Høysesong for sanking og jakt: NJFF viser hvordan du kan bruke råvarene.
Å sanke fra naturen blir stadig mer populært. Når Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) feirer Friluftslivets år, vil de vise hvordan man kan bruke ressurser fra nærnaturen.

Mange bruker helger og fridager på høsten til å sanke og jakte. Bær- og soppsanking har fortsatt å øke i popularitet etter pandemien, og interessen for jakt holder seg på et høyt nivå. Over 130 000 jakter hvert år. Bare fra storviltjakta kommer det flere enn 22 millioner porsjoner til norske middagsbord.
På senhøsten er mange frysere og kjøleskap fulle av sopp, bær og vilt. Derfor inviterer NJFF til «Hele Norge spiser ute» 19. oktober, der alle er invitert til et måltid laget på bål.
– Samtidig som vi feirer Friluftslivets år ønsker vi å inspirere til å bruke naturens egne ressurser – fra fisk og vilt til ville vekster. Vi vil vise frem gleden ved å lage kortreist mat ute i det fri, sier Anine Gutubakken Byles, prosjektleder for mat i NJFF.
Uten friluft, folk, mat og drikke duger helten ikke
Sist uke publiserte Norsk Friluftsliv en Ipsos-undersøkelse som viser at 8 av 10 mener det er bra for vår mentale helse å være ute i naturen. Samtidig vet vi at det er bra for oss å være sammen med andre. «Hele Norge spiser ute» er en lavterskel-feiring som nettopp handler om å være ute sammen med andre.
– Å samles rundt et bål er mer enn å dele et måltid – det er å dele naturglede, fellesskap og tradisjon, sier Gutubakken Byles.
75 lokalsamfunn er invitert ut
– Det er veldig gøy at så mange lokalforeninger inviterer til «Hele Norge spiser ute» – og at det er for alle, om du er medlem eller ikke, forteller Gutubakken Byles.
75 av NJFFs lokalforeninger, spredt over hele Norge, er med på arrangementet. Alle inviterer til et måltid i friluft, men utover det er spennet stort. Maten kombineres blant annet med åpning av en tilrettelagt fiskeplass, åpning av nytt skyteanlegg, rebusløp og fiskeaktiviteter.
Treretters meny på bålet
Til «Hele Norge spiser ute» har Byles utviklet en treretters turmatmeny til å tilberedes ved bålet: lefserull med fiskerøre, friluftsgryte og banansplitt . Media kan gjerne bruke oppskriftene og vedlagte bilder med kreditering.
«Hele Norge spiser ute» er NJFFs bidrag til Friluftslivets år og et samarbeid med Norsk Friluftsliv. Friluftslivets år arrangeres hvert 10. år, med mål om å inspirere folk til å oppdage og ta vare på nærnaturen, invitere andre ut og prøve nye friluftslivsaktiviteter.
Nøkkelord
Kontakter
Anine Gutubakken BylesProsjektleder matNorges Jeger- og Fiskerforbund
Tel:90208909anine.gutubakken.byles@njff.noBilder






Lenker
Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lukkete anlegg er nødvendig, sier NJFF.10.10.2025 12:45:41 CEST | Pressemelding
Lukkete anlegg i oppdrettsnæringen er eneste rette vei å gå, mener Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).
Nå stopper mange bygdesamfunn opp25.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 25. september åpnes det for jakt på rådyr og elg. Den tradisjonsrike elgjakta binder fortsatt folk og bygder sammen.
NJFFs forventninger til Støre16.9.2025 13:08:17 CEST | Pressemelding
Villaksen, villreinen og naturen må prioriteres. NJFF forventer at den nye Støre-regjeringen setter natur og bærekraft i sentrum.
Hvorfor jobber mange i juli og tar ferie i september?9.9.2025 17:00:00 CEST | Pressemelding
Svaret er jakt. 10. september starter en av de største utfartene her til lands når det åpnes for rype- og skogsfugljakt. NJFFs lokalforeninger lærer nye generasjoner å jakte.
Blir det hjorterekord i år?31.8.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Hjorten sprer seg til nye deler av Norge. På sikt vil det spises mer hjort enn elg, spår NJFF. Mandag 1. september starter hjortejakta.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom