Sjømatbedriftene reagerer på innstramminger i forskningstillatelser: Frykter konsekvenser for fiskevelferd og bærekraft
Sjømatbedriftene uttrykker sterk bekymring over fiskeriministerens nylige signaler om innstramminger i regelverket for forskningstillatelser i havbruksnæringen. Endringene vil i praksis gjøre det svært vanskelig å gjennomføre forskning som kan bidra til bedre fiskevelferd, redusert dødelighet og mer bærekraftig fôrproduksjon.

– Havbruksnæringen har et sterkt ønske om å bli bedre, og forskning er helt avgjørende for å lykkes. Når statsråden nå slår fast at optimalisering, videreutvikling og forbedring av eksisterende driftsformer og teknologi ikke kvalifiserer til forskningstillatelse, setter man næringen i en umulig situasjon, sier Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.
Bakgrunnen for reaksjonen
I et skriftlig svar til Stortinget 17. november presiserte fiskeriministeren at forskning kun skal kvalifisere til tillatelse dersom den innebærer «tilstrekkelig originalitet» og høyere biologisk risiko enn ordinært matfiskoppdrett. Statsråden skriver blant annet:
«Dette innebærer at forskning som omhandler optimalisering, videreutvikling og forbedring av eksisterende driftsformer, teknologi og ernæring i utgangspunktet ikke kvalifiserer til en forskningstillatelse.»
Vanskelig å benytte forskningstillatelser
Sjømatbedriftene mener at det i praksis vil være svært vanskelig å benytte seg av disse forskningstillatelsene med de nye signalene statsråden nå kommer med. En konkret ny utvikling er at Fiskeridirektoratet, og nå departementet ved Statsråden, mener at det ikke lenger skal kunne forskes på forbedringer, optimalisering eller videreutvikling av driftsformer, ernæring (fôr), genetikk, eller annen eksisterende teknologi i forskningstillatelser.
- Det argumenteres med at slik forskning ikke behøver risikoavlastning fra staten. Det handler ikke nødvendigvis om risikoavlastning, men at det er flere selskaper som bygger hele sin eksistens på forskningstillatelser som de har fått videreført gjennom tiår. Det er ingen av disse, som har økonomi til å kjøpe kommersielle tillatelser slik matfiskoppdrettere har, sier Robert H. Eriksson.
Krever høyere risiko
Videre argumenterer Fiskeridirektoratet, og nå departementet, for at forsøk gjennomført i forskningstillatelser må ha høyere biologisk risiko enn i ordinære matfiskoppdrett. Og at dersom prosjektet ikke har høyere biologisk risiko for fiskens helse og velferd, så kan man like greit bruke kommersielle tillatelser. Samtidig presiserer Statsråden at alle selskaper som skal håndtere dyr, må forholde seg til regelverk for dyrehelse og -velferd, som alle andre.
- Det skulle selvfølgelig bare mangle, men kravet om høyere biologisk risiko setter innehavere av forskningstillatelser i en umulig skvis. Ingen ønsker å utsette fisken for unødig biologisk risiko, men dette krever altså staten, sier Eriksson.
Sjømatbedriftene mener dette er en dramatisk innstramming som vil ramme både små og store aktører som har bygget opp kompetanse og virksomhet basert på forskningstillatelser gjennom flere tiår.
– Ingen ønsker å utsette fisken for unødig biologisk risiko, men det er nettopp dette kravet staten nå stiller. Det er uakseptabelt, sier Eriksson.
Behovet for forskning er større enn noen gang
NRKs Brennpunkt-serie «Lakselandet» har satt søkelys på utfordringer i havbruksnæringen. Sjømatbedriftene mener avsløringene understreker behovet for seriøs forskning på fiskevelferd og bærekraftige løsninger.
– Når statsråden samtidig gjør det nærmest umulig å gjennomføre slik forskning, sender det et svært uheldig signal, sier Eriksson.
Sjømatbedriftene oppfordrer fiskeriministeren til å revurdere praksis og legge bedre til rette for forskning som kan bidra til en mer bærekraftig og ansvarlig havbruksnæring.
Kontakter
Harry TillerKommunikasjonssjef
Tel:95198673Tel:95198673harry.tiller@sjomatbedriftene.noRobert Holmøy ErikssonAdministrerende direktør
Tel:+47 73 84 14 00Tel:+47 950 68 797robert@sjomatbedriftene.noBilder

Om Sjømatbedriftene
Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.
Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Stopp ulovlig eksport av fisk6.11.2025 11:28:51 CET | Pressemelding
Sjømatbedriftene krever straksmøte med statsråden NRKs Brennpunkt-serie Lakselandet avdekker alvorlige forhold i norsk oppdrettsnæring. Ulovlig eksport av produksjonsfisk til konsum i utlandet, mulig forfalskning av dokumentasjon og det Tolletaten omtaler som mulig organisert kriminalitet, ryster en av Norges viktigste eksportindustrier.
Regjeringen har satt håndbrekket på for bærekraftig omstilling for norsk matproduksjon21.10.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er som å si nei til 4500 nye arbeidsplasser, lavere utslipp og bedre matsikkerhet.
Regjeringens miljøfleksibilitetsordning endelig på plass, men for svak10.10.2025 13:09:34 CEST | Pressemelding
– Dette er et steg i riktig retning, men regjeringen burde vært langt mer offensiv. I en tid der norsk havbruksnæring trenger vekst og utvikling hadde vi håpet på en ordning som virkelig kunne gi fart på utviklingen – ikke en minimumsløsning, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson.
Et viktig skitt for å realisere havbruk til havs16.9.2025 11:21:00 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftene har i dag levert sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet om tilrettelegging for havbruk til havs (HTH) og endringer i laksetildelingsforskriften.
Bitcoin metter ingen25.8.2025 06:45:00 CEST | Debattinnlegg
Hvis det er to ting vi har gode utgangspunkt for her i landet så er det å produsere billig strøm, og å produsere sjømat. Hver dag produseres det i Norge rundt 38 millioner måltider fra havet. Men snart renner tilgangen på strømmen ut.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom