Forskningskampanjen 2013: Elever over hele Norge skal forske på vannlopper

- Med Forskningskampanjen vil vi tilby barn og unge å få være med på et helt reelt forskningsprosjekt. Kampanjen gir resultater som blir brukt videre. Uten elevenes innsats ville antakelig ikke denne forskningen blitt gjennomført, i hvert fall ikke i samme omfang, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.
Sender dyrene til forsker
I år skal elevene oppsøke en dam, fange dyr med håv, undersøke dem og registrere artene de finner på kampanjens nettsted. De skal spesielt lete etter de ørsmå vannloppene kalt dafnier. Tre dafnie-arter kan man forvente å finne i ferskvannsdammer. Utstyrt med en god bestemmelsesnøkkel skal det gå greit å bestemme art. Smådyrene legges på glass som sendes Norsk institutt for naturforskning (NINA). Slik kan elevenes resultater verifiseres av forsker og inkluderes i de offisielle artskartene.
- Vi er interessert i alt dyreliv i ferskvann. Derfor gjør det ingenting om det kommer noen andre arter enn dafnier med i glassene som skolene sender inn – jeg blir bare glad! sier Bjørn Walseng på NINA. Han vil lage en sluttrapport og oppdatere utbredelseskartene for alle arter som sendes inn.
For å få mange nye prikker på kartene håper Forskningsrådet, NINA og Miljølære på bidrag fra hele landet.
Nytteverdi
Prosjektet vil fylle et kunnskapshull – utbredelsen er i dag dårlig kartlagt. Dessuten legger prosjektet grunnlag for å si noe om vannmiljø.
- Å undersøke dyrelivet i vann er en metode vi på NINA bruker i dag for å kartlegge vannkvalitet og miljøforhold. For eksempel kan avrenning fra landbruk bare noen dager på våren få store konsekvenser for dyrelivet gjennom resten av sesongen, forteller Walseng.
Fakta om Forskningskampanjen
- Arrangeres hvert år i forbindelse med Forskningsdagene i september.
- Åpner nå for påmelding fra alle klassetrinn, også videregående.
- Er et samarbeid mellom Forskningsrådet, Miljølære (Universitetet i Bergen) og en forsker.
- Årets faglige ekspert er Bjørn Walseng ved Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Lenker:
http://www.forskningsradet.no/no/Nyheter/Forskningskampanjen_2013_Dafniejakten/1253987097211?lang=no
Kontaktperson: Ingvil Bjørnæs, 92 03 48 73, ib@forskningsradet.no
Nøkkelord
Bilder


Lenker
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom