Blomkål - grønnsakenes hvite brud. Nå strutter den i norske åkrer

Produsent Kirsten Ravnsborg Justad i Lier har produsert blomkål i mange år. - Det er en kjærlighetserklæring å skjære årets blomkål, og kvaliteten er helt fantastisk, sier hun med et smil over hele ansiktet. - Den er så vakker og så velsmakende så en må bli glad av å ta en slik grønnsak i hendene sine. Blomkål kan en spise hver dag gjennom hele sommeren uten å bli matlei, sier produsent Kirsten.
En fantastisk grønnsak med mange bruksmuligheter
Brassica oleracea er det latinske navnet på blomkålen. En nydelig grønnsak som gir oss mange deilige bruksmuligheter ved kjøkkenbenken, ikke minst nå om sommeren. Blomkålsuppe, kokt med ostesaus, skinke, tomater og egg, i gratenger og omeletter, stuet, i salatvarianter, gratinert og ikke minst også på grillen.
Blomkål er næringsrik og har få kalorier. Bare 26 kcal pr. 100 g vare. Med andre ord helt perfekt.
Blomkålen stammer fra Middelhavsområdet
Blomkål har en spennende historie. Syria og Kypros regnes som opphavslandene. Den vokste vill i naturen for så å bli kultivert gradvis. Det er blomsterstanden på planten vi bruker som grønnsak. Det var først på 1700-tallet at en blomkålproduksjon så smått startet opp. Hvit og vakker er den og brukes i dag over store deler av verden.
Bildetekst: Blomkål kan vi spise hver dag sommeren igjennom uten å bli matlei, sier produsent Kirsten Ravnsborg Justad i Lier i Buskerud
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt.kasin@frukt.no, tlf: 916 36 870.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, britt.kasin@frukt.no, tlf: 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom