Opplysningskontoret for Meieriprodukter

36 % får dårlig samvittighet for matsvinn i jula

Del

Nye tall viser at mange nordmenn får en dårlig følelse når mat havner i søpla i jula. Hele 36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet for matsvinn, viser en fersk undersøkelse fra Norstat, gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet når mat havner i søpla i jula, viser en undersøkelse fra Norstat for MELK.
36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet når mat havner i søpla i jula, viser en undersøkelse fra Norstat for MELK. MELK

Kvinner kjenner i enda større grad på samvittigheten enn menn. Hele 39 prosent av kvinnene oppgir at de får dårlig samvittighet når de kaster julemat.

Matprisene har økt gjennom hele 2025, og lommeboka til mange har blitt trangere. Da er det ekstra frustrerende å se maten gå i søpla. Derfor kan det lønne seg å planlegge julehandelen litt ekstra godt.

– Jula er tiden for at det skal monne litt, og at bordet er raust dekket. Det er naturlig. Utfordringen er å få til nettopp det – uten at for mye ender i søpla, sier Stine Wickmann, kommunikasjonsrådgiver i MELK.

Jula er høysesong for matsvinn. Når handlekurven fylles med litt ekstra for sikkerhets skyld, er det fort gjort at noe blir til overs etter feiringen. Det er sjelden bevisst, men kan likevel gi en dårlig følelse i etterkant.

6 tips til mindre matsvinn i jula

  1. Utgått melk kan brukes. Det er lett å kjøpe for mye melk i jula. I stedet for å helle den ut, kan den fint brukes i grøt eller vaffelrøre – også etter utgått dato, så lenge den smaker og lukter som den skal.
  2. Bruk grøtrestene til dessert. Lag riskrem av grøtrester eller stek deilige rislapper.
  3. Frys osterestene. Har du handlet inn for mye ost? Riv opp restene og frys dem. Perfekt til pizza eller gratenger senere.
  4. Hold melken unna kjøleskapsdøra. Døra åpnes ofte i jula, og melken blir utsatt for temperatursvingninger. Sett den lenger inn i kjøleskapet.
  5. Avkjøl restene raskt. Varm mat som settes rett i kjøleskapet øker temperaturen og kan gjøre andre matvarer raskere dårlige.
  6. Bruk sansene. Lukt og smak før du kaster. Ofte er maten helt fin selv om datoen har gått ut.

Om undersøkelsen:

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter i november 2025. 1 054 intervjuer.

Nøkkelord

Kontakter

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye