BAMA

Klementin eller mandarin? Her får du svaret!

Del

Desember markerer høysesong for søte, små, oransje sitrusfrukter.

Klementiner er en viktig del av julefeiringen
Klementiner er en viktig del av julefeiringen BAMA Gruppen

Men er det egentlig klementiner eller mandariner vi spiser i jula? For stadig får vi høre at det ikke selges mandariner i Norge lenger, men stemmer det?

– Det er klementiner du får kjøpt nå, men etter nyttår kommer mandarinene, forteller Cathrine Skogland, produktsjef for klementiner og mandariner i BAMA.

– Men i praksis er det ikke mye som skiller dem lenger. Både klementiner og mandariner har de samme egenskapene. De er begge lettskrelte, saftige og med en god balanse mellom søthet og friskhet.

Svaret er altså at om du spiser klementiner eller mandariner kommer an på når på året du kjøper dem.

Og er du en av de mange som mener at jula ikke blir det samme uten, så forteller Skogland at du i år kan glede deg ekstra:

– Årets sesong nyter godt av at det har vært gode vekstforhold i Spania og Marokko med mange soltimer og høye temperaturer.

Det gir ekstra gode klementiner, som i tillegg er i høysesong i disse dager.

– Desember og tiden rundt jul er absolutt toppsesong for klementiner. I år er det sortene Clemenules (Spania) og Clementinfina (Marokko) som står for det meste av volumet i butikkene, forteller produktsjefen.

«Alle» skal ha klementiner til jul

BAMA har hittil importert rundt 14 000 tonn klementiner i år og forventer ytterligere nesten 5 000 tonn før jul. Det gjør juletiden til den tiden i året hvor det spises klart mest klementiner.

Selv om årets klementinsesong er god, kan likevel noen klementiner ha grønnskjær i skallet.

Det er noe mange forbinder med umoden frukt, men det stemmer ikke.

– Oransjefargen utvikles faktisk ikke på dagtid, men under kjølige netter. De varme forholdene i Spania denne høsten har gjort at noe av frukten ble moden før den fikk utviklet fargen sin, forklarer Skogland.

– Da bruker produsentene et "avgrønningsrom" for å få frem den karakteristiske oransje tonen, men i noen tilfeller blir ikke hele frukten helt knalloransje før den sendes til oss i Norge.

– Men det har ikke noe å si for modenheten og smaken til frukten. Den er fremdeles like søt, saftig og god, forsikrer Skogland, som forklarer at all sitrus høstes moden på trærne.

Fruktleverandørene gjennomfører omfattende kvalitetstester, der smak, syrlighet, sukkerinnhold og juiceinnhold analyseres.

I tillegg har BAMA egne kvalitetskontrollører på plass hos produsentene.

Så hva bør man se etter når man skal kjøpe klementiner? Skogland avslører sine tips:

  • Se etter frukt med intakt skall uten mekaniske skader
  • En frukt som føles tung for størrelsen har mye saft
  • Lett mykhet i skallet er normalt og påvirker ikke smaken. Det er skallet som har vokst litt raskere enn frukten.
  • Finner du et frø i klementinen? Det er et helt naturlig fenomen hvor bier eller vind har pollinert frukten fra nærliggende sitron- eller hybridklementinplantasjer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Klementiner er en viktig del av julefeiringen
Klementiner er en viktig del av julefeiringen
BAMA Gruppen
Last ned bilde
Nydelige, oransje klementiner.
Nydelige, oransje klementiner.
Emma Blix Nilsen
Last ned bilde
Klementiner
Klementiner
Sara Johannessen
Last ned bilde
Klementiner funker både som snack og dessert.
Klementiner funker både som snack og dessert.
BAMA Gruppen
Last ned bilde
Klementincurd er nydelig til dessert.
Klementincurd er nydelig til dessert.
BAMA Gruppen
Last ned bilde
Cathrine Skogland er produktsjef for klementiner.
Cathrine Skogland er produktsjef for klementiner.
Nicolas Tourrenc
Last ned bilde
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye