MENY

De norske ostene spiser seg inn

Del

De norske håndverksostene spiser seg inn salgstoppen etter å ha stått i skyggen av de franske og andre europeiske i flere tiår. I år er veksten i norske håndverskoster i MENY på hele 40 prosent, og to er inne på topp-10-lista. Om norske oster hevder seg i VM, får vi vite 13. november. 

Foto: MENY

De norske ostene har vært i verdensklasse det siste tiåret. Hundrevis har hevdet seg godt i World Cheese Awards og tre er blitt verdensmestere blant tusenvis av deltakere. Dette til tross: nordmenn flest har puttet de importerte i handlekurven. Nå har pila begynt å snu.
- Det tar tid å endre vaner, men nå velger stadig flere av oss norske oster til både matlaging og på ostefatet. Det er svært gledelig. Først om fremst fordi ostene er supergode, men også fordi vi må utnytte norske råvarer, ivareta matkulturen og sikre et levende distrikt-Norge, sier Espen Lie. Han er dommer i oste-VM, kokk, leder av MENY-Lauget og kategorisjef for ferskvare i MENY.

I år er for første gang to norske oster inne på topp-10-lista i MENY. Bufar fra Valdres Ost - en lagret fastost ystet på stølsmelk - er fjerde mest solgte håndverskost i MENY, mens Brilliant Brie fra Thorbjørnrud Ysteri er på 10. plass. I tillegg er ytterligere tre norske oster inne på topp 15-lista.
-  Vi har en salgsvekst på 40 prosent for norske håndverskoster så langt i år, sier Lie entusiastisk.

Han har fulgt den norske utviklingen tett. Tidlig på 2000-tallet dukket de første små ysteriene opp. I 2008 hadde MENY en håndfull oster i hylla fra norske gårdsysterier.
- Nå har vi ca. 250 unike varianter fra over 50 ysterier. Alle ostene har særegen smak, farge, lukt, konsistens og tekstur grunnet lokale beiteforhold, ulike dyreraser og forskjellige yste- og lagringsmetoder, sier Lie og legger til at innovasjon, kvalitet og delingskultur preger det norske ystemiljøet, noe det blir det gode oster av. Han understreker at også norske kokker og restauranter har bidratt til å øke kjennskapen.

MENY opplever en generell trend mot mer ærlige og ekte produkter med en klar geografiske opprinnelse i Norge. Lokalmatprodukter, i MENY kalt matskatter, har en vekst på 12 prosent i år mot i fjor.   

Oste-VM 2025
Om norske oster hevder seg i årets World Cheese Awards i Sveits, vet vi 13. november i 18-tiden. 5244 oster fra 46 land er påmeldt. Det er 265 dommere fra 46 land hvorav fire av dommerne jobber i MENY.

I fjor endte fire norske oster blant de ca. hundre semifinalistene (Kraftkar, Brilliant Brie, Leirgrøv og Godbiten). Godbiten fra Snertingdal Ysteri kom helt til finalen (16 oster) og endte på 10. plass. Vinneren var en portugisisk myk ost laget på sauemelk.

Topp-15 i ostedisken så langt i 2025
1. Brie de Paris, hvitmuggost fra Frankrike
2. Manchego 9 mnd, fastost fra Spania
3. Parmesan Reggiano 22 mnd., fastost fra Italia
4. Bufar, Valders Ost, fastost fra Norge
5. Saint Agur, blåmuggost fra Frankrike
6. Chaumes, rødkittost fra Frankrike
7. Gryere grottelagret, fastost fra Sveits
8. Brie Coeur le lion, hvitmuggost fra Frankrike
9. Coeur le lion supreme, hvitmuggost fra Frankrike
10. Brilliant Brie, Thorbjørnrud Ysteri, hvitmuggost fra Norge
11. Cambozola classic, blåmuggost fra Tyskland
12. Kraftkar, Tingvollost, blåmuggost, Norge
13. Steike, Strandli Gård, halloumi-type fra Norge
14. Valdres Brie, Valdersmeieriet, hvitmuggost fra Norge

15. Brie de Meaux, hvitmuggost fra Frankrike


Norske verdensmestre

Kraftkar, Tingvollost (2016)
Fanaost, Ostegården (2018)
Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (2023)


Norske alternativer til utenlandske bestselgere
Bytt ut en av dine utenlandske favoritter med en norsk en, da vel. 

  • Brie de paris (fransk) = Valdres Brie fra Valdresmeieriet
  • Manchego 9 md. (spansk) = Geitost Kvit, Myrdal Gård Ysteri, Leirgrøv, Hol ysteri
  • Parmesan Reggiano (italiensk)= Vellagret Fanaost, Ostegården, Vellagret fjellost, Myrdal, Holtefjell XO, Eiker.
  • Saint Agur (fransk) = Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri, Kraftkar, Tingvollost, Råblå, Grindal ysteri, Fønix, Stavanger Ysteri
  • Chaumes (fransk) = Raudberg, Himmelspannet
  • Gruyere Grottelagret (sveitsisk) = Bufar, Valdres Ost, Rød ku, Thorbjørnrud Ysteri
  • Brie Coeur de Lion (fransk) = Camembert, Eiker Gårdsysteri, Bæråscammen, Strandli gård

Kontakter

Bilder

Espen Lie synes det er gledelig at de norske ostene stadig oftere puttes i handlekurven. På torsdag 13. november skal han være dommer i Wolrd Cheese Awards.
Espen Lie synes det er gledelig at de norske ostene stadig oftere puttes i handlekurven. På torsdag 13. november skal han være dommer i Wolrd Cheese Awards.
Last ned bilde

Om oss

MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 186 butikker og en omsetning på nær 21 milliarder kroner i 2024. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. .

MENY har stort utvalg, masse ferskvarer, flere løsvektdisker, diverse måltidsløsninger, eget bakeri, tusenvis av lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Mer enn 9 300 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.

Følg pressemeldinger fra MENY

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MENY

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye