Endelig, nå er den norske aspargesen her
Asparges er en krevende grønnsak. Den begynner ikke å vokse før det er 10-12 grader i jorda. Til gjengjeld kan den vokse hele 10 cm på en dag med gode vilkår. Norsk asparges har tynne stilker og er sprø og svært søt i smaken. Vi snakker virkelig om en gourmetopplevelse når årets asparges settes på bordet.
Vårt forbruk øker år for år
Vi spiser stadig mer asparges her i landet. I 2012 lå veksten på 9,45 %. Gjennomsnittlig vekst de siste ti årene ligger på 10,83 %. Den totale omsetningen ligger på 1946 tonn. Vi har ikke stor nok produksjon i Norge og har derfor import utenom den korte norske sesongen. Men nå er det endelig norsk sesong som kan nytes.
Oslofjordasparges i Rygge
Produsent Per Boe Guren i Rygge har produsert økologisk asparges siden 2005. Han har ingen skadedyr og ingen sykdommer, men ugresset er krevende å holde unna. Det nyttes bare manuell luking. Guren trives med å være ute på aspargesåkeren sin som strekker seg helt ned til Oslofjordens strandkant. - Naturen er flott i vår region. Vi kaller aspargesen vår for Oslofjordasparges. Det er en norsk økologisk asparges av beste kvalitet. Vi er tre produsenter her i Ryggeregionen som samarbeider om økologisk grønnsakproduksjon. Kurefjorden naturreservat ligger like inntil. Vi dyrker med et skifte med økologisk eng og korn. Vi har stor tro på vårt produksjonskonsept og er stolte av varene vi kan levere, sier Guren.
Produsent Per Boe Guren liker selv å tilberede asparges ved kjøkkenbenken. - Min favoritt er enkel men veldig god, sier han. Asparges skylles og skjæres i 4-5 cm lange stengler som freses i smør i panne. Drysser så over reven parmesan. Og serveringen er klar. Enklere og raskere kan det ikke gjøres, men du verden så godt det smaker, sier Guren. Ikke noe er som helt ferske produkter. Derfor må vi nyte disse flotte varene nå som vi har sesong for det.
Asparges er en meget gammel kulturplante
Asparges har en lang historie som kultivert grønnsak. De gamle grekerne brukte den også som en medisinplante. Den ble bl.a. brukt mot tannverk. Romerne var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Den franske og svært så ekstravagante Kong Ludvik 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt. Her i Norge ble det startet opp med hvit aspargesproduksjon fra 1950-tallet. Den var veldig arbeidskrevende. Fra midten av 80-tallet ble det produksjon av grønn asparges. Fra 80-tallet har det stadig blitt dyrket mer asparges i Europa, men også ellers i verden. Peru har seilt opp som en stor eksportnasjon.
Asparges er kalorifattig og enkel å tilberede
Asparges er svært kalorifattig med kun 32 kcal per 100 g vare. Den inneholder både A, B og C-vitaminer.
Den er herlig servert som et måltid for seg selv. Videre f.eks. sammen med nypoteter og spekeskinke. Asparges kan brukes rå i biter i salater, kan pakkes i folie med en smørklatt og legges på grillen, m.m.
Den grønne aspargesen behøver man ikke å skrelle. Bare knekk eller skjær av den nederste grove delen av stilken. Grønn asparges skal nesten bare så vidt koke opp. Tilsetter du litt sukker i kokevannet, vil du få fastere og sprøere asparges.
Bildetekst: Nå er endelig norsk asparges på markedet. Sesongen varer mot slutten av juni, sier produsent Per Boe Guren fra Rygge i Østfold.
Kontaktperson: Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt.
E-post: britt.kasin@frukt.no. Tlf: 916 36 870.
Nøkkelord
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom