern av kulturminnene, daglig drift og utvikling i nært samarbeid med offentlige myndigheter og kultur- og næringsliv.
‘Kristiansten festningsområde besøkes av nær 140 000 mennesker årlig. Vi forventer at besøk til festningen nå vil stige’, sier Hilde Herberg, Distriktssjef Nordenfjelske. Festningsområdet byr ikke bare på unike rekreasjonsmuligheter: I Donjonen er der utstillinger over både festningens historiske utvikling, samt nylig en ny utstilling om general Armfeldts angrep på Trondheim i 1718. Restauranten ‘Kommandanten’ byr på servering både inne og ute i historiske omgivelser for den som trenger en hvil.
Unik kulturarena med stort potensiale
Festningene landet rundt har befestet sin posisjon som attraktive kulturarenaer. Formannskapet i Trondheim vedtok som kjent nylig at festningen skal ha en prøveperiode som konsertarena i 2014 og 2015, med kapasitet inntil 22 000 publikummere. ‘Bruk er det beste vern, og Kristiansten festning byr på helt unike kulisser for mange type kulturelle begivenheter. Vi ønsker at byen skal ta den i bruk og at festningen tilrettelegger for ny bruk som vil bidra til å gi positive ringvirkninger’, tilføyer Herberg.
Tradisjonelle metoder og miljøvennlige løsninger
Restaureringsarbeidene omfatter store murarbeider, ny og mer historisk korrekt vollprofil, samt heis og fasaderehabilitering i den gamle Kaserne-bygningen hvor Tomasskolen holder til. Haubitzmagasinet er totalrehabilitert utvendig og vil på sikt huse Forsvarets museer, samt tilby utleie av selskapslokaler.
Alt arbeid på festningen utføres med forsiktighet og nøyaktighet. Festningsmurene er tilbakeført til original standard så langt som mulig, gjennom bruk av tradisjonelle metoder og tilnærmet samme type materialer som den gang murene ble bygget. Det gir de beste resultatene og er med på å holde håndverkstradisjoner i hevd. Alt arbeid på festningen er utført med forsiktighet og i nært samarbeid med Riksantikvaren.
Ytterligere vedlikeholdstiltak
Kristiansten festning har fått et stort løft nå, og vedlikeholdsarbeid ved festningen vil også fortsette i årene som kommer. Det betyr mye at Forsvarssektoren bevilger betydelige midler til vedlikehold og utvikling av noen av landets aller viktigste kulturminner’, avrunder Herberg. De 14 nasjonale festningene representerer noen av Norges viktigste kulturminner, og er en viktig del av vår nasjonale kulturarv. Siden 2009 og frem mot 2015 brukes det over 700 MNOK på å sette i stand murer og bygninger på festningene landet rundt.
For ytterligere informasjon, kontakt Distriktssjef Hilde Herberg, mob.: 91 68 85 58
e-mail: hilde.herberg@forsvarsbygg.no
NYNORSK
KRISTIANSTEN FESTNING I NY PRAKT - KLAR FOR INNRYKK AV BESØKJANDE OG NYE OPPLEVINGAR
Det er 330 år sidan bygginga av Kongsvinger festning blei starta, og no har festninga fått eit skikkeleg lyft og viser seg i ny prakt. Festninga er rehabilitert for 60 millionar kroner, og det er venta at besøkstala vil stige.
Byen sitt andlet utad
Kristiansten festning er eit landemerke og symbol for byen. Militær ingeniørkunst har bidrege til Trondheim sin status som teknologihovudstad, med festninga som spydspiss på åsen over Domkyrkja. Det har blitt gjort omfattande restaureringsarbeid på festningsområdet sidan 2009, og festninga viser seg no i all si prakt til glede for både tilreisande og byen sine eigne innbyggjarar. Murane er sette i stand og sikra, og besøkjande kan igjen vandre på opne stigar på festninga og nyte den svimlande flotte utsikta mot byen bak nye vollprofilar.
Nytt liv på historisk grunn
Forsvarsbygg si oppgåve er å syte for at festningane er levande og opne, og å gjere dette med respekt for historia, i tråd med fredingsføresegnene og med respekt for dei historiske verdiane som krev at all restaurering og alle tiltak blir gjennomførte på kulturminna sine premiss. Forvaltinga inkluderer vern av kulturminna, dagleg drift og utvikling i nært samarbeid med offentlege styresmakter og kultur- og næringslivet.
"Nær 140 000 menneske besøkjer Kristiansten festningsområde kvart år. No ventar vi at besøkstalet til festninga vil auke", seier Hilde Herberg, Distriktssjef Nordenfjelske. Festningsområdet byr på meir enn unike rekreasjonsmoglegheiter. I donjonen er det utstillingar som skildrar den historiske utviklinga til festninga, og ei ny utstilling om general Armfelt sitt åtak på Trondheim i 1718. Restauranten "Kommandanten" byr på servering i historiske omgjevnader både inne og utandørs for dei som treng ein kvil.
Unik kulturarena med stort potensial
Festningane rundt om i landet har styrkt sin posisjon som populære kulturarenaer. Som kjent vedtok formannskapet i Trondheim nyleg at festninga i 2014 og 2015 skal ha ein prøveperiode som konsertarena for eit publikum på opp til 22 000 menneske. "Bruk er det beste vernet, og Kristiansten festning byr på heilt unike kulissar for mange typar kulturarrangement. Vi ynskjer at byen skal ta den i bruk, og at festninga skal leggje til rette for ny bruk som vil bidra til å skape positive ringverknader", legg Herberg til.
Tradisjonelle metodar og miljøvenlege løysingar
Restaureringsarbeidet omfattar store murarbeid, ny og meir historisk korrekt vollprofil, og dessutan heis og fasaderehabilitering i den gamle kaserne-bygningen der Tomasskolen held til. Haubitzmagasinet er totalrehabilitert utvendig, og vil på sikt bli lokale for Forsvarets museum og tilby selskapslokale for utleige.
Alt arbeidet på festninga blir gjort på ein forsiktig og nøyaktig måte. Festningsmurane er tilbakeførte til original standard så langt det let seg gjere ved at det er brukt tradisjonelle metodar og tilnærma same type materialar som den gongen murane blei bygde. Dette gjev dei beste resultata og er med på å halde handverkstradisjonar i hevd. Alt arbeidet på festninga er gjort på ein forsiktig måte og i nært samarbeid med Riksantikvaren.
Vidare vedlikehaldstiltak
Kristiansten festning har fått eit stort lyft no, og vedlikehaldsarbeidet ved festninga vil halde fram i åra som kjem. "Det tyder mykje at Forsvarssektoren løyver monalege midlar til vedlikehald og utvikling av nokre av dei aller viktigaste kulturminna i landet", avrundar Herberg. Dei 14 nasjonale festningane er mellom dei viktigaste kulturminna i Noreg, og er ein viktig del av den nasjonale kulturarven. I perioden 2009–2015 vil det bli brukt meir enn 700 millionar kroner på å setje i stand murar og bygningar på festningane rundt om i landet.
For meir informasjon, kontakt distriktssjef Hilde Herberg, mob.: 91 68 85 58
E-post: hilde.herberg@forsvarsbygg.no
Nøkkelord
Bilder

Lenker
Om Forsvarsbygg
Følg pressemeldinger fra Forsvarsbygg
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarsbygg på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarsbygg
Ørland: Husdyrhald i raud støysone kan førast vidare17.9.2019 13:21:23 CEST | Pressemelding
Husdyrundersøkinga for storfe konkluderer med at kampflyas visuelle effekt har betyding, og at det er nødvendig med individuelle vurderingar av besetningane. Tiltak for å auke dyrevelferda blir anbefalt.
Ny moderne forlegning på Kolsås4.4.2019 13:26:15 CEST | Pressemelding
Soldater som før bodde spredt, og til dels utenfor leiren, blir nå samlet under ett tak i et helt nytt bygg.
Støymålinger og flygetraseer på Ørland29.3.2019 10:42:22 CET | Pressemelding
Resultatene viser fortsatt bra samsvar mellom målinger og beregninger. I tillegg viser registrering av flygetraseer at 65 % av avgangene har sving mot vest i siste periode.
Viktig samhandlingsavtale på plass for Andøya22.3.2019 08:44:38 CET | Pressemelding
Skal gi forutsigbarhet og gode rammer for det videre samarbeidet
Evenes – stor kontrakt til Harstad Maskin28.2.2019 14:13:20 CET | Pressemelding
Oppbyggingen av Forsvarets nye flystasjon på Evenes går over i en ny fase. Harstad Maskin har underskrevet en anleggskontrakt på infrastruktur i størrelse på vel 184 millioner kroner inkl. mva.