Lokalmat i kraftig vekst: Ny rekord med 13,55 milliarder kroner
Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før - altså totalt opp med 10,25 %! Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.

Omsetningen i dagligvare øker til 6,45 milliarder kroner, en vekst på 7,2 %. Storhusholdningsmarkedet – inkludert hoteller, restauranter og kantiner – løfter i tillegg lokalmatomsetningen til 7,1 milliarder kroner, en økning på 13,3 %. Volumet øker også betydelig, med 115 millioner solgte enheter i dagligvare.
“Lokalmat vokser betydelig raskere enn matmarkedet generelt. Det viser at forbrukerne ønsker kvalitet, opprinnelse og norske råvarer”, sier statssekretær Hanne-Berit Brekken fra Landbruks- og matdepartementet under lanseringen av tallene.
Kraftig vekst
Dagligvare
-
Omsetningen øker til 6,45 mrd. kroner, opp 7,2 % fra året før
-
Volumet øker med 5,7 % (115 millioner solgte enheter) – som indikerer både økt kjøpelyst og prisvekst.
Storhusholdning og direkte salg
-
Storhusholdning og direkte salg - 7,1 mrd. Kroner - en vekst på 13,3 % fra året før
-
Lokalmat i storhusholdning øker til 4,1 mrd. kroner, en vekst på 19 %.
-
Lokalt øl fra småskalabryggeriene øker med 5 %, til 2,1 mrd. kroner.
-
Direktesalg (gårdsutsalg, Bondens Marked, REKO-ringer m.m.) øker til 938 millioner kroner, opp 8 %.
Ekstraordinær vekst i storhusholdning
“Hoteller, restauranter og institusjoner kjøper mer lokalmat enn noen gang. Det gir store muligheter for produsentene og lokale verdikjeder over hele landet”, sier statssekretær Hanne-Berit Brekken.
19 prosent vekst i storhusholdning viser at lokalmat ikke lenger er noe man bare finner i butikkhylla. “Lokalmat og drikke er blitt en naturlig del av kantiner, skoler, sykehjem og offentlige virksomheter som nå i større grad tar inn disse produktene”, sier Anne Mette Johnsen, adm. dir i Stiftelsen Norsk Mat.
Innlandet - Sterk lokalmatregion
Innlandet er blant landets sterkeste lokalmat-regioner, og årets tall bekrefter posisjonen. Med 1,48 kroner – som er 24.6 % over landsgjennomsnittet - i lokalmat-omsetning per innbygger og en vekst på 6,7 % i dagligvare, viser regionen en jevn og tydelig utvikling. Innlandet kombinerer stort produksjonsvolum med sterke råvarer og lange mattradisjoner, noe som gir et unikt grunnlag for lokalmat.
Troms – størst per innbygger
Troms er fylket i Norge med høyest lokalmatomsetning per innbygger. Med 1,97 kroner per innbygger – som er hele 65,9 % over landsgjennomsnittet - og en vekst i dagligvare på 7,6 %, er Troms et av landets mest markante lokalmatfylker. Det skyldes særlig at sterke lokale merkevarer – som Aron Mat og Mydland – konkurrerer direkte med nasjonale aktører som Gilde, og ofte foretrekkes av forbrukerne.
“I flere regioner er lokalmat nå blitt en større del av hverdagskosten – ikke bare et nisjeprodukt. Det styrker arbeidsplasser og norsk matkultur”, avslutter Johnsen.
Tallene er utarbeidet i samarbeid med Reiler Consulting, på vegne av Landbruks- og matdepartementet.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Mette JohnsenAdministrerende direktørStiftelsen Norsk Mat
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@norskmat.noPetter BjørganStiftelsen Norsk Mat
Tel:93060905petter.bjorgan@norskmat.noBilder

Dokumenter
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom